Pluszok és mínuszok, avagy nekem ilyen volt az idei Sziget

Véget ért hát az idei Sziget is – egy szerencsétlen tragédiával -, lássuk hát a tapasztalatokat, ideje a nagyértékelésnek. A tavalyihoz képest azért összességében vidámabb a kép (nálam legalábbis), úgy tűnik, hogy Karcsi bácsiék tanultak a tavalyi hibákból. Na, de lássuk is konkrétan ezeket a benyomásokat, egy mínuszos és egy plusz felváltva, ahogy azt a kisfröccs aránya is megkívánja (már ameddig volt negatívum, mert azok biza egy idő után elfogytak.

+ A fellépők

Az idei felhozatal valahogy sokkal jobbra sikerült, mint az elmúlt években bármikor. Sikerült egy igazi giga-megasztárt hozni a -1. napra és a többi estét is sikerült igen tisztességesen megtölteni programokkal. Az úgynevezett OFF programok (értsd: nem koncertek, hanem színházak, előadások, operák) is idén lettek abszolút a csúcsra járatva, szóval ez egy nagy piros pont a szervezőknek!

A koncertek tekintetében pedig még így is voltak óriási tévedések (Limp Bizkit), kellemes meglepetések (Robbie) és nagy törlesztések (Florance), de így is azt mondhatjuk, hogy nagyon korrekt volt ez a program.

A koncertek részletes elemzésétől most tekintsünk el, azt már megtettük itt.

– Az árak

Oké, ez minden évben előkerül és valóban húzós is 500.- egy zsírosdeszkáért, de lassan hozzászokunk. Ez a Sziget, ez ennyibe kerül. Ráadásul ez már nem is annyira “olcsó” a nyugati fesztiválokhoz képest, szóval talán ennek is köszönhető a cseppet igényesebb közönség, mint az elmúlt években (márpedig ezért az a pici árkülönbség bőven megéri szerintem).

El kell fogadnunk, hogy ezen a 7 napon csukott szemmel tartjuk oda a bankkártyánkat 2 sör fizetésénél és inkább nem gondolunk bele, hogy év közben mennyit güriztünk ezért. Aztán persze a fesztivál végeztével vennünk kell egy jó nagy lélegzetet, mikor lekérdezzük az egyenlegünket, de hát… ez a YOLO, nem? Viccen kívül, ha ügyes vagy, kihozod olcsón, ha meg nem érdekel, akkor nem mindegy?!

+ közönség

Az előző ponthoz kapcsolódóan: mintha idén igényesebb lett volna a közönség is. Persze Gerendai mondta is az interjúban az Indexen, hogy:

Pár piacon, például Németországban és Franciaországban az elején elrontottuk a kommunikációt, arról szólt minden, hogy gyere a Szigetre, mert nagyon kevés pénzből lehet bulizni. Az utóbbi években ezen tudatosan változtattunk, mert aki azért jön, hogy olcsón berúghasson, az egyrészt nem igazán értékeli a kulturális sokszínűséget, másrészt elrontja azok szórakozását is, akik szeretnék ezt értékelni.

Úgy tűnik, ez működik: tényleg kevesebb volt idén a gyökér. Nem azt mondom, hogy nem volt faszt/segget villantó nagyon részeg holland du 2-kor a Szigeten idén, hanem csak azt, hogy kevesebb. Mert ahogy a nagy fesztiválbölcs is mondja: Prodigy és gyökerek mindig és mindenhol lesznek.

– por

Nem lehetne ezzel tenni valamit, de tényleg? Már a 2. napon olyan volt az egész Sziget, hogy csak azt vártam, mikor bukkan fel Tom Hardy a kanyarban a legvadabb Mad Max járgánnyal! Több járólapot a népnek!

+ tömeg

Tömeg, illetve az, hogy nem volt! Illetve volt, hogyne lett volna (főleg a hétvégi napokon), de idén a fullasztóan sok embert is sikerült kezelni (pedig még többen is voltunk 5 ezerrel, mint tavaly) és még a Stromae-incidenshez hasonló sem történt. Pedig idén is megtelt többször az A38 sátor, de sikerült tanulni a tavalyi hibából, ez jó. A Nagyszínpad új elrendezése pedig egyszerűen világbajnok! Nagyobb hely, 4 részre osztott küzdőtér, egyszerűen sokkal kényelmesebb így, engem ezzel simán megvettek!

– A fellépők

Épp a legutóbbi cikkemben akadtam ki ezen. Értem én, hogy EDM így, meg szeletelés úgy, meg hogy erre megy most a zenei világ, de most tényleg, Avicii, Major Lazer, Martin Garrix? Ugyan.

+++ SZÍNHÁZ

Az Utcaszínház, na ez az, ami a legnagyobb pozitívum! Ezért már önmagában megérte megvenni a Sziget jegyet! Zseniális, fantasztikus, hihetetlen, és így tovább!

…jah, és állítólag a többi OFF sem volt rossz, bár erről személyes tapasztalatom nincs. Viszont az Utcaszínházat többször is láttam, csak egy kép róla:

– ülőhelyek

Na mert az nem volt egy darab sem. Gondolkodtam is, hogy az Auchanban mennyi lehetett egy kinyithatós szék, mert egyszerűen tényleg nem lehetett sehova se leülni megenni azt a nyamvadt zsírosdeszkát! Jah, de, egy helyen le lehetett ülni:

+ a VIP

Ugyanis a VIP idén jócskán megnőtt és megszékesedett (kár, hogy nincs ilyen szó). Elsőre hatalmasnak tűnt a fontos embereknek elkerített rész (és tényleg az volt még később is), viszont így legalább a nagyon VIP embereknek sem kellett nyomakodniuk, kellemesen elfért mindenki még a hétvégi estéken is. Úgy gondolom, ha valaki megveszi/szerzi a VIP jegyet (amiről lehet vitatkozni, hogy megéri-e vagy hogy mennyire van egyáltalán létjogosultsága), akkor ennyi jár neki. Szóval én nem sajnáltam a VIPektől azt a sok helyet, csak 1-2 széket adhattak volna ki is!

(…és itt elfogytak a negatívumok, csak pluszos dolgok jönnek)

+ sör

Áldassék a neve annak, aki kitalálta, hogy lehessen Hidegkomlóst kapni a fesztiválon! Az utóbbi idők legjobb söre, hidegen, a Szigeten…. ezt előre el se tudtuk volna képzelni, de komolyan! Fesztblog <3 Hidegkomlós!

+ Csónakház

Az örök kezdőpont, a Hideg és Olcsó Sörök Birodalma, az Anyaméh. Idén kicsit átgondolták a pultok elrendezését, így a tavalyi sorok töredéke volt csak még a legrosszabb pillanatokban is, ez nagy plusz!

Igazából a Csónakház mindig szerepelni fog a Sziget értékeléseinkben, amíg világ a világ, amíg Csónakház a Csónakház. Btw, egyszer megnézném már fesztiválon kívül is, volt már úgy ott valaki?

+ hangzás

Ez a Szigeten mindig legendásan jó, még ha idén egyszer-kétszer az A38-ban sikerült is mellényúlni a keverésnek. Ennek ellenére ez egy fontos pontja a buliknak és a Sziget ebből rendszeresen jól vizsgázik, bravó!

———-

Összességében ez egy nagyon fasza Sziget volt, sokkal jobb, mint az előző évek Szigetei. Jelenleg nem is kérdés, hogy várom-e a következőt (pedig ezzel tavaly nem így voltam), szóval bravó, Sziget, engem újra megvettetek! Csak így tovább!

Jah, és azt tudtátok, hogy a jövő évi Sziget ismét szerdától-szerdáig lesz?

feszt_o_meter_80