Az első és az utolsó – avagy a nagy metalos flashback a 2016-os Balaton Soundról

Az elmúlt napokban zajlott le az a különleges fesztivál, melynek kedvéért leghűségesebb látogatói akár több ezer kilométert is hajlandóak utazni, csak hogy minden évben a régió legjelentősebb tematikus fesztiválján bulizhassanak. Az átlag vendég ide belépve joggal érezheti magát úgy, mintha álomvilágba csöppent volna. A rendezvény egész napos szórakozást kínált: napközben számos szabadidős program között válogathattak a fesztiválozók, ám az igazi élet este kezdődött, mikor is kigyúltak a fények, és az elektronikus zene kiválóságai hajnalig tartó őrült partikon szórakoztatták a rajongókat.

A szóban forgó fesztivál nem is lehet más, mint a baltimore-i BronyCon, ahova sajnos nem kaptunk akkreditációt, mellesleg drága, meg jó messze is van. Helyette a Balaton Sound nevezetű magyarországi táncdalfesztiválon múlattam az időt. A nyitó cikkben már leszögeztem, hogy csak úgy hozzám vágták a jegyet, én metalhead vagyok, akinek esze ágában sem lenne betenni a lábát efféle Szodomába. Az előítéleteimet visszafogva azért számoltam a pozitív-negatív tapasztalatokat (mivel ez idő alatt Rockmaratonon is lehettem volna, -1-ről indítottam a skálát).

Az eredmény: +1, mindez Martinka ördögidéző szeánsza és a térdsérülésem nélkül. Megéri tehát metalosként a Soundra menni? Eszerint igen, de csak ha tényleg nincs jobb dolga… Az alábbiakban összefoglaltam pár túlélési tanácsot és észrevételt, elsősorban önsanyargatásra vágyó sorstársaimra gondolva, egyébként mindenkinek, aki valaha Soundföldére tervez lépni; aki már megjárta, de bizonytalan abban, helyesen cselekedett-e, vagy csak van elég ideje elolvasni a nyavalygásomat.

fotó forrása: Balaton Sound Official

Megjelenés

Ruha nem kell sok: a félmeztelenség/bikini nem időjárás, hanem narcisszizmus függvénye. Gyúrni indulás előtt egy nappal menj el, majd keress egy edzőtermet a fesztivál közelében, a látványkondi felszereltsége idén ugyanis jelentősen gyatrább volt, mint Gabo herceg idejében (sőt, jó eséllyel sorra sem fogsz kerülni, ahogy nekem sem sikerült). A napszemüveg 0-24-ben kötelező kellék (igen, abban is alszol), a Bacardi és a Jägermeister erre a célra külön promoterméket is osztogat, de ez max. első nap trendi, utána haladéktalanul vágd földhöz, és hordd a saját, márkás cuccodat. Ebből jó, ha legalább kettőt hozol, mert egyet úgyis el fogsz hagyni, és ugye nem akarsz olyan csóró senki külsőt, mint a hosszú hajú szerencsétlen fekete ruhás srácé, ugye nem?

Négy napig viseltem az izompólós álcát, ezalatt számoltam, hányan mernek szembeszegülni a dress code-dal. Láttam 4 Guns’n’Roses- 2 AC/DC-, 3 Nirvana- 2 Ramones-, 1 Slayer- (az enyémen kívül), ill. egy darab Killswitch Engage (!) pólót – az utolsó két tagot leszámítva nem is remélem, hogy tisztában lennének az általuk hirdetett zenekar munkásságával. Az Armin van Buuren-pólósok ellenben black metalosokat megszégyenítő fanatizmusról adtak tanúbizonyságot az első sorokban, ahogy az a kivetítőn is többször látszott – eszerint van még üdvözülés számukra.

fotó forrása: Balaton Sound Official

Fellépők

Az EDM-hez, house-hoz inni kell. Minél kevesebb benne a jól eltalált, hatásvadász C-major dallam, és minél több benne a háztetőhámozó párápp-párápp drop, annál többet. Kivételt idén egyedül Alan Walker képzett; ő, és kapucnis droidtársai viszont bőven követtek el más hibákat, az első kép is jórészt nekik szól. Ármin bá egy isten, a trance jó, a d’n’b jó, a dubstep jó – lenne, ha hozzáértő emberek művelték volna (Ájoki papa nem az), technóról pedig, amíg a Scootert elém nem hozzák, nem vagyok hajlandó nyilatkozni. A Neo-hoz, Zagar-hoz hasonló hibrid produkciók a kínálat krémjét képezik, őket viszont tényleg csak az igényesebbeknek ajánlom. A hiphopról csak annyit: a feketék nem tudnak rappelni. Ők hisztizni meg playbackelni járnak a Soundra, mellesleg falra mászok a hangszínüktől, főleg ha még énekkel is próbálkoznak. Ami értelmes rapkoncertet hallottam (Macklemore, AKPH), azt mind fehérek adták.

fotó forrása: Balaton Sound Official

Koncertetikett

Tedd, amit a DJ mond. Ha nem érted, jobb esetben kiírják mögötte a LED-falon. Ha nem tudsz angolul, csináld azt, amit a körülötted lévők. Ha későn érkezel, még gond nélkül előretörheted magad az első sorokba, valakinek előtted úgyis mindig mehetnékje van (bezzeg Maidenen…). A nagyszínpadhoz 70%-ban pofázni és 30%-ban a koncertre figyelni járunk. Kerítsd magadnak a feltűnést, ahol csak tudod. Az ééé-óóó, a Seven Nation Army, és a nyár aktuális mulatós slágere (2016-ban Az éjjel soha nem érhet véget) a fesztivál 1 km-es körzetén belül alkalmazható a látogatók osztatlan szimpátiájának elnyerésére, elkezdéséhez viszont legalább 3 férfiember és 80 kg/résztvevő fölötti kritikus tömeg szükséges. A hokimeccseken használt ütögetős rudak arra valók, hogy fölb@szd vele mindenki agyát. Ha megunod, dobbants rá lábbal – a durranásból mindenki boldogan veszi majd tudomásul, hogy végre leálltál a baromkodással.

fotó forrása: Balaton Sound Official

Fesztiválgazdálkodás

Reméljük, szeretnek a szüleid, mert szükséged lesz a pénzükre. Ha nem tudsz legalább 100 ezret lejmolni tőlük (a bérlet árán felül), el se indulj otthonról. A bankkártya/festipay kártya/okostelefon elvesztése állandó veszélyfaktor, bizonyosodj meg róla, hogy szüleid haladéktalanul képesek pótolni az esetleges veszteséget. A koktél menőbb, mint a sör. Apu nyaralója menőbb, mint a sátor. Cigi mindig legyen nálad. A füvet vagy szívd, vagy áruld, a kettő együtt nem megy. Ha igazán sznobkodni akarsz, kérj ki egy üveg pezsgőt, vagy igyál drága borokat üvegpohárból. Legalább egyszer utazz be Siófokra, és egyél étteremben.

Ha nem kapsz ennyit, netalántán saját megkeresett pénzedből fesztiválozol, jegyezd meg a zamárdi főtéren a szupermarketet és az éjjel-nappalit. Este hétkor zabálj be úgy, hogy mikor hajnalban rád tör a gyroséhség, már javában aludj/bódulj/ájulj. Kólával az olcsó whiskyt is be lehet keverni, utána nyugodtan hazudd mindenkinek, hogy Jack Daniels. A kétliteres üveg megvár a bokorban, kijárkálás vedelni 23:00-kor, 01:00-kor és 03:00-kor. A feltöltős kártyát váltsd ki, de csak akkor fizess vele, ha meghívsz valakit odabent. Vészhelyzet esetén a főbejárat elé kitelepült vendéglátósokhoz menj, ők kevésbé húznak le.

fotó forrása: Balaton Sound Official

Jómagam a harmadik, legalantasabb utat választottam: az ingyenélő stratégiát, erről azonban a közbotránkoztatást, illetve a jövő évi konkurenciát elkerülendő, nem számolnék be. Az egyetlen titok: járj nyitott szemmel!

Szelfi

Bárhol, bármikor. Ha a vízben álló Sound-felirattal nincsen legalább egy (nappal és éjjel, kivilágítva is), nincs jogod a fesztivál területén tartózkodni (a vócseren rajta van vízjellel, keressétek csak meg). További tuti receptek: nagyszínpados szelfi, szelfi a vízben, óriáskerekes szelfi, koktélos szelfi. Holmi mobilnak csúfolt kacattal éjszaka nem lehet jó szelfit készíteni, így ha nincs legalább 150 ezret érő készüléked, csüngj piócaként valamelyik spanodon, folyamatosan fotózásra biztatva; mellesleg a közös szelfik jóval értékesebbek, mint a magányosak. A szelfikre kapott lájkok és szívek megszüntetik a fáradtságot, enyhítik a másnapot, energiával töltik fel a csakráidat, és olyan áttörhetetlen karizmaaurát vonnak köréd, mely elhomályosíva logikád, önmérsékleted, szókincsed és szociális etikád esetleges hiányosságait, a VIP-ekéhez hasonló magasabb létezési szintre emel.

fotó forrása: Balaton Sound Official

Soundon tartózkodásom alatt egyetlen szelfit sem készítettem, ennélfogva örülhetek, hogy élve megúsztam a kalandot.

VIP-páholy

Ha bejutsz ide, legyen iszonyatosan nagy pofád, és lobogtasd a karszalagod mindenki arcába, hiszen különleges vagy, mert volt még 30 ezer forintod kiszórni az ablakon. Cserébe te vagy a legtávolabb a színpadtól és kimaradsz az első sorokban zajló buliból. A kaják-koktélok még drágábbak, a raklapbútorok helyett műbőr kanapék közt keresgélheted a szabad ülőhelyet, a plebejus-sor helyett VIP-sorban várhatod, míg szóba állnak veled a pultosok. Találkozhatsz egy csomó hírességgel (már ha nézel tévét és olvasol bulvárt – nekem pont ezért fogalmam sem volt, micsoda „nemzeti büszkeségekkel” kerültem egy lelátóra), akik szépen mosolyognak rád, közben meg magukban szidják azt, aki az újgazdag eltartottakat beengedte ide. Ja, és mi történik, ha vége a nagyszínpadi programnak: le mersz ereszkedni a vagyontalan horda soraiba, vagy mint a szófogadó tinédzser, hazamész 11-kor? Mondanom sem kell, hogy ez volt a fesztivál legundorítóbb része – a VIP pont attól veszítette el az értelmét, hogy bárki bevásárolhatja magát ide. Egy előnye mégis van az elkülönített szektornak: tisztábbak a WC-k, és sor sincs – ellenben a mítoszra, miszerint a VIP-vendég illatosabbat szarik, nem sikerült egyértelmű bizonyítékot találnom.

Szag

A Balaton Soundnak szaga van. Nem mondom, hogy a rockfesztiválok kevésbé büdösek – ott általában a sör-sár esszenciája dominál, rosszabb esetben némi toi-toi-aromával körítve – a Sound-szag viszont másmilyen. Izzadtság, édes parfüm, rohadó kajamaradék és másnapszag savas keveréke, szerencsére spiccesen és/vagy fél órányi benn tartózkodás után már immunissá válunk rá.

Lehetséges veszélyek

Mastercard Nagyszínpad: ledobnak sörrel, átvernek playbackkel, Lean On, rajta leszel az official fotókon

Jäger Aréna: halláskárosodás, fokozott hakniveszély!

Telekom Aréna: szétzuhanás, dimenzióváltás, időérzék elvesztése, testen kívüli élmények, húgyba lépsz a kordon közelében

Heineken Beach: elalszol

Sound and Bass Stage (Bladerunnaz): true hardcore arcok, pogó, izomláz, szívroham

Asus Snowattack Stage: vállalhatatlan remixek, ízlésficam

Finlandia Less Ordinary Bar: ha lefordítjátok magyarra, rájöttök, miért paradoxon ez a név…

Boat Party: egyértelmű, kimész a vízre, bebódulsz, leszédülsz, megfulladsz, kellett ez neked, hülyegyerek?

Akvárium Beach/Jana Stég: ez egy csapda! Odamész, negyed óra tülekedés után eljutsz a pultig, kifele viszont még sűrűbb a tömeg, kezedben a lötyögő pia, körülötted 100+ súlykategóriás alvállalkozók és a Petőfi sétány gladiátorai: na, most próbálj meg úgy közlekedni, hogy egyiket sem öntöd le vagy lököd meg túlságosan erősen.

Rádiós színpadok: minimal techno, Palace-flashback, falunapi hangulat, Bárány Attila

fotó forrása: Balaton Sound Official

Végszó

Nagyjából ennyi. Nem mondom, hogy hiába volt, mert régóta érdekelt, mit eszik a nép annyira a Soundon. Megnézhettem olyan előadókat, akikért soha egy fillért nem fizettem volna (ezután meg végképp nem fogok), illetve olyanokat, akik arcbamászó módon bekajáltatták velem az elektromocskukat – az ő cuccaikra innentől jobban odafigyelek majd. Rendszeres vendég biztos nem leszek, de szökőévenként egy napijegyet talán még elbír a lelkiismeretem. Balaton Sound kipipálva a listán; jövőre, ha jól látom, O.Z.O.R.A. következik.