Dallamos francia afropop érkezik az A38-ra

A kortárs világzene egyik legnagyobbra tartott tehetsége, az első lemezével elsöprő sikert aratott, mali származású, Franciaországban élő Fatoumata Diawara lép fel az A38 Hajón a friss francia és frankofón zenéket bemutató Tours de France sorozatban. A gazdag nyugat-afrikai zene dívája, Salif Keita honfitársa szólóben először Magyarországon.

Bármily meglepő, a mali származású, de Elefántcsontparton született, jelenleg Franciaországban élő Fatoumata Diawara nem először jár Magyarországon. Néhány évvel ezelőtt honfitársával, a zseniális énekesnővel, Oumou Sangarével koncertezett – akkor még háttérvokalistaként. Azóta Diawara – Sangaré mentorálásával – megjelentette első nagylemezét (Fatou címmel), amin nem kisebb muzsikus-egyéniségek működtek közre, mint a már említett Sangaré (akinek az egyik dal is szól), a híres mali kora-játékos, Toumani Diabaté, az afropop „hivatalos dobosa”, Tony Allen vagy a Led Zeppelin basszusgitáros John Paul Jones.

Diawara szűkebb pátriája, a Wassoulounak nevezett, Dél-Mali és Elefántcsontpart északi része között elhelyezkedő terület elsősorban hihetetlenül gazdag zenei életéről híres, olyannyira, hogy magát a zenét is wassoulounak hívják. Ebben a zenében hagyományosan nagyon nagy szerepet kapnak az énekesnők, szinte teljes egészében női muzsikának tartják, nem véletlen tehát Diawara óriási sikere. A lemez megjelenésekor szinte minden világzenei listán dobogós lett, és nem egy helyen az év albuma lett. Azóta Diawara a világzenei fesztiválok, rádióműsorok és díjkiosztók dédelgetett kedvence, „Nyugat-Afrika angyala”, egy finom, érzékeny, elbűvölő hangú, bűbájos egyéniség, akinek látványos színpadi produkciója maradandó élményt ígér.

Persze hosszú út vezetett idáig: Diawara művészcsaládba született, és már kisgyerekkora óta állandó résztvevője volt a legkülönbözőbb előadásoknak és filmforgatásoknak. Szerepelt többek között az egyik legköltőibbnek tartott nyugat-afrikai filmben, Cheikh Omar Sissoko Genezisében. Húszéves korában – mivel a mali szokások szerint a férjezetlen lány kiskorúnak monősül – szüleivel szembeszállva valósággal megszökött Párizsba, ahol karrierje igazán elindult. Szerepelt több színházi előadásban, megismerkedett Rokia Traoréval, részt vett Dee Dee Bridgewater Grammy-díjas afrikai projektjében, vokálozott Herbie Hancock – szintén Grammy-díjas Imagine lemezén és dolgozott Damon Albarn Africa Expressében, meg a szintén Albarn-alapította (az RHCP-basszer Flea-vel és Tony Allennel kiegészült) Rocket Juice & The Moonban, közreműködött Roberto Fonseca és Bobby Womack új albumain… Szinte felsorolhatatlanul sokféle ügyben vett részt, amiből világosan kiderül, hogy korunk egyik legsokoldalúbb zenész-énekes-előadó-egyéniségéről van szó.

Fatoumata Diawara első magyarországi klubkoncertjére az A38 Hajón kerül sor, ahol a magyar közönség is megtapasztalhatja ennek a finom, elegáns, bájos lánynak a fantasztikus hangját, remek afropop-számait és kifejezetten látványos elóadását.

http://www.fatoumatadiawara.fr/

https://www.facebook.com/FatouMusic

Fatoumata Diawara (F/ML)

Tours de France – Musiques actuelles

2014. május 24., szombat 19h
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Belépő: 4500 Ft, elővételben: 3900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.