Az alter egyik legnagyobbja jön az A38ra

Az elmúlt két év igazi indie-hőse Lennonból, Beckből, folkból, indie-ből gyúr végtelenül szórakoztató és halál laza elegyet. A kanadai alter-sztár, Mac DeMarco két hatalmas sikerű lemez után tér vissza Budapestre, ezúttal az A38 Hajóra.

Ha van korunk hőse, a kanadai self-made-man, alter-szupersztár Mac DeMarco biztosan az. A ténylegesen a semmiből előtűnt, még mindig csak huszonöt éves dalszerző-előadó két legutóbbi lemezével (bár a két lemez összesen nincs egyórás) a vancouveri undergroundból az indie-listák és a kényes ízlésű vájtfül-magazinok és zeneblogok kedvenclemez-felsorolásainak élére katapultált.

Tegyük hozzá, teljesen megérdemelten. Ez a minden pozőrségtől mentes, barkácsmániájában és attitűdjében a korai Becket idéző, halál laza és közvetlen fiú tökéletesen hozza a “szomszédsrác” imidzset. Akivel koncert után simán le lehet ülni, bedobni egy sört. És aki gyerekkori hőseiből, Beatlesből, Creedence Clearwater Revivalből, folkból, countryból, indie-ből, sanzonból, bluesból, balladákból és a Nagy Amerikai Daloskönyvből elképesztő, minden hangjában végtelenül szórakoztató, ugyanakkor cseppet sem túlgondolt elegyet gyúr. Besztondult dreampop és részegen üvölthető kocsmapunk, perfekcionista slágerek és hanyagul odavetett dalvázlatok, a késői Lennonra kísértetiesen emlékeztető hangzás, elhangolt gitárok, a közepükön véget érő számok: Mac DeMarco minden megmozdulásából süt a zeneiség és a szabadság.

Valószínűleg a zenéjéből áradó hihetetlen szabadságélmény az, ami miatt a 2014-es Salad Days és a tavalyi Another One előtt leborult a kritika és a közönség egyaránt. A Pitchforktól az NME-ig, a Guardiantől a Paste-ig magasztalták az egekbe, de ami ennél is fontosabb, hogy a vidám kanadai fiatalember nem maradt meg ezoterikus kritikuskedvencnek, hanem indie-kiadványokhoz képest nagyszerű eladásokat produkált, a Billboard 200-on a harmincadik, a rock listán a tizenegyedik helyig kúszott a Salad Days.

Mac DeMarco nagy sikerei előtt, pár éve már fellépett Budapesten, eszméletlenül jó hangulatú koncertet adva. Most, két már-már mainstream-sikerű albummal a háta mögött visszatér, ezúttal az A38 Hajóra, hogy megmutassa, milyen is egy igazi, aktuális indie-sztár.

Mac DeMarco (CAN)
2016. július 7., csütörtök 23:00
A38 Hajó
Jegyár: 3500 Ft, elővételben: 2900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Ezúttal nem állt ki a hátsójából három dobverő – Mac DeMarco az Akvá... Ja, mert hogy volt már ilyen is egy fellépésén, és ezek után joggal feltételezheted kedves olvasó, hogy megint valami újabb tök ismeretlen, szemvakító, beteg, punk bandát dörgölünk az orrod alá – nem teljesen - de kezdjünk mindent az elejéről. Az ere...
Pénztárcabarát fesztiválok a szomszédban – 2.rész Igaz, nemrégen kezdődött el még csak a tavasz, de mi már egyre közelebb érezzük a nyarat és vele együtt a fesztiválok hívó szavát. Ennek apropóján folytatjuk cikksorozatunkat és a közeli helyek kedvező árú fesztiváljai közül most a Pohoda-t vessézük...
Mac DeMarco Pozsonyban! A kanadai indie sztár októbertől európai turnét hirdetett, ami bár hazánkat kikerüli, de szerencsére viszonylag közel, északi szomszédunk fővárosába belátogat. A stílus kedvelőinek sok újjal nem tudunk szolgálni, ugyanis szinte 1000%, hogy ism...