Akusztikus Scott Kelly érkezik februárban az A38-ra

Február 23-án ismét visszatér az A38 Hajó fedélzetére Scott Kelly, aki Steve Von Tillhez hasonlóan már akusztikusan hangszerelt szólódalaival is bizonyított már a hazai Neurosis-rajongóknak. A The Ghost Forgiven In My Heart lemezbemutatóján pedig az anyazenekar billentyűse, Noah Landis, valamint Greg Dale kíséri majd a Neurosis alapítóját élőben, ahogy a lemezen is. 

„Nem tudom, miért írok ennyire depresszív dalokat. Azt hiszem, melankolikus alkat vagyok. De közben mégis ezt tartom normálisnak.” Townes Van Zandt persze nem csak ezzel a gondolattal ihlette meg Scott Kellyt, a Neurosis alapító frontemberét, hanem azzal a tisztasággal, ahogy dalai a legelemibb érzelmeket a legegyszerűbb, és mégis leginkább szívbemarkoló módon képesek kifejezni. Ezt pedig nem pusztán az oaklandi zenekar 2001 és 2007 közötti működésében, hanem a tagok szólóprojektjeiben is tetten érhetjük – legközelebb február 23-án lesz erre alkalma a hazai közönségnek, amikor Scott ismét az A38 Hajón ad koncertet.

A pihenést hírből sem ismerő énekes/gitáros 2001-ben jelentkezett először saját szólóanyaggal, amely igen sajátosan gondolta újra az amerikai énekes-dalszerzői hagyományt. Az úton levés, a szüntelen mozgás és az emberi lét kérdései alapjaiban határozták meg a Spirit Bound Flesh dalait, amit azóta egy másik nagylemez (a 2008-as The Wake), EP-k és további kiadványok követtek, miközben Scott is újra felfedezhette önmagát az akusztikus hangszerelésű merengésben. Ennek egyik legizgalmasabb állomása épp a Townes Van Zandt emlékének szentelt 2012-es feldolgozásalbum volt, ahol az énekes a Saint Vitus frontemberével, Winóval – akivel ugye közös zenekara is van, a Shrinebuilder –, valamint a Neurosis másik hangjával, Steve Von Till-lel közösen gondolhatta újra az előző évszázad egyik legnagyobb hatású életművének kulcsfontosságú momentumait. A feljátszott dalok nemcsak megőrizték saját üzenetüket és identitásukat, hanem fel is frissültek az azt előadó énekes-gitáros karakterének köszönhetően, ez az izgalmas együttállás pedig a megjelenés évének egyik legértékesebb anyagát eredményezte.

És miközben a Neurosis ismét visszatért saját gyökereihez, némiképp távolabb kerülve azoktól a folklór gyökerektől, amelyek az A Sun That Never Setsen mutatkoztak meg először, majd a The Eye of Every Stormon csúcsosodtak ki igazán a csend erejével való játék jóvoltából, úgy Scott nem hagyott fel saját dalaival sem. Legutóbbi lemezét, a The Ghost Forgiven In My Heartot nem egyedül rögzítette: az anyagon társszerzőként felbukkan a Neurosis billentyűse, Noah Landis, valamint Greg Dale is, aki korábban Noah-val egy konzoljáték, a Left 4 Dead 2 zenéjéért volt felelős a Midnight Riders nevű fiktív zenekarként. A három zenész – akik természetesen az A38 Hajóra is együtt jönnek majd bemutatni a Neurot gondozásában nagylemez dalait Scott Kelly and the Road Home név alatt – mellett vendégként felbukkan még egy jelenlegi és egykori Neurosis tag is. Az album utolsó szerzeményében a Sleepből is ismert dobos, Jason Roeder, valamint a zenekar egykori vizuálosa, az A Storm of Light frontembere, Josh Graham is tiszteletét teszi, míg a lemezborítóért a híres tetováló művész, Thomas Hooper felelt.

A koncertprogramtól pedig ugyanazt várhatjuk, mint a lemeztől: érzelemgazdag, kifejező és erőteljes megszólalást három olyan nagyformátumú zenésztől, akik mindig megtalálták a megfelelő csatornát az önkifejezésre. Így ha szeretnél látni a színpadon egyszerre két Neurosis-tagot úgy, hogy azok a legelementárisabb erővel tartják fenn a figyelmed több mint egy órán át, február 23-án mindenképp az A38 Hajón lesz a helyed, hiszen ki tudja, hogy legközelebb hány évet kellene várnod arra, hogy ismét egy ilyen élményben lehessen részed.

Scott Kelly and The Road Home

2014. február 23., vasárnap 20.30
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Belépő: 3500 Ft, elővételben: 2900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

http://www.a38.hu/hu/program/scott-kelly-and-the-road-home-scott-kelly-and-noah-landis-of-neurosis