Bárányokkal érkezik a Mikulás a Manóba! – programajánló

Bár még híján vagyunk a hópelyheknek, rövidesen beköszönt a nagybetűs tél, és közelegnek az ünnepek. December 6-án bárányok húzzák a Mikulás szánját a Manóba. Nos, nem egy újkeletű meséről van szó, amiben összekutyultuk a fabulák szereplőit, csupán engedtünk a szavak játékának. Szóval a helyzet a következő, a cseppet sem hallgatag Néhai Bárány a Jurij zenekar társaságában ad koncertet Mikulás napján a Budapest szívében található Gozsdu Manó Klubban.

 

Péntek estére ez már önmagában is tökéletes programnak ígérkezik, ráadásul aki kellő kedvet érez hozzá, hogy egy estére magára öltse az ikonikus piros ruhát, sapkát és a hosszú fehér szakállat, most megteheti, sőt tegye is meg, ugyanis a komplett Mikulás jelmezben érkezők számára ingyenes a koncert.

Elsőként a Mikszáth Kálmán novellájával azonos nevű Néhai Bárány veszi be a színpadot. A keszthelyi gyökerekkel rendelkező zenekar eleinte (főként) kedvenc bandái feldolgozásait adta elő, majd némi változáson mentek át, 2010-ben a fővárosba tették át székhelyüket. A budapesti levegő és a srácokat ért hatások egy – több szempontból is – igazán különleges bandát generáltak. A tagok (jól láthatóan) teljes szimbiózisban léteznek, nem csoda, hiszen régi barátság fűzi őket össze, mindezt még testvéri kapcsolat is erősíti. Nem mindennapi az együttes felállása: a gitárzúzásért Burucs Marcell (szólógitár), Kárpáti Bálint (szólógitár) és Jakab Attila (basszusgitár) felel, Burucs Szabolcs pedig az énekes-dobos és a szövegíró egy személyben. Zenéjük nem igazán behatárolható, valahol az alternatív, elektrikus rock körpályáján mozog, a stílus meg amolyan néhaibárányos, semmivel sem összehasonlítható. A(z) NB koncerteken való részvétel valósággal élményszámba megy. A zenekar energiabombákat szabadít el, a közönséggel kölcsönös a katarzis-állapot. A bárányok ez idáig két albummal büszkélkedhetnek. 2007-ben jelent meg a tíz számot tartalmazó, Aki keres, az talán… című lemezük. A másik korongjuk, az Egyenes 2011-ben debütált, nyolc dalt foglal magába, köztük személyes nagy kedvenceimet (A Kád, Akasztós, Visszhang).

Azóta egy-két új szerzemény (Merengő, Emlék) is napvilágot látott, meglehet, valami nagy dolog van készülőben!(?)

 

Az est másik főszereplőjeként a Jurij zenekar lép a nagyérdemű elé. A 2001-ben Nyíregyházán megalakult banda szintén négy barát kollaborációja. A tagok (Győri Gábor – gitár, Polák Péter – gitár és ének, Sándor Dániel – dob, Szatmári Gergely – basszusgitár) szocrock együttesnek (méghozzá Magyarországon az első és egyetlen) aposztrofálják magukat. Az eddig eltelt 12 év alatt számos koncertet tudhatnak magukénak, idén az itthoni fesztiválok és klubok mellett külföldön is felléptek, nem is egy alkalommal. Tavasszal Londonban mutatkoztak be, szeptemberben pedig Berlint hódították meg.

A zenekar öt lemezzel és két EP-vel a háta mögött jelenleg az új (6.) albumon dolgozik, amelyről néhány számot bemutatnak a Mikulás-napi koncerten. Ezenkívül az itt (GMK) megjelenő kedves közönség lesz az első, aki hallhatja a vadonatúj dalt is.

A készülő (jövőre várható) korong egyébként stílusát és tartalmát tekintve a 2010-ben megjelent Kitartás! I Love You című nagylemez irányát követi, viszont nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hangzásban előjöjjön az élő koncertek hangulata.

Pénteken tehát kalandozhatunk a régebbi slágerek (Kék a pólóm, L.A., Táncolsz és élvezed) és az újdonságok, a lüktető és a lágyabb dallamok között. A zenekar, hogy fokozza a helyzetet, további meglepetésként rendhagyó vizuális élményt ígér a koncerthez.

Ez a program abszolút a kihagyhatatlan dolgok kategóriájába tartozik. Mikuláskor (legálisan) Mikulásnak öltözve (sőt ezáltal ingyen) koncertezni, hát kell ennél több?

Ám, aki nem érez rá késztetést, hogy Mikulás dublőrként pogózzon az első sorban, azon nyomban írjon a Télapónak, hogy erre a (csúcsszuper) koncertre szeretne jegyet kapni, és ígéri jókislány/kisfiú volt ebben az évben.

Utóirat: Virgácsra számítson az, aki mégis máshol tölti a péntek estét!

https://www.facebook.com/events/408825075912768

Kapunyitás: 19.00
Kezdés: 20.30

Line-up:
20.30 – Néhai Bárány
22.00 – Jurij

pontos kezdés, limitált férőhely!

(nemMikulásoknak) belépő: 1000.-