Dalpremierek áprilisban, avagy mit fogsz hallgatni májusban

Csak úgy telnek a napok, nemrég írtuk mit fogtok hallgatni áprilisban és már itt van a május. Rengeteg önjelölt sztár készül ilyenkor a TOP20 meghódítására, remélve hogy tíz perc hírnév és az egynyári sláger mindenkinek jár. De a nagy öregek közül is jó páran ekkor próbálják elsütni a nagy durrantásnak hitt puskaport.

Az Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas zeneszerző Giorgio Moroder nevét csak elsősorban Z generációnak kell bemutatni, de ha azt mondom: Donna Summer Love to Love You Baby, Hot Stuff vagy a Végtelen Történet, Top Gun és a Flashdance című filmek akkor már közelebb hoztam emberünket. Na, most a mester úgy gondolta, hogy addig nem nyugszik, amíg nem jelölteti magát a szakmailag is elismert, közröhej tárgyú aranymálna trófeára. A recept egyébként egyszerű, nézzük a hozzávalókat:

Végy egy ismert, mindenki által ismert ikonikus dalt! Esetünkben ez Suzanne Vega egyszerű, de nagyszerű a kilencvenes éveket meghatározó szerzeménye a Tom’s Diner. Adj hozzá egy leharcolt celebet a futottak még kategóriából: legyen ez a mi esetünkben Britney Spears. Minden taktust és finomságot cserélj le a kezdő dj-nek szánt, a még 2001-ben megjelent MixSuli 1.0 ingyenesen is elérhető, limited barkács edition verziójára! Olyanra, amit a kis hét éves Guetta is teljes profizmussal kezelt egykoron. Így garantáltan megölöd a szám valódi mondanivalóját. És várd, hogy egy bekezdésben felháborodjon a szakmai plénum ezen a kupac prüntyögésen.

Armin van Buuren a fesztiválozó olvasó számára nem teljesen ismeretlen. Vagy mert messziről kerüli, vagy mert önfeledten integet neki a fluoreszkálós karkötőjében a színpad felé. A holland királynő által pár éve még lovaggá is ütött németalföldi lemezlovag, disc jokey elkészítette a nyári partiszezon egy lehetséges nagy slágerét az Another You-t, amelyet Mr. Probz énekel. Mondjuk túl sok szerepe nem volt a csávókámnak: végig azt énekli, hogy looking for another you. End show típusú, konfetti gépet beindító szerzemény, aminek van egy finom Alice Deejay Better of Alone beütése a háttérben, még ha lassítva is.

A Brand New számomra sokszor egyfajta kirakat rockzenekar benyomását keltette, valahol félúton a Blink 182 és Hooligans között, megjelenésben és szövegeikben is túl amerikai néha már csak az eperzselé hiányzott a színpadról. Zenéjük rágógumi punk, alterral és némi post-hardcore-ral keverve. Legutóbbi Mene single-jük mégis kellően zúzos, ütemes, a gitárjáték dallamos, egyes részei kifejezetten ötletesek.

Natalie Findlay-ról sokat még nem tudni, mindössze annyit, hogy legutóbbi dala az Electric Bones már meghódította a rádiókat. A Lilly Allen aspiránsnak új száma a Wolfback lányok kedvence lehet a dizsiben. A mély basszusok, kongó zongora és a manchesteri énekesnő ugráló hangja, amire két-három rövid, de ügyes téma illeszkedik, kitörölhetetlenné teszi a fülünkből ezt a szezonális slágergyanús dalt.

Nézzük mi újság a maradandóbbnak tűnő alkotások között! A kétszeres Grammy jelölt Alabama Shakes nemcsak új dallal, hanem teljesen új Sound & Color albumával jelentkezett pár napja. Brittany Howard tájszólásos angolját, most se nagyon értem, de ettől igazán autentikus a déli blues-rock. A Shoegaze egy olyan szám lett, ami soul hangzásával játékos blues-funkos elemeivel még a magyar rádiókban is lejátszható délelőtt tíz és délután négy között. A bátrabbak – akik már unják a sok hasonló hangzást és némi jófajta ücsörgős rockra vágynak- persze ezek után az egész korongra kíváncsiak lesznek.

A Blahalouisiana koncertjén pár hónapja jártunk, ott és akkor leírtunk minden szépet az együttesről és Schloblocher Barbi tiszta, kerek és kislányos hangjáról. A zenekar emelte a tétet és úgy döntött az énekesnő máshol is bírja a fenti jelzőket. Új klipjükben annyi ruha van rajta, hogy hozzá képest a milói Vénusz síroverál modell Kitzbühelben. A dal egy délutáni szeretkezés utáni ernyedésről szól, hencsergésről az ágyon, amelyet szerepe szerint egy kielégített nő énekel, így ez nem más, mint egy magabiztossá tett férfi önelégültségének szózata. Ilyen fület simogató csacska-macska altatóra pedig szüksége van az erősebbik nemnek, mondjon bárki bármit is.

Amikor Ryderz című számot először meghallottam azt rögtön sejtettem, hogy nem Hudson Mohawke jegyezte, hanem ez egy feldolgozás lesz. Aztán rá is kerestem. A skót producer jó tíz éve csinál felejthető elektronikus ciripelést, de ez az 1973-ban D.J. Rogers által előadott Watch out for the Riders r’n’b- soul örökzöld újraértelmezése nálam telitalálat volt. Egy csodálatos hangú női előadóval, a refrént először egy hölgyekből álló majd egy fátyolos férfikórussal tette színessé, fület repesztő pergővel és basszussal, a hangerő föl-le játékával és némi szünettel pedig mai korba helyezte a dalt, amellett hogy a szám egy részében megtartotta az egykori zenekari kíséretet.

And the winner is pedig nem más, mint a Mumford & Sons. Wilder Mind című albumokról napok óta csepegtetik az új számokat (és az egyik jobb, mint a másik) méghozzá nagyrészt élőben előadva. Ezzel már is félig nyert meccsel és protekcióval indultak nálam. A Snake eyes semmi egyebet nem tesz, csakhogy tudni akarjam, kíváncsi legyek rá hogyan kell veszélyesnek lenni. A dal akusztikusan visszafogottan kezdődik, majd egyre emelkedik a hangerő, a verzéknél egy picit minden visszahalkul, de a refrén egyre hangosabb, majd a végén extázisban tör ki. Ilyenkor van az, hogy klasszikus született, nyáron ezt fogjuk hallani a rádióban, ezzel kell majd zárnia majd a koncertjeit a brit bandának. Ennél nagyobb bajuk mondjuk ne legyen.