Az idei az utolsó AlteRába Fesztivál! (..ebben a formában)

Na, nem kell megijedni jövőre is lesz, csak teljesen máshogyan! Szóval nevezzük inkább ezt megújulásnak és ne riogassuk a népet.

Az idei fesztivál ebben a formájában az utolsó lesz – hangzott el a 6. AlteRába sajtótájékoztatóján, Körmenden. Aggodalomra azonban nincs ok, a Nyugat-dunántúli régió egyik legmeghatározóbb zenei eseménye nem szűnik meg, csak átalakul. A hazai koncertekre júliusban osztrák vendégeket is várnak, ugyanis a testvérfesztivál, azaz a Picture On látogatóinak ingyenes belépést biztosítanak az AlteRábára.

forrás: vaskarika.hu
forrás: vaskarika.hu

A 2016-os esztendőben a Rába-parti helyszín felépítése és arculata változik meg jelentősen, viszont a családias hangulatot mindenképpen meg szeretnék őrizni – hangsúlyozta Hegedüs László fesztiváligazgató. Jövőre bővül az infrastruktúra, megújulnak a fényelemek és a technikai berendezések, a nagyszínpad pedig teljesen új arcát mutatja majd. Az idei évben is felfigyelhetünk már néhány változásra, de az igazi átalakulás 2016-ra várható, így a főszervező szerint azok, akik a mostani formájában szeretik a fesztivált, már csak ezen a nyáron láthatják olyannak, ahogy az hat esztendeje elindult.

Hegedüs László elmondta, az AlteRába elismert fesztivállá nőtte ki magát országos szinten is, mind a zenekarok, mind a vendégek körében. A rendezvény eltökélt szándéka a bérletek és napijegyek árainak befagyasztása, garantálva ezzel az állandó vendégkör megtartását. A hatodik fesztiválra bérlettel érkezők a jövő évi AlteRábára kedvezményt is kapnak.

Példaként tekintenek az osztrák Picture On főszervezői a körmendi AlteRábára – ezt már Hansjörg Schrammel, a bildeini fesztiváligazgató mondta a sajtótájékoztatón. Az évek óta tartó együttműködést a rendezői kör szeretné hosszan fenntartani és fejleszteni, mivel a partneri kapcsolat jelenleg is gyümölcsöző. Hansjörg Schrammel úgy gondolja, érdemes volna az „AlteRábás” elképzelést a határ túloldalán is meghonosítani, hiszen míg Körmenden csak magyar zenekarok lépnek fel – köztük regionális, fiatal és helyi együttesek – addig náluk a fesztivál egyelőre nem tud megélni külföldi formációk nélkül. A két rendezvény egyébként nem csak szellemiségében partnere egymásnak: évről évre kedvezményes áron juthatnak hozzá a fesztiválozók a társrendezvények bérleteihez. Így lesz ez 2015-ben is: az AlteRába bérletesek mindössze 25 euróért válthatnak belépőt (63€ helyett) a Picture On-ra, míg a bildeini program részvevői térítésmentesen látogathatják a körmendi koncerteket.
Az ausztriai fesztiválon többek között fellép a The Subways, de mint minden évben magyar zenekarok is megfordulnak a falucska nagyszínpadán, idén ilyen a 30Y és az Ocho Macho.

A sajtótájékoztatón Hegedüs László azt is elmondta, 2015-ben újra vendégül látják a helyi Szociális Szolgáltató és Információs Központ, Fogyatékos Nappali Intézményének tagjait, akikkel már régi barátságot ápolnak. A főszervező felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes időben beszerezni az 5 napos bérleteket, mivel a várakozásoknak megfelelően a bérleteknek már több mint a fele elfogyott. A jegyelővételesek két további körmendi rendezvényt is kedvezménnyel látogathatnak, a woodstocki hangulatot idéző RÁBASTOCK Fesztivált és a Hip-hop fesztivált, ahol fellép a Halott Pénz és a Hősök is.
A kempingezők az idén is számíthatnak a Szentgotthárdi Spa & Wellness belépőjegyeire, valamint számos egyéb ajándékra. Sátrazni ezúttal is rendkívül kedvezményes feltételekkel lehet a Bárkaházban a Körmendi Kulturális Központ jóvoltából.

További információkat megtalálhatjátok a fesztivál oldalán:
http://www.alterabafesztival.hu/