Sokkal jobb, mint az Eurovízió – itt a beehype!

Hagyjuk is az Eurovíziót, gondolom már mindenkinek a könyökén (szakállán) jön ki az egész. Vegyünk inkább egy hétköznapi esetet: mindenkivel megesik néha, hogy ráun az addig körülrajongott, agyonhallgatott zenéire és elindul saját felfedezőútjára a zinternet mélye felé, a cél pedig valami új, szerethető muzsika megtalálása. Ezt a kutakodást meg lehet tenni a Yutube-on, a Spotify-on vagy a BandCamp-en is, barátunk ugye a random gomb illetve a „rock with balls” (tökös rock) keresőszó. Így lehet belefutni ukrán folk-metálban, malajziai nagymamákba akik Panjabi MC-t énekelnek és hasonló finomságokba. Szóval, nem mondom, így is lehet találni gyöngyszemeket vagy sosem hallott Lou Bega nótákat, de most itt egy új kezdeményezés, ahol újságírók, bloggerek szerte a világon segítenek új zenéket találni neked (itt is vannak maláj nagymamák, nem kell aggódni!). Nézzük, mi is ez az egész! 

A projekt neve beehype, az alapító pedig egy lengyel újságíró srác. A kezdeményezés célját így írja le a honlap: Újságírók, bloggerek és DJ-k vagyunk szerte a világból. Mi mindannyian gyűjtjük és nagy gonddal válogatjuk a saját környezetünk zenéit, hogy megmutassuk az egész világ számára. A cél tehát, hogy olyan – nemzetközi tekintetben nem túl népszerű – dalokat ajánljanak a világnak a saját országukból, amit máshogy valószínűleg nem érnének el mondjuk Timbuktuból. Ezt szerintem felesleges tovább ragozni, a lényeg az a nem túl bonyolult nemes cél, hogy az igazán jó zenék áttörhessék az országhatárokat. Az már a kezdőlapon is látható, hogy a március végén indult beehype-nak már több, mint hatvan tagja van, mind újságírók, bloggerek és DJ-k, egyszóval olyanok, akik (elvileg) konyítanak valamit a zenei szakmához.

Nos, ők azok, akik majd’ minden nap új (valóban új, hiszen csak 2014-es muzsikák szerepelnek a címlapon) zenéket ajánlanak neked Szingapúrból, Uruguayból vagy éppen Pakisztánból. Minden zenéhez tartozik még egy-egy pár soros leírás, így például kiderült az alábbi Izlandi dalról is kiderül, hogy a jól hangzó  Dad Rocks! nevű zenekarnak egészen furcsa elképzelése van a világról.

És igen, természetesen Magyarországról is van szerkesztője az oldalnak, aki megadja a Szegényanyámhalátna zenekarnak az első lökést a Glastonbury nagyszínpada felé. Az első (és eddig egyetlen) szerkesztő hazánkból pedig a Fesztblog képviseletében ajánlja a múzikot, ami nem kis dicsőség kicsiny blogunknak.

Amennyiben sikerült felkelteni az érdeklődést a chilei chill zene iránt (tényleg van ilyen!), csekkoljátok a weboldalt, likeoljátok a beehype-ot Facebookon és kövessétek a Fesztblog szerkesztőjét erre.

Jah, és ha van kedvetek, csatlakozzatok ti is a közösséghez a weblapon, vagy ajánljatok itt kommentben számokat, amik megérdemlik a nemzetközi hírnevet!