Az ősz 20 pillanata – az előttünk álló fél év legizgalmasabb koncertjei (1. rész)

Pár napja hivatalosan is lezártuk a nyári fesztiválszezont, és most arccal az őszi klubkoncertek felé fordulunk. Aztán szépen egy zsepiért nyúlunk és felitatjuk szánk széléről csorgó nyálunkat, ugyanis minden komolyabb kutakodás és zenebuziskodás nélkül is találtunk kapásból 20 olyan koncertet az év végéig, amiken OTT KELL LENNI. A stílusok teljes palettája tárul elénk, előadók a világ minden tájáról, underground körökben népszerű bandák és élő legendák, szóval lesz itt minden, mint a búcsúban. Az első részben 10 koncertet ajánlunk, aztán a folytatásban szintén ennyit.

Kik ezek? Blondie

Mikor jönnek? Szeptember 9.

Hol? Papp László Budapest Sportaréna

Miért? Mert ők a Blondie! Call Me? Heart of Glass? One Way Or Other? A banda dalait mindenki fejből fújja, aki a 70-es évek előtt született, vagy életében kapcsolt már a Juventus Rádióra. A ’97 óta ismét aktív banda budapesti koncertjét ajánlottuk bővebben ebben a cikkben, most csak annyit tennénk hozzá az ott leírtakhoz, hogy a frontasszony, Debbie Harry az elmúlt hónapokban többször tett utalást arra, hogy ez lehet a zenekar utolsó turnéja. Tehát igazi most vagy soha alkalom a Blondie első magyarországi fellépése.

Mennyi? 12.300 és 20.300 Ft között

Kik ezek? Austra

Mikor jönnek? Szeptember 11.

Hol? Dürer kert

Miért? Mert egy hihetetlenül tehetséges frontleány, bizonyos Katie Stelmanis szólóprojektjéből kinőtt zenekarral van dolgunk, akik a jéghideg elektronikát vegyítik a hölgy földön túli énekhangjával. Ezzel valami olyan elegyet hozva létre, mely a hallójáratokba jutva egyszerre forgatják meg a kést a Pitchfork honlapját olvasgatva magukhoz nyúló zenejunkie-k  és a Niki Minajnál egyel összetettebb zenére fogékony átlagos hallgatóság szívében. Bővebben ebben a cikkben ömlengtünk a kanadai banda munkásságáról, nem szerényen azt állítva, hogy még két hét múlva is téma lesz a koncert a romkocsmák félhomályában rejtekező fiatalság körében.

Mennyi? elővétben 3900 Ft, a helyszínen 4900

Kik ezek? Scooter

Mikor jönnek? Szeptember 12.

Hol? Budapest Park

Miért? Mert Töp-töp-töp-törörö-röp-töp-töp, töp-töp-töp-törö-röp-töp-töp! Kám on! Töp-töp-töp-törörö-röp-töp-töp! Márijja, bilív mi, áj lájk it lád! (Bővebben, magyar nyelven itt ajánlgattuk az év trash techno buliját, ami éppen annyira vicces, amennyire szórakoztató.)

Mennyi? Elővét 4999 Ft, helyszínen 5999 (ha lesz még)

Ki ez? Trentemøller (LIVE)

Mikor jön? Október 1.

Hol? Akvárium klub

Miért? Mert ő Dánia leghíresebb exportcikke a keksz és Mads Mikkelsen után. Ha az imént jó szívvel ajánlottuk a prosztó elektronikát élvezhető magasságokba emelő Scootert, akkor mindenképp érdemes megjegyezni, hogy Trentemøller gyakorlatilag az elektronikus zenei univerzum legtávolabbi pontjáról érkezik az Erzsébet térre. A 40. életévébe a koncert után két héttel lépő dán producer és multi-instrumentalista dalait egyszerre lehet ajánlani másnaposan otthon fetrengéshez és azokra az alkalmakra is, amikor egy BB félszáraz pezsgőtől az ember lábába költözik buli. Éteri, lebegős dalaiba mindig pont akkor és pont úgy csúszik be a táncolható ütem, amikor szükség van rá. Az előadó élmezőnyben elfoglalt helyét támasztja alá az is, hogy tavaly a Depeche Mode előzenekaraként lépett fel többször is.

Mennyi? Elővét 6990 Ft, helyszínen 7900 Ft

Ki ez? Benjamin Clementine

Mikor jön? Október 16.

Hol? A38 Hajó

Miért? Mert a CAFe Budapest kortársművészeti fesztivál keretében hazánkba érkező fiatal angol énekes-dalszerző igazán a holnap embere. Mire Budapestre érkezik, jó eséllyel már megjelenik bemutatkozó lemeze, amit már régóta úgy vár a nyugati (főleg brit) zenei sajtó, mint a megváltást. Jövőre simán kinézünk neki egy Szigetes koncertet az A38 Sátorban, és pár év múlva egy Nagyszínpad is sanszos lehet, ha ilyen sebességgel és ilyen minőségben írja meg azokat a dalait, melyek leveszik a lábukról az embert, bármelyik nemhez is tartozzék. A blues és soul vonalon elhelyezhető Clementine számai valami olyan hatást gyakorolnak az emberre, amit csak az igazán tehetséges emberek megnyilvánulásai tudnak. Egy kis ízelítő alant.

Mennyi? Elővét 2500 Ft, helyszínen 3000

Ki? St. Vincent

Mikor jön? Október 18.

Hol? A38 Hajó

Miért? Mert ő talán az –amúgy is brutálisan erős- idei A38 program koronaékköve, egy olyan előadó, akire hosszú évek óta várunk, és nem is gondoltuk volna, hogy egy ilyen intim környezetben, mint az A38 hajó 600 fős terme, láthatjuk és hallhatjuk élőben. Ő is szintén a CAFe Budapest keretében teszi tiszteletét a hajón. Annie Clark a tengerentúlon az art-rock egyik legnépszerűbb előadója (nem véletlenül helyettesítette ő Kurt Cobaint nemrég, mikor a Nirvanát iktatták be a Rock and Roll Hall of Fame-be), akinek eddigi pályája olyan izgalmas és sokszínű, hogy abból könyvet lehetne írni. Azonban talán a koncert szempontjából jelenleg a legfontosabb, hogy tavalyi lemeze telitalálat volt, amit jó ideig nem vettünk volna ki a discmanünkből, ha még használnánk olyat.

Mennyi? Elővét 4500 Ft, helyszínen 5500.

Ki? Kylie Minogue

Mikor jön? Október 18.

Hol? Papp László Budapest Sportaréna

Miért? Mert a St. Vincenttel egy napon fellépő ausztrál hölgy ugyan az egyetemes könnyűzenei populárisabb oldaláról érkezik, de jelentősége semmivel sem csekélyebb, ugyanis igazi világsztárról van szó. A … éves (sajnos a korát nem merjük leírni, mivel lelkes Fesztblog olvasó) ausztrál énekesnő immár 12. nagylemezét adta ki idén (Kiss Me Once), mely turnéjának keretében ejti útba fővárosunkat. Valószínűleg nem kell nagyon bemutatni senkinek mindenki Kylie-ját, akinek annyi világslágere és emlékezetes duettje volt (kedvencünk természetesen a Nick Cave-vel közös Where The Wild Roses Grow), hogy azok felsorolásához egy külön cikk is kevés lenne. Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy a hölgy tökéletes alakját énekhangját minden bizonnyal nem mindennapi látványvilág támogatja meg, szóval komoly show-ra is számíthatunk az Arénában.

Mennyi? 10.900-23.300 Ft

Ki? Elvis Costello

Mikor? Október 24.

Hol? MüPa

Miért? Mert az angol énekes-dalszerző az 1977-es My Aim Is True című zseniális bemutatkozó lemeze óta eltelt majd’ 40 évben lassan olyan legendás zenésszé vált, aki minden magára valamit is adó zenebolond bakancslistájára felkerült, mint kötelező program. A hatvan éves Costello idén októberben a MüPában ad szólókoncertet, természetesen a nemzet hangversenytermében. Igazi best of műsorra van kilátás, olyan elmaradhatatlan slágerekkel, mint a She, az Alison, a Pump It Up vagy az I Want You. Más szóval olyan tételekkel, amelyek megszületése nélkül valószínűleg kicsit minden olyan rockzenekar máshogy szólna, akik az elmúlt 30 évben vettek a kezükbe gitárt.

Mennyi? 3900-12900 Ft

Kik? The Robert Cray Band

Mikor? Október 25.

Hol? Akvárium Klub

Miért? Mert az öt Grammyvel (és további 15 jelöléssel) megdobott Robert Cray ugyanakkora legenda a blues műfajában, mint az imént citált Elvis Costello a rock and rollban. A másodpercek alatt bármely dalból felismerhető, az Egyesült Államok déli vidékeinek semmivel sem összehasonlítható hangulata, a soul és gospel elemek feltűnése mind olyan szerves részét képezik Cray életművének, mint lenyűgöző gitárjátéka és überlaza énekhangja. Egy szó, mint száz, két nap alatt két élő legendát, poptörténetei alapvetést pipálhatunk ki Budapesten, szóval igazi ünnepnek ígérkezik október utolsó előtti hete.

Mennyi? 8500 Ft elővét, helyszínen 9500

Ki? James Blunt

Mikor? Október 27.

Hol? Papp László Budapest Sportaréna

Miért? Mert mikor láttunk legutóbb holdra szállást az Arénában? Na ugye! Október 27-én a Budapest Arénában lép fel ismét James Blunt, Moon Landing című új lemezének turnéja keretében. Az exkatona Blunt, a harmadik lemezén visszatért a gyökereihez, a saját hangzásvilágához, amelynek alapja a zene érzelemközvetítő ereje. A legfrissebb anyag első kislemeze, a Bonfire Heart rögtön bombasiker lett, amely előkelő helyen van azóta is a rádiók játszási listáján (például a Petőfin is szembejön nap, mint nap). Egy igazi, érzelmes, minőségi popkoncertre van ismét kilátásunk az egyik legszerényebb világsztártól.

Mennyi? 10.900-29.900 Ft