Sziget, VOLT és a Balaton Sound a Spotify-on

Sziget, VOLT és a Balaton Sound a Spotify-on

Két napja a Sziget egy posztjában, tegnap meg a Balaton Sound hivatkozott a kék közösségin, hogy fent vannak a zöld zenei megosztón hivatalosan is, és lehet hangolódni az idei fellépőkre. Efféle zenei listákat a fesztblog is szokott összeállítani, de mostantól maguk a nagyobb magyar fesztiválok készítenek folyamatosan frissülő zenei tartalmakat. Megnéztük az ő lejátszási listáikat, aztán körbenéztünk külföldi fesztiválok hivatalos csatornáin is.

IMG_5385 (2)

A két 2016-os elnevezésű válogatás az eddig bejelentett, elsősorban külföldi nagyszínpados line up-ból válogattak. Nagyjából minden előadótól egyet-egyet, nemrégiben megjelent dalaikból és a közönségkedvenc nagy slágerekből. Az eddigi Sziget applikációktól annyiban tér el, hogy ott elsősorban csak a SoundCloud kínálatára terelte át a hallgatót és ha épp nem a fotelből vagy kolesz társalgójából akartunk meghallgatni, hanem mondjuk mobilról a Móriczon várakozva, ki a búbánat az a MØ vagy M83, aki este fél nyolckor lép fel a nagyréten, akkor olyan gyorsan ette a telefon megabájtjainkat, mint messziről jött újságíró az ingyen pogácsát a sajtótájékoztatón. Másrészről a klasszikus okos applikáción egy adott együttesről, dj-ről olvashattunk egy összefoglaló bekezdést és hallgathattunk bele munkásságába. Így a fesztiválok eme streaming listái nem a tősgyökeres audiofil neandervölgyi sátorlakókat szolgálja ki, hanem a fesztiválok útvesztőiben most eligazódni készülő, kezdő bulibáróknak és yolo királylányoknak nyújthatnak komoly támpontot.

A Sziget csoport megjelenése a Spotify-on mindenképp újdonság és újítás – amellett, hogy tökre trendi és modern, és így némivel több guba csurran majd a kiadóknak és producereknek – abban más, hogy wifiközelben a listát offline-ná tehetjük, és ha időközben frissül a wurlitzer akkor egy újbóli wificsatlakozással azok a számok is offline-ná válnak. Illetőleg ömlesztve kapjuk meg az összes nevesebb előadót és léptethetünk a számok között mobilunkon – reklámok nélkül, – feltéve, ha előfizetők vagyunk. Ha asztali gépről tesszük mindezt akkor ott is fog működni a dolog.

És ha már itt jártunk a Spotify-n, akkor rákerestünk a VOLT Fesztiválra. A kis huncut jól elbújt, mert VOLT Festival néven regisztrálták és került hitelesítésre. A hivatalos bejelentés a VOLT profil esetében még nem történt meg (amit pont ezért egyedül még csak én követek), de a 2016-os lista már ott is fenn van, igaz csak az a három, akit bejelentettek. Aztán rákerestünk a többi Sziget érdekeltségébe tartozó fesztiválra, mint B.my. Lake vagy Strand Fesztivál, ott még nem találtunk semmit, de hát nem minden papsajt. Ettől még majd náluk is jöhet idővel egy saját Spotify profil.

 

Viszont ha már boncolgattuk a témát, akkor körbenéztünk a fesztiválpiacon és megnéztük kinek van még hasonló felhasználói fiókja, már most is használható 2016-ra koncentráló tartalommal. És ha elutazni a pénz miatt nem is tudunk ezekre a távoli fesztiválokra, akkor legalább jó zenéket hallgathatunk. Szóval nyálcsorgatásra is tökéletes a külföldi fesztiválok neves előadóit hallgatni, azonban az is kiderül, hogy Hegyeshalom után sincs mindig Green Day-ből a kerítés, hiszen a fellépők névsorának krémje egy régióban gyakorta megegyezik egymással. Ezek a hivatalos lejátszási listák tehát arra is jók, hogy átlag fesztiválozó lépést tartson az új zenei trendekkel meg arra is, hogy reménykedjen hátha kis kedvencük a Nova Rock vagy a Glastonbury után felénk veszi az irányt.

Az augusztus végén megrendezésre kerülő, a rockfesztiválok egyik utolsó álló csillaga a Reading and Leeds Festival. Az ő idei legnagyobb fellépőjük a Red Hot Chili Peppers mellett The 1975 és az Eagles of Death Metal.

A hollandiai Landgraaf-ban június elején tartandó Pinkpop Festival eddig bejelentett két legnagyobb neve szintén az RHCP és a Rammstein, az ő ’16-os playlist-jükön kettejüktől hallgathatunk dalokat, de kezdetnek ez azért nem olyan rossz.

A szintén június elején Hollandiában megrendezésre kerülő Best Kept Secret büszkélkedhet az egyik legtöbb felhasználó követővel Európában, náluk már biztos fellépő: Beck, Bloc Party, Two Door Cinema Club, Destroyer és a nemrégiben hazánkban járt Editors.

A dán Roskilde Festival Európa egyik legnagyobb zenei dzsemborija, a nyár közepén a következő előadók érkeznek hozzájuk: RHCP (ha Anthony Kiedis és Flea tényleg itt lofrál egész nyáron az öreg kontinensen, akkor reméljük csak benéznek hozzánk is), New Order, Bring Me The Horizon, Foals, Mac Demarco.

Kétségtelenül az egyik legnagyobb követéssel az államokbeli Coachella Guns ‘n’ Roses-estül (feltéve ha Axl méltóztatik kimenni a színpadra) és az egész amerikai kontinenst behálózó és már Berlinben is megjelent Lolapalooza rendelkezik. Ők már igen csinos kis listát dobtak össze.