Add át magad a szabadságnak a Harley Open Roadon!

A motoros találkozók mindig is külön műfajt képviseltek a fesztiválok terítékén: ezen rendezvények mellett ugyanis nem feltétlenül a zenei kínálat, sokkal inkább a társaság, az összetartozás érzése miatt tartanak ki törzsvendégei. „Az Open Road e tekintetben a középutat képviseli a két irányzat között: egy hatalmas, nemzetközi találkozó, melyen a motorosok kedvenc bandái játszanak” – nyilatkozta Dobai Attila, a fesztivál főszervezője az alsóörsi Open Road Fest sajtótájékoztatóján, melyen a Fesztblog is képviseltette magát.

A Harley-Davidson hivatalos magyar találkozója – mely Magyarország legnagyobb motoros találkozója is egyben – idén 17. alkalommal kerül megrendezésre, változatlanul az alsóörsi Pelso Kempingben. Az Open Road nagyszínpadán idén két igazán neves külföldi zenekar tépi majd a húrokat. A The Sweet ma már talán letagadná a frufrus hajat és a cicanacit, anno mégis így váltak a hetvenes évek ikonikus zenekarává, ma pedig már a glam rock keresztapjaiként emlegetjük a tagokat. Fontos megjegyezni, hogy jelenleg két Sweet is turnézik világszerte, a két még köztünk lévő tag vezetésével; a 17. Open Road színpadán – akárcsak 2012-ben – a gitáros Andy Scott csapata zenél majd. A másik headliner szintén pionírnak számít stílusán belül, ám ők a kissé vadabb germán power metalban utaznak: a német Helloween géppuskariffjei immáron 31 éve zakatolnak minden metalos fülben, idén pedig a Pelso Campingben is megmutatják a teuton erőt… meg persze azokat a szívfacsaró balladákat is, melyeket titokban a legkeményebb motoros is megkönnyezett már párszor. Magyar fellépőkből sem lesz hiány, érkezik a blues hazai helytartója, Deák Bill Gyula; a hard rock klasszikus Karthago, az idén 30 éves Ossian, a főszervezők pedig az új idők szavára hallgatva az altert is beengedik a nagyszínpadra: így a tavalyi fellépés után duplázhat az Anna and The Barbies, és bemutatkozik az Ivan & The Parazol. És bár minden rocksztárt nem lehet összecsődíteni Alsóörsre, a Rock Aréna tribute bandái gondoskodnak róla, hogy jusson elég Metallica-, AC/DC-, Guns’n’Roses-, ZZ Top- és Motörhead-feeling mindenkinek.

HELLOWEEN Straight Out Of Hell Live 2014

HELLOWEEN Straight Out Of Hell Live 2014 Clip produced by Randy Cold (facebook.com/randycold666)

A koncertek mellett idén is számos szórakoztató programmal tölthetik az idejüket a fesztiválozók: Erdős Csabi kaszkadőrshowja idén is kihagyhatatlannak ígérkezik, akárcsak a Magyar Baptista Szeretetszolgálat által szervezett, Kids Race, melyen a résztvevő gyerekek műanyag játékmotorokon száguldhatnak a győzelemért. A cukiságmérőt kiakasztó verseny valójában jótékonysági akció, a motorosok egy tank benzinnel (vagy többel) támogathatják a szervezet munkáját. A budapesti Harley szalon elhozza a márka 2016-os gépeit, a friss vasakat pedig akár tesztvezetésre is elviheted. Végül, ha motorral jössz, ott a helyed a szombat délelőtti motoros felvonuláson, melynek útvonalát szintén most hozták nyilvánosságra a szervezők.

A fesztivál igazi kuriózuma lesz a Harley-Davidson Múzeum, mely a 2009-es bemutató után ismét felépítésre kerül a rendezvényen. A múzeum a Harley bölcsőjének számító wisconsini faház tökéletes replikája, korhű berendezéssel, előtte a műhely ikonikus T-Fordjával, a sufni mellett pedig a szomszéd benzinkút makettje is helyet kap majd. A faházban szerszámok, fotók, és egyéb Harley-relikviák kerülnek kiállításra, utóbbiak az alapító Walter unokája, Jean Davidson egészít ki személyes emlékek történeteivel. A kiállítás esszenciáját természetesen a motorok adják majd: ezeknek egy része magyar gyűjtők felajánlásával közszemlére kerülő veterán kincs 1955-ig bezárólag, míg a többi a Sapka Művek által, a ’60-as évek szellemében újratervezett épített csodaság, melyek dizájnja a motorozás hőskorát hivatott feleleveníteni. A kínálatot emellett egy restaurált Willys katonai dzsip is színesíti majd.

A fesztiválnak otthont adó Pelso Camping (alias Európa) és maga Alsóörs is jelentős infrastruktúrafejlesztéssel készül a motoros áradatra. A nemrégiben tulajdonosváltáson átesett kemping a bővítést követően immár közel 3000 főnek tud szállást adni, egy sátornál nagyobb kényelemre vágyók számára akár összkomfortos mobilházakban is. Emellett új medence és a Balatonban létesített vízi vidámpark is színesíti majd a szabadidős programok kínálatát. Alsóörs tehát „vár, marasztal és visszavár” – hangsúlyozta Hebling Zsolt, a település polgármestere.

A kellemes hangulatú előadást végül a fesztiválon is fellépő Karthago zenekar fél-akusztikus minikoncertje zárta, az énekes Takács Tamás és a gitáros Szigeti Ferenc előadásában. Szegényeknek nem ez volt életük fellépése – ezt a fejét sűrűn csóváló Feri elég egyértelműen tudtunkra adta – ám a meg-megreccsenő hangosítás ellenére is derekasan végignyomták azt a két ikonikus balladát, melyet az első két taktus után bárki végigdúdolna: ez volt a Requiem és az Apáink útján. A nagyszínpadon nyilván ennél meggyőzőbben prezentálják majd, mi fán terem a rock’n’roll, azt viszont – főleg Takács Tamás hangját illetően – itt is kiderült, hogy a tagok 37 év után is remek formában vannak, a Karthagót pedig még jó ideig nem kell temetni.

Dobai Attila a rockzene Harley-Davidsonjaként hivatkozott a Karthagóra, ezt Szigeti Feri így magyarázta: „Akárcsak a Harley, mi is egy évtizedeken át bizonyított, megbízható értéket szeretnénk képviselni a rajongóink előtt, mely tiszteli a hagyományokat, ám képes az új idők szavára hallgatva folyamatosan fejlődni. Nem is szeretem, ha rocklegendaként, netalántán retro-rockként emlegetnek minket: majd ha meghalunk, hívhatnak legendának, addig viszont aktív, fejlődő rockbanda szeretnénk lenni.”

A gitáros a zenekar Open Road Festes koncertről is elárult pár titkot:

„Frissítünk a koncertprogramon, előveszünk pár régebbi Karthago-dalt, melyeket már régóta nem játszottunk, emellett Gidó szólóanyagairól is előkerül majd néhány szerzemény. Pár új dalt is bemutatunk majd: ezek már a következő stúdióalbumuk előfutárai. Pontos dátumot viszont ne kérdezz róla, nem vagyunk az a sietős banda, aki futószalagon hozza a lemezeket. Évente elkészül két-három dal, ezekből még válogatunk is, aztán, mikor késznek és hozzánk méltónak érezzük, kiadjuk.”

Arra, hogy milyen témák képesek őket a mai napig dalszerzésre motiválni, a zenész így válaszolt:

„Egyszer egy lány azt mondta nekem: nagyon szereti a Karthagót, csak kár, hogy nincsenek szerelmes számai. Ezen elgondolkodtam: miért is nem írtunk soha egyetlen szerelmes dalt sem? Valójában a szövegeink mindig az embert foglalkoztató általános témák köré íródtak: erkölcs, közélet, sors, döntések. Habár a fiatalok mellett az idősebb generáció is hallgat minket, mi szeretnénk még több embert megszólítani, mert hisszük, hogy ez az üzenet mindenki számára közérthető.”

Karthago-Keleti éj (30 éves jubileumi koncert)

Papp László Budapest Sportaréna, 2009. szeptember 26. Gidófalvy Attila – billentyűk, gitár, ének Kiss Zoltán Zéro – basszusgitár, ének Szigeti Ferenc – zenekarvezető, szólógitár, ének Kocsándi Miklós – dob, gitár, ének Takáts Tamás – ének, szájharmonika, dobok

A Harley-Davidson Open Road Fest június 8-12 között kerül megrendezésre az alsóörsi Pelso Campingben. Elővételes jegyek a fesztivál webshopjában rendelhetőek június 5-ig: a heti bérlet 17000 Ft a napijegy szerdára 3500, a többi napra 6000 Ft. Újdonság, hogy idén minden látogató számára elérhető a VIP-részleg: a kiegészítő jegy megváltása emelvényről nézhető koncerteket, külön parkolóhelyet, mosdót, étkezési lehetőségeket, valamint az éjfél után kezdődő VIP-partikra való belépőt jelent.