Ez volt az A38-cal idén – és ez következik!

Az idén áprilisban tizenegyedik születésnapját ünneplő A38 Hajó mozgalmas félévet tudhat maga mögött, és még mozgalmasabb őszi idény előtt áll. A 2014. januári kiemelés és felújítás után Budapestre február elején visszatért A38 Hajón a tavasz nyár folyamán lezajlott a Szerencsejáték Zrt-vel közösen szervezett élőzenei tehetségkutató, a Talentométer, amit nem kis meglelepetésre egy, a dzsessz kategóriában indult, experimentális rockzenét játszó zenekar, a Makrohang nyert meg.

Augusztusban az eddigi nagy múltú együttműködés legsikeresebb hetét zártuk a Sziget fesztivállal. Az A38 Hajó közreműködésével, a róla elnevezett színpad volt a második legnagyobb befogadóképességű helyszín, rendkívül gazdag és változatos programmal, számos fellépővel, akik-amik zöme egyrészt először járt Magyarországon, másrészt a nemzetközi zenei élet fontos és aktuális képviselője.

Az A38 Hajó ismét helyszíne volt a Titanic Fesztiválnak: profiljának megfelelően a nemzetközi filmfesztivál zenei szekciójának vetítései zajlottak a Kiállítótérben.

Ebben az évben az A38 Hajó 260 koncert-riportfilmet készít-készített a Magyar Televízió M2 csatornája számára, ezek mellett 52 koncertfelvételét sugározza-sugározta a Petőfi Rádió. Az együttműködés példájaként a hajó részt vesz a Közmédia Napján, 2014. szeptember 6-án a Millenárison.

Fotó: A38 FB

Az őszi idény rögvest nagyszabású eseménnyel kezdődik: 2014. szeptember 3. és 7. között zajlik a jubileumi, 10. Újbuda Jazz Fesztivál. A MU Színház és az A38 által szervezett, Újbuda önkormányzata által támogatott nemzetközi rangú szabad improvizációs fesztivál programja ezúttal úgy alakult, hogy a női szólisták kerültek a középpontba. A – lássuk be – erősen férfiközpontú dzsesszben a női előadók nagyon sokáig kizárólag énekesként kaptak teret, és elhanyagolható volt a hangszeresek szerepe. Ez szerencsére napjainkra már megváltozott, és sok-sok nagyszerű hangszeres szólistanő szerepel a színpadokon. A 10. Újbuda Jazz Fesztivál programja ezt a térnyerést próbálja bemutatni, és bizonyítani, hogy – az irodalomhoz, filmhez, képzőművészethez hasonlóan – a „kísérleti”, szabad improvizációs zene fejlődéséshez, sokszínűségéhez alapvető módon járul hozzá a jellegzetesen „női” hang.

Az ősz folyamán egy máásik fontos fesztivál-együttműködésben vesz részt az A38 Hajó: a Budapesti Őszi Fesztivál folytatásaként létrejött CAFé Budapest Fesztivál helyszíne lesz, nagy jelentőségű nemzetközi előadókkal: a fesztivál keretében az A38-on fellépő előadók mindegyike: a kortárs art-pop krémjének számító St. Vincent, a Tycho, Benjamin Clementine, vagy az ausztrál minimalista dzsessz-zenekar, a Necks is először jár Magyarországon.

Mindezek mellett magyar és nemzetközi fellépő-különlegességek, elsősorban televíziós felvétellel egybekötött exkluzív lemezbemutatók (itt lesz például a könnyűzenészek és költők együttműködéséből született Rájátszás második lemezének bemutatója, az amerikai artrock-zenekar, a Swans új lemezének bemutatója, a pár éve Budapesten óriási sikerrel koncertezett Caribou lemezbemutatója, a Stereo MC’s tízlemezes életmű-összegző kiadványának bemutató koncertje, a dán énekesnő, Mø első magyarországi fellépése, a rendkívül invenciózus progmetál-együttes, az Animals As Leaders hazai bemutatkozása, a PJ Harvey és az Einstürzende Neubauten zenészeiből összeállt zenés színházi produkció, egyben “underground szupergrupp”, a Ministry of Wolves fellépése, a francia elektropop-díva, Yelle koncertje és még rengeteg más minden.

Mindezekről megújult kommunikációs felületeinken lehet tájékozódni.

  • Az A38 Hajó havonta megjelenő programmagazinjából;
  • Az A38 Hajó “Év honlapja”-díjas, megújult weboldaláról (www.a38.hu);
  • Az A38 Hajó megújult, Android és iOS rendszeren egyaránt elérhető okostelefon-alkalmazásaiból, amik immár tárolják a bejelentkezett felhasználó online megváltott jegyeit, egyszerűbbé téve a bejutást a programokra;
  • Az A38 Hajó blogjáról (a38hajo.blog.hu), ahol rengeteg háttéranyag, hír, aktualitás és a fellépőket részletesen bemutató interjú található.

Nagy büszkeségünkre mindezek a felületek együtt elnyerték a Kreatív magazin Mediadesign díját az integrált kategóriában, ahol a kommunikációs szakemberekből és dizájnerekből álló zsűri elsősorban a különböző kommunikációs felületek összehangoltságát és egységes megjelenését értékelte.

Az A38 Hajó tavaly indította útjára koncerttechnikai képzését és iskoláját, Akadémia38 néven. Az első évfolyam hamarosan végez: 2014 telén közel húsz hallgató fejezi be tanulmányait a rendezvényhangosító tangolyamon. Az ismét elinduló képzés idén új szakterülettel bővül: immár fényes képzést is indít a hajó, amelynek folyamán a koncertvilágítás professzionális szakambereit képzik ki.

És persze a gasztronómia is kiemelt szerepet kap az A38 Hajó éttermében: az étterem új séfje, Bossányi Krisztián a jövő héten indítja útjára az A38 étterem őszi-téli étlapját: friss és minőségi alapanyagokból friss és minőségi ételeket készíteni.

Az A38 Hajóra a dunai menetrend szerinti hajójárattal is lehet jönni, a megálló magán az A38-on található. A hajó megközelíthető a budapesti közbringarendszert, a BuBit is igénybe véve, aminek dokkolóállomása a hajótól 200 méterre található, a Petőfi híd budai hídfő villamosmegállónál. És persze a metró is egész közel jött hozzánk, a Szent Gellért téri pszichedelikus állomástól mindössze nyolcperces megnyugtató séta az A38.