Szigeti veszedelmek- Nagyon NAGY Sziget ajánló 2014

25 nap múlva veszi kezdetét az idei Sziget Fesztivál. Ha így nézem, akkor ez még elég sok, addig le kell még dolgozni nem kevés munkaórát, szerencsésebbeknek még van lehetősége beiktatni még egy fesztivált (EFOTT, Bánkitó, Művészetek Völgye, stb.).  Ha viszont úgy nézem, akkor ez már annyira nem sok idő, főleg annak fényében, hogy a szervezők tájékoztatatása szerint rendesen fogynak a bérletek és napijegyek, a diákok számára rendelkezésre álló kedvezményes bérletekből pedig alig 1000 darab maradt. Ideje hát a még bizonytalankodókat is meggyőznünk, hogy hiába a sok bebaszott holland meg francia, hiába a húzós ital és kajaárak, érdemes idén is kijönni a Hajógyári szigetre, aztán majd max. eléldegélünk anyu parizeres zsömijén meg a vizezett sörön.

Nézzük hát, kiket nem érdemes kihagyni az idei lineupról!

Augusztus 11. (-1. nap)

19:30 Meglepetés magyar fellépő (Nagyszípad)

Nos, erről a produkcióról még az égvilágon nem tudunk semmit, csak annyit, hogy majd e hónap végén jelentik be a szervezők. Ha tippelnünk kéne, akkor egy tizenharmadik LGT reuniont mondanánk, vagy pedig azt, hogy Ákos belép az Eddába, és a Tankcsapdával adnak egy közös koncertet, melynek warmup buliját természetesen Uhrin Benedek bácsi prezentálja.

16:00 Leningrad (Nagyszínpad)

Az orosz Leningrad zenekar valószínűleg a The Prodigy mellett az egyik leggyakoribb visszatérő a Szigeten. Bejárták már szinte az összes színpadot, valószínűleg tettek már kárt néhány felszerelésben a backstage-ekben, ennek ellenére Gerendai Karcsi bácsiék szinte minden évben visszahívják őket. Hogy miért? Arra legyen magyarázat az alábbi videó.

 

21:30 Blink 182 (Nagyszínpad)

Te is hallgattál ha Blinket. Hiába tagadod, tudom. Nem ciki ez egyáltalán, annak idején Tom DeLonge és két degenerált haverja szállított pár remek slágert ikonikusan beteg klippekkel, amelyeket amint betolt az MTV, egyből letettél mindent a kezedből és döhödten kezdted el püfölni a szekrényajtót. Nos, a kamaszos düh reméljük már nem lesz érezhető a srácokon (az így 40 évesen már ciki lenne), de ha eltolják az összes klasszikust, akkor mi már vigyorogva fogjuk elhagyni a Nagyszínpad előtti küzdőteret.

Augusztus 12. (0. nap)

16:00 Anti-Flag (Nagyszínpad)

Mivel még csak a második napról (papíron nulladik) van szó, van rá esély, hogy 4-re kiérjünk a Szigetre, és ne még az Aspirin-töltöttkáposzta kombóval készítsük szervezetünket a következő bevetésre. Ha így teszünk, mindenképp csekkoljuk az Anti-Flag buliját. A pittsburgh-i punk-rockerek gyakorlatilag az egyik legsablonosabb zenekar saját műfaján belül, viszont olyan jó érzékkel dobálják össze a kliséket dalaikban, hogy az nem zavaró. Sőt, az ember hajlamos akaratlanul is ottragadni a színpad előtt, és –ki-ki vérmérsékletétől függően- bólogatásba kezdeni. Aztán jön a fejrázás, végül pedig azt veszed észre, hogy sörtől csatakosan ugrabugrálsz. Mondom, még csak a második napja van a fesztiválnak, belefér.

19:30 Queens of the Stone Age (Nagyszínpad)

Josh Homme-ék tavaly adtak egy kegyetlenül pontosan kimért, arconcsapós koncertet a Volton. Nem titok, ugyanazzal a turnéval jönnek idén is, a jelek szerint számról számra ugyanazzal a setlisttel. Így aki kihagyta a tavalyi rombolást, az azért fog ott állni az első sorban, aki ott volt, annak pedig kár tovább magyaráznom. Bővebb információért ajánlom tavalyi beszámolónkat a soproni koncertről.

21:30 Deadmau5 (Nagyszínpad)

A döglött egér jobb napokon ilyenkor ébred, de az óbudai kisnyugdíjasok lelki békéje érdekében aki a Sziget Nagyszínpadán akar játszani, annak be kell tartani a szigorú időrendet és 11-kor lelőni a hangfalakat. Így az opening party-t idén a sokak által régóta Magyarországra várt Deadmau5 celebrálja. A szcéna legtehetségesebb csávójának tartják Joel Zimmermant, akinek nem kis erőfeszítésébe került, hogy kilépjen apja, Mickey Mouse árnyékából, de hosszú évek kemény munkája után úgy tűnik, ez lassan összejön neki.

23:30 Jimmy Eat World (A38 Sátor)

Lassan a nulladik napon beindul az élet a többi színpadon is, az A38 sátorban például a Jimmy Eat World lép fel. Nem mondom, hogy egy óriási tehetséggel megáldott, kivételesen eredeti és pályája csúcsán lévő zenekarról van szó, de mivel 14 éves koromban naponta 40-szer hallgattam meg a The Middle-t a Viva TV-n, azt hiszem nem kérdés, hogy ott leszek az első sorokban.

Augusztus 13.

16:00 Jake Bugg (Nagyszínpad)

A srác, aki az összes nyugati fesztiválon a Nagyszínpadon játszik. Míg mások bazi nagy díszlettel, fénnyel és füsttel dobják fel koncertjeiket, ő max kifeszít egy, a nevét hirdető molinót és zenél. De hogy! A srác Anglia csodagyereke, idén több díjkiosztón lenyomta az Arctic Monkeyst, pedig még mindig csak 20 éves. Hiába tűnik első ránézésre egy fejhangon éneklő Johnny Cash imitátornak, a koncert előtt érdemes végigpörgetni Mr. Bugg eddig két lemezét és egyből feltűnik: a páratlan énekhanghoz nem mindennapi dalszerzői tehetség is társul, tehát hiába a korai időpont és a tűző nap, ezt a koncertet mi biztosan végigállom, és nektek is ez a tanácsolom.

17:45 Imagine Dragons (Nagyszínpad)

Az amcsi Biffy Clyro. Csak ők néha viselnek pólót. Aki szereti a gitárral a kézben meghalást, sőt mi több, képest ezt másfél órán keresztül figyelni, az ne hagyja ki az Imagine Dragons koncertjét! Aki nem, annak is érdemes maradni, csak kicsit hátrébb állni, ahol nem repülnek alacsonyan a női bugyik és sikolyok. A The Killers után Las Vegas második leghíresebb zenekara írt már pár világslágert (Radioactive, Demons), így biztosan sokan lesznek kíváncsiak a négyes produkciójára. Mi is biztosan teszünk velük egy próbát.

21:40 Miles Kane (A38 Sátor)

A Sziget talán legerősebb napján máris választás elé kerülünk. Hallgassuk meg sokadszor a Placebot a Nagyszínpadon, vagy tegyünk egy próbát az ifjú Al Pacino fizimiskáját kopírozó fenegyerekkel, Alex Turner országos cimborájával, Miles Kane-nel. Én az utóbbit javaslom, mert ugyan a srác tehetség és dalírás terén nincs egy szinten az imént emlegetett Jake Bugg-gal, de azért az évek során egészen profi előadó vált belőle, két dallamos szólólemezzel. Aztán max a végén átszaladunk a Song To Say Goodbye-re a Nagyszínpad elé.

23:30 London Grammar (A38 Sátor)

Így kell ezt! A megfelelő banda a megfelelő időpontban, a megfelelő helyszínen. A tavalyi Tame Impalára való eszméletvesztés után nagy összegben fogadnék arra, hogy a London Grammar éteri, lebegős electro-popja a szívek közepébe fog találni. Ennél tökéletesebben nem is lehet zárni egy Sziget napot, és ha bárkiben felmerülne a kétség, hogy még életében nem hallott erről a zenekarról, annak ajánlom az alábbi videót. Na ugye.

Augusztus 14.

16:30 Michael Kiwanuka (A38 Sátor)

Nos, itt már necces, hogy sikerül-e időben megébredni, fürdeni, ebédelni és megindulni a Sziget felé, de ha igen, akkor meghallgatjuk Michael Kiwanuka koncertjét. Nem csak azért mert vicces a neve, vagy mert tavaly betegség miatt lemondta fellépését, hanem azért, mert amúgy egy remek dalszerzői vénával megáldott srácról van szó, aki ugyan nem fogja kifordítani az A38 sátrat a négy sarkából, de ezt így délután fél öt tájban senki nem is várja el tőle.

21:30 Jupiter & Okwess International  (Világfalu Színpad)

Mikor jártál legutóbb kongói zenekar koncertjén? Nos, most itt az idő. Nem csak azért, mert a Jupiter & Okwess International ilyen egzotikus vidékről érkezett, hanem azért is, mert remek kis zenét tolnak, ami a világzenében művelt fül számára egyértelműen magán hordozza Kongó zenei világát, nekem azonban egy kicsit elforgatott funky-nak tűnik. De mint olyan, tökéletes, ha már úgyis ilyen nyugis napot tolunk.

23:30 Ganxsta Jazz (Petőfi Rádió Volt Terrace)

Ezt nem tudom mi, de ha az amire gondolok (és mi más lenne), akkor ott a helyem!

Augusztus 15.

16:30 Palma Violets (A38 Sátor)

A londoni garázsrock banda a szigetországi szaksajtó jelenlegi kedvenc hype témája, talán nem érdemtelenül. Bemutatkozó albumuk úgy hangzik, mint egy elveszett hangfelvétel valamelyik 90-es évekbeli, kicsit szarabbul szóló poszt-punk bandájának demója. Mindezt mondom pozitív előjellel, mert ilyen szemtelenül fiatalon és ilyen kevés zenei tapasztalattal nem szokás ilyen egységes minőségű anyagot lerakni az asztalra. Nekik sikerült, így nem lennék meglepve, ha pár év múlva az ajánlóban mint már a  Nagyszínpad „állandó lakói” szerepelnének.

17:45 Cee Lo Green (Nagyszínpad)

Nem jártunk rosszul: az öreg Cee Lo lemondta tavalyi buliját a Soundon, helyette eljön idén a Szigetre. Én ennek kifejezetten örülök, az amerikai Geszti Péter (értsd: ős is mentrokodik valamilyen rettentő tehetségkutatóban) a Gnarls Barkley egyik feleként lett híres, majd szólókarrierbe kezdett. Remek énekhangja mellett különleges ismertetőjele hogy valószínűleg neki van a legnagyobb feje a könnyűzene világában.

19:30 Manic Street Preachers (Nagyszínpad)

A világ (egyik) legjobb rockzenekara. És pont. James Dean Bradfield és bandája talán minden idők egyik legkirályabb Sziget koncertét vezette elő 2009-ben, így azóta ha csak említés szintjén felmerül, hogy visszatérnek, nálam beindul a nyálelválasztás. Idén amúgy egy remek új albummal jöttek ki Futurology címmel, de mivel fesztiválkoncertről van szó, valószínűleg slágerparádéval készülnek (kezdésként természetesen a Motorcycle Emptiness). Ha egyik Sziget fellépőt sem ismered, és csak egy napra jönnél ki, akkor is csak a feeling miatt, akkor is melegen ajánlom augusztus 15-öt és a Manics buliját. (Ja, és hogy utánuk még játszik 21:30-tól a Korn, az egyszerűen vicc.)

(És itt következni a Klaxons A38 sátras bulijának ajánlója, de mivel idei lemezük valami kivételesen hulladékra sikerült, lehet hogy jobban jártok az Alvin és a Mókusok Unplugged-dal a Petőfi-Volt teraszon)

Augusztus 16.

19:50 Jagwar Ma (A38 Sátor)

A nap, amikor beköltözünk az A38 sátorba. Kezdésként a pszichedelikus rockban és popban utazó Jagwar Ma, akiket természetesen mindenki a Tame Impalához hasonlít (mivel ők is ausztrálok). Azért nem teljes az egyezés, az ő zenéjük talán egyel kevésbé elszállt, sőt, kábítószer nélkül is tökéletesen élvezhető. A magyar közönség számára még alig ismertek, jó eséllyel még az A38 hajót sem töltenék meg télen, de bízzunk zeneileg kiművelt angol és holland barátainkban, hogy remek kis közönség tagjaként szállhatunk el e korai órán.

21:40 Wild Beasts (A38)

Ez egy ilyen nap, kibújik belőlünk a zenebuzi, nemet mondunk a The Prodigy-re, de még a Punnany Massifra is, és megfigyeljük, mire szórakoznak a brit fiatalok. A londoni hipszterség több himnuszát szerző, már 12 éve működő Wild Beasts az Artcic Monkeyst és a Franz Ferdinandot is istápoló Domino Records aktuális csodabogár zenekara, akik zenéjéhez szintén kell némi nyitottság. De akiknek egy Edda koncertnél még nem kezdődik el a teljes zenei feloldódás, annak bizonyára be fog jönni a Wild Beasts zenéje.

23:30 Budapest Bár (Peőfi Rádió – Volt Terrace)

Arra kifejezetten kíváncsi leszek, mennyire fogják díjazni a külföldi látogatók a 20-as évek körúti kupléit, még valami teljesen szürreális is kisülhet a dologból, mindenképp érdemes lesz arra tévedni.

Augusztus 17.

17:45 The Kooks (Nagyszínpad)

Valószínűleg Luke Pritchardék is tudják, hogy most vagy soha. Vagy most visszatérnek a hosszú albumközi szünetekkel és alkotói válságokkal tűzdelt karrierjükkel a vakvágányról, vagy ennyi volt a dal. Egyelőre éppen új albumot hoznak ki és orrba-szájba koncerteznek minden létező fesztiválon. Én már régóta szerettem volna hallani őket élőben, így a „jobb később, mint soha” szokásos szlogen jegyében tuti meghallgatom, mit tudnak a srácok manapság.

19:30 Outkast (Nagyszínpad)

Talán az idei lineup legfényesebb csillaga, a már kultusz státuszba emelkedett atlantai hiphop duó, akiknek nem csak pár óriási slágert (igen, például a Hey Ya) köszönhetünk, hanem azt, hogy megmutatták: ezt a műfajt lehet úgyis művelni, hogy kilépünk a kurvák-fegyverek-kokain háromszögből és feldobunk pár megrágni való gondolatot. Nem sok fellépést vállalt a reunion után a zenekar (a térségben meg végképp nem), szóval egészen kuriózum-szerű, hogy a Szigeten láthatjuk őket.

19:50 NOFX (A38 Sátor)

Nagyjából három koncertre tudom rámondani biankóba, előre, hogy király lesz az idei Szigeten: Leningrad, Manics és a NOFX. A kaliforniai nyugger punkok életükben nem adtak még rossz koncertet, Magyarországon is többször bizonyították, hogy rajtuk nem fog az idő. Immáron 31 éve nyúzzák a húrokat és fogják le azt a három akkordot, amire szükségük van dalaik elővezetéséhez. Ez már önmagában is megsüvegelendő, pláne még az a színpadi teljesítmény, amit a banda elővezet minden egyes koncert alkalmával. Nem tudom, nekem lesz-e még erőm utolsó nap pogózni , de nekik biztosan.

23:30 … And Friends, Müller Péter Sziámi Akusztik (Petőfi Rádió- Volt Terrace)

Hehehe.