AlteRába Fesztivál – nyáron már hatodszorra!

Idén is AlteRába, nyáron már hatodszorra rendezik meg a körmendi fesztivált, melyet sokan csak az ország legnagyobb kerti partijaként emlegetnek. 

A VI. AlteRába ebben az évben is öt napon át tartó felhőtlen szórakozást ígér július 14-18-ig a körmendi Rába Szabadidőcentrumba. Most is a jól bevált koncepció mentén haladva, már a tél elején megtudhattuk a fellépők felét, nem is olyan régen pedig megmutatták nekünk a teljes programbeosztást. Fellépők terén idén sem csalódhatunk, maradt az ezelőtti évek túlnyomó alternatív vonala egy csipetnyi keményebb rockkal megfűszerezve. Részben emiatt is válhatott igazi rétegfesztivállá. Ha a helyszínre érve körbe tekintünk, úgy érezhetjük, mintha egy nyaralóba ugrottunk volna le a haverokkal pár napra lazítani. Csak azzal a különbséggel, hogy itt a kertben sört csapolnak, lángost sütnek, van egy csomó idegen ember, akiknek a jelentős részét a fesztivál végéhez közeledve már az ismerőseid közé sorolod, a színpadon pedig hazánk legismertebb zenészei állnak és nekünk játszanak.

Számomra a legirritálóbb dolgok közé tartozik egy fesztiválon, a meleg sör mellett, ha két kedvencem egy időben lép fel a különböző színpadokon. Így vélekedhetnek a szervezők is, hiszen mindösszesen két színpad van, egy nagy és egy kicsi. A nagyszínpad értelemszerűen teszi a dolgát, fogadja a zenekarokat, minket meg véd a sátor, mert az is van. Ezzel esélyt se adva annak, hogy koncert közben agyonázzunk egy hirtelen jött viharba. A zenekarok között általában félóra szünetet tartanak, így nyugodtan van időnk a pulthoz fáradni a következő kör Macó Fényért és a kísérő jéghideg sörünkért. A kisebbiken környékbeli feltörekvő zenekarok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra egy-egy átállás szünetében, ilyen például a Soulwave, akik ősszel az Ivan and the Parazol előtt léptek fel az A38-on, a másik említésre méltó pedig a Zaporozsec (na nem az autó), mindkét banda számait pörgeti az MR2 Petőfi Rádió, szóval érdemes lesz átfülelni ide, a kisszínpadra is.

forrás: alterabafesztival.hu

A programlistán gyorsan végigszaladva a legelső dolog, ami szembetűnik, az a jubiláló zenekarok magas száma. Már a legelső napon találunk ilyet, az este nyolckor fellépő Heaven Street Seven-t, akik a 20 éves jubileumukat egy hosszabb koncerttel ünneplik. De ne feledkezzünk meg a Fish!-ről se, ők a tavaszi álmukból csöppennek vissza a fesztiválszínpadra. Másnap, túlélve az első éjszakát egy jó Lecsóval kezdünk, azaz a Pál Utcai Fiúkkal. Leskovics mellé aztán becsatlakozik Lovasi, hogy Kiscsillagék a tízedik gyertyájukat gyújthassák meg képzeletbeli tortájukon, igen jól olvastad tényleg tíz évesek lettek.  Az éjszaka legnagyobb buliját Péterfy Bori színpadra lépése ígéri, feltehetőleg a férfiak legnagyobb örömére.  A fesztivál félidejében sem pihenhetünk egy percet, az estére a Magashegyi Underground hangol bennünket, hogy két régóta a pályán tevékenykedő együttest köszönthessünk. Az első a szombathelyi kötődésű Lord, őket követi a 15 éves Ismerős Arcok. Utánuk egy igazi energiabomba csapódik le Körmend partjainál Pásztor Anna személyében, fogadni mernék ruházatával ismét sikerül kicsit lesokkolnia minket. A nap végén a Supernem fog gondoskodni, hogy maradék erőnket is eltáncoljuk egy rossz cipőben. Pénteken két jubiláló csapat is lesz, pont úgy, mint majd az utolsó estén. Az előbbi az ötödik évét ünneplő fiatal beat zenekar, az Ivan and the Parazol. A következő a tíz évvel idősebb Depresszió. Igyekezz az égbolt zár, azaz elérkeztünk a záró naphoz, amikor is két számomra kedves társaság is jelen lesz. Este kilenckor Beck Zoliék lépnek színpadra, de kisebb összegben fogadni mernék, hogy már délután ott fog lófrálni a 30Y közöttünk és nem lesznek restek megkezdeni 15 éves ünneplésüket. Őket fogja követni a 10. életévébe lépő Vad Fruttik, hogy darabokra szedjenek minket. Utolsó maradék energiánk elfogyasztásáért a fesztivált záró Tesco Disco gondoskodik. Ne feledjétek, ezek csak néhány a programból kiragadott bandák, a teljes listát itt érhetitek el.

Végül jöjjenek a piszkos anyagiak: bérlettulajdonosok tizenkétezer forintért lehetünk, a napijegyeket háromtól négyezer forintig válthatjuk meg majd a helyszínen. De ha a belépőd inkább nyerni szeretnéd, akkor kövesd az AlteRábát facebookon, illetve a fesztblogot, mert tőlünk is megnyerhetitek ötnapos bérleteteket.