Most akkor drága a Sziget, vagy sem?

Megjelent ma a Guardien-en egy cikk, ami alapján az összes magyar oldal lehozta: a Szigeten messze a legdrágább a kaja a népszerű fesztiválok közül. Aztán kiderült, hogy az eredeti cikkben valamit elszámolhattak, jöttek is a helyesbítések. És persze közben a Sziget melldöngető sajtóanyaga is befutott, miszerint: A Sziget a legolcsóbb fesztiválok között van. Na most akkor mi  is az igazság?!

Többek mellett a napi költség, a sör- és ételárak tekintetében hasonlította össze az egyik legismertebb brit napilap a The Guardian a világ legnagyobb fesztiváljait a No. 1 Currency adataira hivatkozva. A listán szerepel – mások mellett – a kaliforniai Coachella, a belga Tomorrowland, az angol Glastonburry, a dán Roskilde és természetesen a mi Szigetünk is.

Az összehasonlításból kiderül, hogy szinte minden kategóriában a Coachella a legdrágább, a Sziget pedig a legolcsóbb helyek között végzett. Az biztos, hogy a fesztivál „alapszükségletek”, így a kaja és a sör tekintetébe a Sziget árak igen vonzók (bár az ételárat először rosszul számolta a No. 1 Currency, azóta helyesbített), de a napi költségek tekintetében is csak a lengyel Open ’er és szerb Exit fesztivál  bizonyult olcsóbbnak.

Ezt írta a Sziget, ezt pedig én, a tavalyi beszámolóban:

Sokan, sokszor sírtak már ezen, lerágott csont. Én is, mint sok ezer sorstársam, remegő gyomorralpénztárcával várom az adott év első beszámolóit a Sziget söráraival kapcsolatban. Nos, azt hiszem ez most lépte át azt a határt, amit már abszolút pofátlanságnak tartok. 740 forint egy doboz sörért (amiből barátok közt is megiszik meginna jónéhányat az ember egy nap) szimplán pofátlanság. Oké-oké, ez már nem a magyar pénztárcáknak van kitalálva, meg minekmegyodaakiaztánsírazárakmiatt, ismerjük ezeket, de mégis: ezek az árak (ezres a rövid, a kajáról meg ne is beszéljünk) már egy átlagosan kereső embert is földhöz vág, pláne ha egy hétig van kint. Szóval persze, lehet szendvicsekkel meg combra celluxozott lapossal érkezni a fesztiválra, de őszintén: ne már. Mármint ne már, hogy itt is trükköznöm kelljen, hogy ne várjam teljesen taccsra magamat (mármint anyagilag).

És nem a belépők áraival van gondom: azok szerintem teljesen rendben vannak. Ha leosztja az ember, simán megéri kimenni, már csak ha minden nap csak egy-két koncert érdekel is. Viszont, itt is volt szívatás: hová tűnt a percalapú jegy, emberek?!

Szóval nem a jegyekkel van a bajom, hanem a benti pofátlan lehúzással. Már a VOLTon is meghaltam kicsit minden fizetésnél a fröccsudvarban, de itt… No mindegy, értitek miről beszélek. Jah, és még valami: az hogyan lehet, hogy pl nagy külföldi fesztiválokra (pl Pohoda) _bármilyen alkoholt_ be lehet vinni _bármilyen mennyiségben_ és mégis életben maradnak azok a fesztiválok is? És még csak a jegyár sem vészesebb, napokra lebontva sem. Tényleg érdekel a dolog, tudja ezt valaki?

De igazából mondjátok meg ti: szerintetek drága a Sziget?