Több, mint 20 éve a pályán és még mindig jók: Stereo MC’s az A38-on!

A brit hiphop – de inkább elektronikus tánczene – máig legsikeresebb együttese, a Stereo MC’s visszatér! Az első nagylemez megjelenésének huszonötödik évfordulójára nagyszabású, tízlemezes CD- és DVD-életműdobozt ad ki október 27-én, hogy azon frissiben európai turnéra is induljon. Egy soha nem öregedő produkció, soha nem öregedő frontemberrel, soha nem öregedő slágerekkel.

fotó: A38

Nehéz elhinni, hogy a Stereo MC’s, a – tágabban vett – brit hiphop egyik legfontosabb és máig legnépszerűbb zenekara immár huszonöt éve adta ki első nagylemezét, a sztenderd bakelit-fordulatszámokra utaló című 33-45-78-at. A jubileum alkalmából a duó – az egykori énekesnővel, Cath Coffey-val kiegészülve – visszatér: október 27-én jelenteti meg szinte teljes életművének díszdobozos kiadását. A Stereo MC’s legnagyobb sikere, a Connected címét kiforgató Collected tíz lemezből áll: az eddig megjelent hét sorlemezt két CD-s ritkasággyűjtemény és egy koncert-DVD egészíti ki. A megjelenéshez ősszel európai turné is társul, aminek koncertjein természtesen sorra kerül a zenekar összes gigaslágere az Elevate My Mindtól a Step It Upon és a Connecteden át a Deep Down & Dirtyig.

Bár a Stereo MC’s-t általában hiphop-produkcióként szokás elkönyvelni, az tény, hogy Rob Birch és Nick Hallam (egykor egy harmadik taggal, Owen Iffel kiegészült) duója sokkal inkább elektronikus tánczenét játszik. Leginkább a Madchester tradíció Happy Mondays által megteremtett acides-rave-es house-át vitte tovább és népszerűsítette, olyannyira, hogy még a frontember Birch mozgása is kísértetiesen hasonlít a Happy Mondays-táncfelelős Bezére. Az 1992-es Connected valósággal letarolta az akkor sláger- és rádiós listákat, és a nagylemez slágerei még évekig megállás nélkül folytak a csapból is. Érdekes módon a Stereo MC’s számai alig öregedtek az évek során: bármelyik kifulladóban lévő házibulit meg lehet menteni egy jó időben berakott Step It Uppal, méghozzá úgy, hogy a dolog egyáltalán nem válik kínossá.

Birch és Hallam immár jóval ötven felett járnak, de a Stereo MC’s produkciója még mindig elképesztően energikus. Zseniálisan megírt tánczenét játszanak, Birch ugyanolyan fáradhatatlan, rohadt elegáns és nagyon laza frontember, a páratlanul változatos karrier – a korai időszak hiphopjától a Connected korszak rave-jén és a DD&D koszos, underground r’n’b-jén keresztül a legutóbbi lemezekig – pedig garancia egy nagyszerű koncertre. A Stereo MC’s egyszer már fellépett az A38 Hajón, és most visszatér, hogy egy jubileumi fellépés során összegezze teljes életművét.

Stereo MC’s (UK) Full Connected Show + Collected Tour

2014. november 14., péntek 19:30, A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 5900 Ft, elővételben: 5400 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

http://www.stereomcs.com/

https://www.facebook.com/stereomcs

https://www.youtube.com/channel/UC5xA7vTvyWwYzNcf0guxh4Q

https://soundcloud.com/robstereo