kóser, vagy nem kóser?

nem tudom elsőként ki és mikor vezettet városi sétát, de nagy dolgot talált fel, az biztos! nekem mondhatod, hogy nagyszerű az idő, lágyan simogat a nap, ugorjunk fel a Normafához, kiránduljunk kicsit, nagy valószínűséggel elhajtalak, de nincs olyan évszak, nincs olyan idő, és nincs olyan város, melyben egy városi sétára ne lennék kapható. így aztán, mikor kóser sétára invitáltak a szervezők fel sem merült, hogy nemet mondjak.

tudod, mitől kóser a kóser kaja?
tudod, milyen egy zsidó konyha?
hallottál már az edény mikvéről?
tudod mint lehet kóseroltatni az eltréflizett edényt? egyáltalán, mi az, hogy tréfli, mi az, hogy eltréflizni?

na ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaphatsz választ az EMIH által szervezett Kóser sétán. FIGYELMEZTETÉS: aki egyik kérdésre sem akarja tudni a választ, aki olyan mint én, imád sétálni, és azt szereti, ha séta közben derülnek ki a dolgok, akkor az ne olvasson tovább, hanem írjon a koserseta@zsido.com címre, jelentkezzen be a januártól havonta induló séták valamelyikére. a tervezett időpontok 2015ben: január 11, február 8, március 8, április 12, május 10, június 14, július 12, augusztus 9, szeptember 13, október 11, november 8 és december 13.

a mi sétánk Oberlander Báruch rabbinál kezdődött, aki mesélt a kóserság mibenlétéről, majd hatalmas konyhájában felesége bemutatta, mint is működik a konyhájuk. tudod mi kell a legjobban a kóser konyhához? szerintem hely. sok hely. meg idő. abból is sok, mert egy káposztát levelenként átvizsgálni akkor is időigényes, ha ebben már rutinja van a szakácsnak. a hely pedig a tejes és húsos részek elkülönítéséhez kell. nem csak ételben nem keveredhet tejes húsossal, de még edényben, pulton sem kerülhet egymás közelébe. külön tányér és evőeszköz van a húsos és külön készlet a tejes ételekhez.
a zsidó konyha háromféle ételt ismer: húsost, tejest és parvét, azaz párost, semlegest, mint amilyen a hal. ez utóbbi, mint neve is mondja, mind tejes, mind húsos ételekkel párosítható.
Oberlander rabbi elmondta, hogy Isten az ételek szétválasztásának okát nem mondta meg. lehet magyarázni, keresni az okokat az éghajlatban, az életmódban, de a szétválasztás igazából egy micve, vagyis parancsolat.
a tréfli pedig nem más, mint a kóser ellentéte, olyan valami, ami nem felel meg a zsidó vallás étkezési előírásainak. ha egy edény eltréfliződik, mert, például, összekeveredik a húsos és a tejes, akkor jöhet a kikóseroltatás, azaz megtisztítás. macerás eljárás, de legalább menthető a zepter készlet.

a Kazinczy utcában, a népszerű romkocsmák szomszédságában található a mikve, azaz a fürdő. arról, hogy van női mikve a többség már hallott, de azt tudtátok, hogy van edény mikve is? hogy a zsidó háztartásokban az új edényeket nem kezdik el csak úgy használni, hanem előbb elviszik őket a mikvébe és alámerítik? ezt én nem tudtam, a sétáig edény mikvéről még csak nem is hallottam.

a mikvének saját kútja van, de gyűjtik az esővizet a tetőről is, hiszen az alámerítésnek természetes vízben kell megtörténnie.
sétánk különlegessége volt, hogy benézhettünk a női mikvébe is, abba az intim térbe, ahova minden zsidó nőnek haladéktalanul el kell látogatnia a ciklusát követő meghatározott napon. a látogatással régi vágyam teljesült, számomra ez volt a séta csúcspontja.

kóser séta kóser étel kóstolása nélkül elképzelhetetlen. mi a Carmel étterembe térünk be, a menü maceszgombóc leves és sólet volt, tormás céklával. arról, hogy mennyire ízlett az étel legyen elég annyi, hogy a társaság arra a kérdésre, mi legyen az utolsó állomás a cukrászda, avagy a kóser bolt egyhangúan, ám alig szuszogva mondta, hogy a bolt. nem volt sétáló, akinek gyomrába befért volna akár csak egy falatka flódni is.

a kóser bolt az Oblath a Dohány utcában található, mindenki előtt nyitva áll, ha bárki garantáltan kóser élelmiszereket szeretne beszerezni, akkor ott mindent megtalál.

mivel én már egyszer kaptam ajándékba sétajegyet, ezért bizton állíthatom, nagy öröm meglepetés sétát kapni. még nagyobb öröm részt venni egy ilyen sétán. a kóser sétában pedig van minden, ami egy ilyen városi kószálást érdekessé tehet. nagyszerű helyek, érdekes információk, privát történetek, finom ízek, tiszta szívből ajánlom mindenkinek.

képek a sétáról FB oldalunkon.

köszönjük a lehetőséget az EMIH-nek!