Ahol a jó zenék várnak – 3.rész

Új sorozatunkban megmutatjuk nektek, mi honnan szedjük a zenéket. Mert – most figyeljetek, nagy bejelentés következik – a fesztbloggerek sem született tehetségek, akiknek az ölükbe hullik a jó zene. Bizony, keményen meg kell dolgozni egy-egy dallamosabb nótáért! De ne aggódjatok, segítünk ebben, hisz ezért vagyunk! Eddig már bemutattuk a Q magazint és a Spotifyt, most pedig következik a kedvencem, a beehype!

fotó: beehype FB

Majd’ egy évvel ezelőtt keresett meg minket Lengyelországból egy zenei újságíró, hogy lenne-e kedvünk beszállni egy nemzetközi zenei projektbe, aminek a célja, hogy érdekes, izgalmas új zenéket osszunk meg egymással a világ minden tájáról. Persze, hogy igent mondtunk, kinek ne lett volna ezekhez kedve?

Magáról az egész projektről már írtunk korábban, mégpedig ezt:

 A projekt neve beehype, az alapító pedig egy lengyel újságíró srác. A kezdeményezés célját így írja le a honlap: Újságírók, bloggerek és DJ-k vagyunk szerte a világból. Mi mindannyian gyűjtjük és nagy gonddal válogatjuk a saját környezetünk zenéit, hogy megmutassuk az egész világ számára. A cél tehát, hogy olyan – nemzetközi tekintetben nem túl népszerű – dalokat ajánljanak a világnak a saját országukból, amit máshogy valószínűleg nem érnének el mondjuk Timbuktuból. Ezt szerintem felesleges tovább ragozni, a lényeg az a nem túl bonyolult nemes cél, hogy az igazán jó zenék áttörhessék az országhatárokat. Az már a kezdőlapon is látható, hogy a március végén indult beehype-nak már több, mint hatvan tagja van, mind újságírók, bloggerek és DJ-k, egyszóval olyanok, akik (elvileg) konyítanak valamit a zenei szakmához.

Azóta itthonról sok számot küldtünk be mi is és rengeteg király dalt találtunk Dél-Amerikától Izlandig. Most engedelmetekkel fókuszáljunk inkább az utóbbira, lássuk, hogy milyen zenékbe lehet belefutni a beehype-on:

Kezdjük a szépséges Kate Miller-Heidke-rel Ausztráliából, és az ő dallamos O Vertigo című számával. Bár ez csak egy szövegvideó és ebből a bohókás számból nem sok derül ki Kate munkásságával kapcsolatban, érdemes rákeresni a többi számára is.

Vagy van itt felvétel például az elmúlt években a VOLTon és a Szigeten is megfordult japán csajegyüttestől, a Tricot-tól, de az ázsiai régióból a legutóbbi kedvencem inkább Gigantic Roar 登鸛雀樓 Climbing Up the Birdy Tower száma, ami bár nem izgalmasabb, mint bármelyik hasonló stílusú zenekar közepes minőségű előadása, de klippel együtt igazán szürreális a látvány – szerintem.

De van még a Távol-Keletről kellő mennyiségű beteg zene is, nézzük csak a remek nevű We Save Strawberries zenekart vagy a Kiha & the Faces내 사람 Mine” c. számát. Zseniálisak!

Aztán nézzük Afrikát! Gondoltad volna például, hogy a csöppnyi Malawi nevű országból ilyen zene jön?

De az Amerikai kontinensről is érkeznek ám friss izgalmas zenék bőven! Itt van például a kanadai Monogrenade Métropolis című száma, ami igazán megfogja az embert egy-egy jobb pillanatban. Hallgassátok csak:

Mondjuk Európának sincs szégyenkezni valója, Fehéroroszországtól Máltáig érkeznek a friss zenék az oldalra és mondhatom, hogy ezek jobbnál jobbak! Nekem speciel ezek az izlandiak a kedvenceim:

Szóval ha friss zenék érdekelnek titeket, csekkoljátok a beehype-ot, mi is ezt tesszük! Sorozatunk pedig hamarosan folytatódik, hogy ti se maradjatok új muzsikák nélkül!