Semmi különös, csak az idei Fridge – Fridge Fesztivál értékelés

A budapesti Fridge-Hó Show három napján 24.000-en indították a telet, míg Bécsben, ahol két napos volt a téli-buli, 18 ezren szerették meg a Fridget. Ez utóbbi sajnos várakozáson alul maradt – vélik a szervezők. Azért a pesti bulinak is voltak gyenge pontjai – mondják a fesztbloggerek.

1381892_666115980089902_412039129_n

Számos újdonságot hozott az idei Fridge a fesztivál korábbi életéhez képest. Először volt idén, hogy a Sziget Szervezőiroda vette kezébe a szervezést és újdonság volt az is, hogy párhuzamosan Bécsben is beindult ez a havas-jeges fesztivál. Szintén új volt a helyszín, a Hungexpo, és tarkította a kínálatot, hogy ezúttal a Hó-Show kiállítással együtt zajlottak az események.

Az idei Fridge egy itthon még sosem látott extrém téli sportot mutatott be a magyar közönségnek. A snowmobile-os ugrások, lélegzetelállító pörgések a levegőben nagy sikert arattak a közönség körében. Az ugrásokat bemutató riderek e sport legismertebb képviselői, akik USA-ból, Svédországból, Olaszországból és Szlovéniából érkeztek a Budapestre, ahol elmondásuk szerint nagyon jól érezték magukat. Dicsérték a pályát, és mint egybehangzóan elmondták, örültek, hogy ők lehettek azok, akik először mutatták be egy olyan országban ezt a sportot, ahol az eddig ismeretlen volt. Örömmel jöttek a nemzetközi sztárelőadók is Fridge-re, akik közül többen már a nyári fesztiváljainkat jól ismerték.

 …most pedig jöjjön a hagyományos fesztiválértékelőnk!

Helyszín (megközelíthetőség, fekvés, körülmények) – 1

 Csakis a tavalyelőtti helyszínhez tudunk viszonyítani, ahhoz képest (Városligeti Műjégpálya volt akkor) a mostani Hungexpos terep még látótávolságban sincs. Az a hely valahogy sokkal jobban illett a Fridge arculatához, az óriási rámpával, a kiváló közlekedéssel és a Hősök tere szomszédságával. Ezzel szemben az idei helyszín nehezen volt megközelíthető (hosszú séta vagy a félóránként járó tömött busz volt a két opció), sokkal kevésbé volt átlátható az egész rendezvény. Oké, ennek a helynek is voltak előnyei, pl ingyenes parkolás szinte a bejáratnál (már akinek ez fontos), illetve a Hó-Shownak és az autókiállításnak is volt így hely a területen. Oké, érthető, hogy nem önszántából költözött ide a Fridge, de azért nagyon hiányzik az a jó kis Műjégpálya.

Kaja, pia – 3

Volt egy szokásos fesztiválkaját áruló büfé, illetve pár hasonló kínálatú bódé. Ezen felül osztogattak ingyen túró rudikat, ez mindenképp pluszpont. Italfronton a PaFén látott 4 decis csapolt Tuborg volt 550.- (érdekes, hogy ugyanezt a kevésbé “elit” Pafén ha jó emlékszem 540-ért, de ha nem, akkor is biztos, hogy hasonló árban adták), illetve a forralt bor, ami meglepően kevés helyen volt kapható. Mondjuk ezt a téli italt simán árulhatták volna mindenhol, hiszen nem meglepő módon novemberben erre is nagy a kereslet. 

Árfekvés (belépő, belső árak) – 3

 A háromnapos bérlet nyolcezer, a napijegy ötezer volt. Igaz, a csütörtöki napra már négyért is be lehetett jutni, de egy fillérrel sem ért többet az az este. Hogy a többi nap megérte-e ennyiért, azt mindenki döntse el maga. A belső árak a már megszokott fesztivál-színvonalat hozták, 550 egy fesztiválsör, 250 egy deci forralt bor. Az ételről nem tudunk nyilatkozni, igyekeztük kerülni a fesztiválkaját. Csak még egy megjegyzés a végére: nem tudjuk, ki találta ki, de a négy decis sör még mindig nem sör (főleg nem ennyiért, csapolva)!

Környék népe (barátságosság) – 0

Ilyen gyakorlatilag nem volt, hacsak a Kincsem Park lakóit nem tekintjük környékbelieknek, de ők nem nyavalyogtak, pár kockacukorral le lehetett kenyerezni őket.

Biztonság (személyzet, előírások) – 5

Kedvesek voltak, igazából minden rendben volt velük. Habár néha kevesen voltak (főleg a bejutásnál péntek éjjel), de erről inkább a logisztikusok tehetettek, mint a fényvisszaverő-mellényes Attilák.

Hangulat – 4

Aki ott volt, nem azért jött, hogy rosszul érezze magát, ennek megfelelően (amikor volt is ember), mert a buli ezerrel! 

Zenei felhozatal – 3

 A Fridge sosem csak a zenei programokra épült, így ezt a szempontot inkább kibővítjük az nem zenei rendezvényekre is. Hiszen volt itt Hó-Show vásár, autókiállítás és hószán bemutató is, nem csak szeletelés. Akik ez iránt érdeklődnek, biztos jól szórakoztak, de míg (mint minket is) két éve a síelők bemutatója teljesen lenyűgözött, addig a hószános bemutató majdnem teljesen hidegen hagyott. Hiába, no, előbbi sokkal látványosabb volt, utóbbi pedig inkább tűnt egy pótléknak, hogy ha már Bécsbe kerültek a síelők. Zenei fronton pedig a szokásos Fridge-felhozatalt kaptuk, leszámítva a pénteki napot, a BP Shop szülinapot. Igazából semmi újdonság ezen a fronton.

Színpadok (száma, sátrak épületek állapota, hangosítás) – 2

 A Műjégpálya miatt már siránkoztunk feljebb, így erre nem térnénk ki most újra. Színpadokból összesen kettő volt, egy-egy pavilonba lettek elhelyezve. Mindez oké, csakhogy ezek a helyek nem koncertekre lettek kitalálva, ennek megfelelően a látogatók számától függetlenül rendesen csörgött-csattogott a hangzás a koncertek alatt. Ezen kívül még programhelyszínként ott volt a hószán-bemutatók dombja, de ez a novemberi tíz-tizenöt fokban eléggé megrogyaszkodott, így nem mutatott túl szép látványt.