Egyszálgitáros dallamok a hajón – Ryley Walker @ A38

A kortárs amerikai gitáros-dalszerző mozgalom egyik legnagyobb reménysége a chicagói Ryley Walker, aki idén jelentette meg második lemezét. Ha két szóval kell jellemeznünk, annyit mondunk: Van Morrison. Hetvenesévek-fíling, jazz, folk, bluesrock és ezernyi minden keveredik Ryley Walker fantasztikus gitárjátékában és énekében.

 

Ryley Walker még csak 26 éves, alig van túl második nagylemezén, de máris mindenki Van Morrison utódaként emlegeti. A nagyszerű technikájú gitáros, aki mellesleg dalszerző-énekes is… vagy inkább a remek dalszerző, aki mellékesen gitározik is… Ezt jóformán maga Ryley Walker sem tudja eldönteni. Tavasszal megjelent, Primrose Green című albuma tele van remekbeszabott revivalist folk-rock dalokkal, amikben az akusztikus gitár éppoly fontos, mint az agyontorzított effektek. Ugyanakkor éppen pár napja lepte meg közönségét a Soundcloudon egy súlyos és zseniális noise EP-vel.

A Primrose Green varázslatos szövésű album, dalszerzői, hangszerelési ötletek végtelen áradata. Pszichedélia, folk, a Nagy Amerikai Daloskönyv, sztenderdek, hetvenes évekbe visszanyúló blues-rock, chicagói avantgárd jazz kavarog ezen az albumon, amire tényleg csak azt lehet mondani, hogy valami modernizált Van Morrison. Nem kétséges, hogy Ryley Walker az elkövetkező évek egyik legnagyobb dalszerző-előadója lesz, technikai tudással, bátorsággal, kísérletező kedvvel és önálló hanggal. Talán az utolsó pillaantok egyike, hogy ilyen meghitt, bensőséges környezetben láthatjuk-hallhatjuk, mint az A38 Hajó kiállítótere.

 

Ryley Walker (USA) solo
2016. február 3., szerda 20:00
A38 Hajó Kiállítótér
Jegyár: 3000 Ft, elővételben: 2500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.