Már csak kevesebb, mint három hét van a Harley-Davidson Open Road Fesztig!

Régi motorosokkal, zenei fellépőkkel és kaszkadőrshow-val zajlott a 15. jubileumi Harley-Davidson Open Road Fesztivál sajtótájékoztatója 2014. május 21-én, a Harley-Davidson Bázisán. Az eseményen jelen volt Dobai Attila főszervező, Alsóörs polgármestere, a fesztivál támogatóinak képviselői és több zenekar, akik a fesztivál programját színesítik.

A sajtótájékoztatót Dobai Attila, a fesztivál főszervezője nyitotta meg, és mindjárt megköszönte Alsóörsnek, hogy ennyi éven át vendégül látták az Open Road Festet. “Sok változáson mentünk keresztül, de mégis 15 éve ezen a néven, ezen a helyszínen született az első fesztiválunk is. Hálásak vagyunk a polgármester úrnak és természetesen az alsóörsi lakosoknak, hogy elviselnek, megkockáztatom, hogy szeretnek is minket, még ha a fesztivál nem is egy csendes elfoglaltság…” – mondta Dobai Attila. “Sok szép élményünk van az elmúlt 15 évből, összesen körülbelül 500.000 látogató fordult meg nálunk. Külön büszkeségünk, hogy ebből sokakkal már tizenötször találkoztunk, mivel évről-évre visszajárnak.” Az évek során sok híresség is megfordult az Open Road Festen, többek között a Motörhead, Steppenwolf, az Uriah Heep kétszer is, Alvin Lee vagy Gary Moore. A hazai nagyok közül a Tankcsapda, az Edda, Deák Bill Gyula és a Hooligans is több évben elfogadta a meghívásunkat.”

Attila ezután bemutatta a nyereményjátékot, és azt a gyönyörű Harley-Davidson Iron 883-as motort, amelyet a játék végén megnyerhet egy szerencsés fesztiválozó. A belépőjegyként is szolgáló okos karszalagot mindenki összerendelheti a Facebook profiljával, így a fesztivál területén lévő fotóállomásokon, a karszalag egyetlen érintésével hangulatképeket lehet posztolni az interneten. Minden regisztrált látogató egyben részt vesz a nyereményjátékban is, és ha a szerencse rámosolyog, akár a Harley-t is hazaviheti a fesztivál végén.

fotó: ogi

“Ezért nem baj, ha valaki nem motorral érkezik, könnyen lehet, hogy azzal megy haza! A polgármester úr már megígérte, hogy szép időnk lesz, biztosan sokan leszünk, már most alig lehet szállást kapni arra a hétvégére. Emlékezetes 15. szülinapunk lesz, az biztos” – zárta szavait Attila.

Buza Sándor, a sajtótájékoztató moderátora ezután visszavette a szót, és beszélt egy kicsit Festivál motoros értékeiről. “A hatalmas bulik és a jó zenék mellett a Harley-Davidson Fesztivál azért kicsit a motorozásról is szól. A kétkeréken érkezőket vezetett túrák várják; az esti buli után dél körül feléledők 50-60 kilométeres rövidebb távokon bemelegíthetik a motort, miközben szép balatoni tájakon arcukba csap a szél. Valljuk be, mi motorosok, ezt szeretjük.” – mondta Sándor. A pénteki napon ismét megrendezik a neves Poker Run-t, melynek keretében a motorosok állomásról állomásra járnak, és minden állomáson kihúznak egy kártyalapot. A menet végén mindenki megmutatja, mije van: a legértékesebb kombináció gazdája – a póker szabályai szerint – egy értékes ajándékot kap a Harley-Davidson felajánlásából.

“A fesztivál kétség kívül egyik fénypontja a szombati motoros parádé. Több ezer kétkerekű, nemre, korra, motorra tekintet nélkül együtt vonul fel. Semmi nem számít, csak, hogy mindenki motoron üljön és érezze jól magát” – tette hozzá Sándor. A parádéra minden évben több tízezren kíváncsiak, a felvonulás útvonalán emberek tízezrei integetnek a motorosoknak. “Mindenkit szeretettel várunk, aki csatlakozni szeretne a felvonuláshoz. Alsóörsön lesz a Line up, onnantól pedig csak mindenki kövesse az előtte lévő motort! – adta meg az instrukciókat Dobai Attila. A felvonulás útvonala természetesen már megtekinthető a fesztivál honlapján, a www.openroadfest.hu-n.

A motoros programok hosszú sora után Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere vette át a szót, és köszöntötte az egybegyűlteket. “Nyugodtan mondhatom, hogy Alsóörsön mindenki várja már a fesztivált. Az Open Road Fest már hozzá tartozik a település életéhez. Azt szoktam mondani, hogy ilyenkor egy hétre várossá alakulunk át, igazi fesztiválvárossá. Idén a születésnapos fesztiválnak jelképesen átadjuk Alsóörs kulcsát is, reméljük, jó kezekben lesz Attilánál” – mondta Hebling Zsolt. Alsóörs és a fesztivál valóban összefonódott az évek alatt, a látogatókat nem csak a koncertek és változatos programok sora, de festői környezet is várja a Balaton partján.

A polgármester szavai után következett a zenei programok bemutatására. Az 2014-es nyár első nagy fesztiválján külföldi sztárok, és a magyar zenei élet nagyjai teszik tiszteletüket, minden este koncertekkel szórakoztatva a közönséget. A Hooligans sokadik éve vendége az Open Road Fest-nek, a Harley életérzés és a szabadság megvan a zenéjükben.  A sajtótájékoztatón a zenekart Endi képviselte: “Mi június 6-án, pénteken este 10 órakor lépünk fel, de már a fesztivál első napján, a levonuláskor ott leszünk, nem is akármilyen produkcióval. Szerdán kora reggel a Class FM Morning Show élő adásával indulunk Siófokról, méghozzá egy kamion tetején pengetve a húrokat, a kamiont pedig egy komp szállítja Alsóörs felé a Balaton vizén. Még mi is izgulunk egy kicsit, de biztosan nagy durranás lesz!” – mesélte Endi. A rádiósok a megszokott menetrend szerint, már hajnali 6-kor talpon, illetve ezúttal kompon lesznek. A BAHART jóvoltából az egész Morning Show stáb, néhány gyalogos fesztiválozóval, valamint a zenekarral a tetőn lecsordogál Alsóörsig, majd tovább egészen Tihanyig. Emlékezetes lesz a 15. Open Road Fest első napja, földön és vízen egyaránt.

fotó:ogi

Az Edda frontembere, Pataky Attila igazi “régi motoros” a fesztiválon, eddig minden évben ott volt Alsóörsön vagy zenekarral, vagy civilként. “Én elmondhatom, hogy minden Open Road-on ott voltam, ha nem is mindegyiken zenéltünk. Attila már évek óta ránk bízza az indulási napot, ez nagy megtiszteltetés számunkra” – mondta Pataky. “Ez a fesztivál egy igazi élmény, egy boldogság bomba, itt nem lehet szomorúnak lenni. Aki itt nem tudja jól érezni magát, az sehol a világon. Aki eljön Alsóörsre, motorral vagy anélkül, meghallgat egy koncertet és megérzi ezt a feelinget, biztosan extra élményekkel távozik” – tette hozzá. Attila szerint az egész nyár és a fesztivál lényege, hogy nyitottnak kell lenni, emberekre, kapcsolatokra és élményekre egyaránt.

Az Ivan & the Parazol indie-post punk zenekarról és a fellépésükről Beke István, a banda billentyűse beszélt. “Nekünk ez lesz a második alkalom az Open Road Festen, és nagyon örülünk a felkérésnek. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, nemrég jártunk az Egyesül Államokban, szép eredményeket értünk el egy tehetségkutatón Texasban és belekóstolhattunk az igazi amerikai életérzésbe is. A fesztiválon pénteken este 7-kor lépünk fel a Rock Arénában” – mondta István.

Ganxta Zolee ezúttal sem hazudtolta meg magát, szokásos laza stílusában mesélt arról, hogy nekik mit jelent a fesztiválozás. “Mi a hagyományok emberei vagyunk, régi vágású srácok: lemegyünk szerdán Alsóörsre, megcsináljuk a fergeteges koncertet, aztán elmegyünk jól érezni magunkat, ahogy azt illik… Természetesen nagy megtiszteltetés, hogy felléphetünk, de nyilván a buli miatt is megyünk!” – tette hozzá Zolee.

fotó: ogi

A sajtótájékoztatón mindenki közelről megnézhette, kipróbálhatta, hogy milyen az áhított nyereménymotor nyergében ülni. A gépet Laca, a Ganxta Zolee és a Kartel énekes-frontembere mutatta be pár szóban a sajtó munkatársainak. “Magam is motoros vagyok ugyan, de a biztonság kedvéért utánanéztem ennek a gyönyörű járgánynak. Az Iron 883 követi a most menő bobberes stílust, a visszavágott sárhányóval és a karcsú formáival. Személy szerint én nagyon kedvelem a Sportster motorokat, nekem is volt ilyen, könnyen lehet velük manőverezni, igazi városi járgányok. Nagyon szerencsés lesz, bárki is vigye majd haza a fesztivál végén” – mondta. A motor homokszínű fényezésével, ABS-el, kulcs nélküli indítással egy igazi gyöngyszem, minden idők legértékesebb fesztiválnyereménye.

A sajtótájékoztatón végül ismét Buza Sándor vette át ismét a szót, majd a formáció billentyűseként maga beszélt a szerda este játszó Best of zenekarról. “Már hagyomány, hogy szerda este játszunk, tavaly is Ganxta Zoleeék után vettük át a színpadot. Nekünk nincsenek saját számaink, se lemezünk, se kazettánk, csak mások számait játsszuk – talán ezért is vagyunk ilyen sikeresek” – mondta nevetve.

A magyar pop-rock legnagyobbjai mellett külföldi sztárok koronázzák meg a fesztivált: pénteken a Boban and Marko Markovic Orchestra, szombaton este pedig a rock brit királynője, Bonnie Tyler lép fel.

Az idén 5 napig tartó fesztiválon mindenki talál az ízlésének megfelelő zenei és sok más érdekes programot. Lélegzetelállító légi bemutatóval érkezik Veres Zoltán műrepülő, valamint Erdős Csaba és csapa egy fergeteges kaszkadőrshow-val, amiből a szerdai sajtótájékoztató vendégei egy kis ízelítőt kaphattak. Csabáék egykerekűztek, fejen állva motoroztak, és kétkerékre billentett kvaddal áthajtottak egy vállalkozó szellemű újságíró feje fölött néhány centivel. Veres Zoli hajmeresztő légcsavarokkal, Erdős Csaba pedig további nyaktörő mutatványokkal sokkolja majd meg a fesztiválozókat Alsóörsön. Akiknek ez már túl sok az izgalomból, ők kipróbálhatják a Harley-Davidson 2014-es modeljeit, a rendezvény minden napján, délelőtt 10 és este 6 óra között a Harley on Tour program keretében.

További képeink a sajtótájékoztatóról a Facebookon!