Decemberben itt az új Quimby korong!

Új nagylemezt jelentet meg Kaktuszliget címmel hazánk egyik legnépszerűbb zenekara, a Quimby. A tizenegy számos, tüskés, quimbys őrületekkel és lírai szerzeményekkel teli izgalmas új album december 1-én illetve 2-án kerül a boltokba. Lemezbemutató koncert december 28-án, a budapesti Indoor Fesztiválon.

178404_10151070092566330_1521987133_o

„Amikor íródtak a dalok, többször elhangzott az a mondat: _ez is olyan kaktuszos_. Valahogy azt éreztük, hogy mintha kilöktek volna minket egy képzeletbeli sivatagos-kaktuszos tájba, ahol bizonyos fényszögekből láttatva egyes dalok westernes-countrys keretet, mások fojtott-fülledt hangulatot kaptak. Még a sok munkacím is erre rímelt, mint egy hangulati layer, amely végigvonult az egész lemezanyagon, amely ehhez a sivatagos miliőhöz hasonlóan mégis sokszínű” – mondja Kiss Tibor, a zenekar gitáros-énekes-frontembere, „Alapvetően nagyon sok dal vizuális ihletésű: sokszor úgy is bánunk velük mind hangulatilag, mind szövegben, mintha pingálnánk. Rengetegszer mondjuk azt, ezt inkább nem csináljuk meg, mert inkább filmzene. Amelyek viszont elkészültek, azokban is erősen érezhető ez a fajta filmes látásmód.”

A Quimby új albuma digitálisan december 1-én, vasárnap, fizikai formában december 2-án, hétfőn jelenik meg, ám a rajongók már napokkal, sőt hetekkel korábban rástartolhatnak a nagylemezre. A Kaktuszliget – a hazai zenei piacon eddig egyedülálló módon – két héttel a megjelenés előtt már megrendelhető az iTunes-on, ráadásul az elővásárlók egy, még sehol sem elérhető vadonatúj Quimby-dalt is kapnak ajándékba. Az előrendelés linkje: http://bit.ly/kaktuszliget_pre

Ami a mindenki számára ingyen is elérhető ízelítőket illeti: a zenekar különleges, képes és hangos Youtube-videókkal nyújt át előzeteseket a Quimby barátainak, mi több: a Deezer zeneáruházban a megjelenés előtti tizenegy napon, naponta egy-egy új Quimby-dalt hallgathatnak meg.  De hogyan is készültek ezek a bizonyos új Quimby-dalok?

„Nem dolgoztunk kontroll nélkül, hiszen behoztunk egy külső fület Vastag Gábor személyében, aki valóságos producerként közreműködött a lemezen. Nemcsak felvette és megkeverte a dalokat, hanem egyéniségét és ízlésvilágát is adta az egészhez, hiszen két hónapig mindennap együtt ültek Tibivel látástól mikulásig. Hogy a saját helyünkön tudunk dolgozni és nem kellett másik stúdióba eljárni, komoly előnyt jelentett, hiszen így tényleges műhelymunka zajlott.” – mesélt a stúdiózásról Varga Livius, a zenekar frontján ugyancsak gyakran felbukkanó ütőhangszeres.

„Ez nemcsak a stúdiózásra vonatkozik, hanem mindenre, hiszen nemcsak ott is próbálunk, hanem a videóklipeket, a fotózásokat és a munkamegbeszéléseket is helyben le tudjuk bonyolítani. Én nagyon nem szeretem a stúdiókat és nem azért, mert nem jók, hanem mert az a fajta sterilitás, amikor délelőtt 10-től este 6-ig vagy ott és csak háromnegyed 6-kor jön rád az ihlet, eléggé megköt. Most csak áttolunk 30 méterről egy másik zongorát vagy egy dobot, bármit, amire szükségünk van, ha úgy adódik. Úgy döntöttünk, hogy ezt most kipróbáljuk.” – tette hozzá Tibor. „Most megvolt az otthonszülés varázsa” – vonja le a konklúziót Livius.

 

A Quimby hazánk egyik legnépszerűbb zenekara, a fesztiválok állandó nagyszínpados fellépője, klubkoncertjei, színházas fellépései egyaránt eseményszámba mennek, dalai és dalszövegei a hazai kultúra fontos darabjai. Az együttes több mint két évtizedes pályafutása alatt eddig tizenhárom nagylemezt jelentetett meg – a most megjelenő Kaktuszliget a tizennegyedik. Egyik sem pont olyan, mint a másik, a de mindegyik hasonlít az előzőre, vagy a következőre – az ihletettség és a hangulat, az érzékenység és az energia összeköti őket, miközben albumról-albumra másak az ízek, máshol vannak a hangsúlyok, más erők és más vektorok irányítják az aktuális dalgyűjteményt. A Quimby nem a tutiban utazik, bátran lép át határokat, mindenféle értelemben. Szívesen kalandozik a könnyűzene horizontja mögé, a zene és más művészeti ágak, a film, a színház, az irodalom vagy a képzőművészet határterületire, népszerű Teátrum-fellépésein például saját programját is színházi kontextusba emeli. Ami pedig az országhatárokat illeti: a zenekar az elmúlt években több koncertet is adott Magyarországon kívül, a közelben és Európa távolabbi pontjain, Erdélytől Berlinen és Párizson át Londonig, kivétel nélkül nagy sikerrel. A Quimby, mely 2012-ben ünnepelte fennállása huszadik évfordulóját, 2010-ben jelentetett meg legutóbb stúdióalbumot, a tizenhét számot tartalmazó Kicsi ország című nagylemezt – ezt követi most a Kaktuszliget.

www.quimby.hu

www.facebook.com/Quimby.hu

www.youtube.com/QUIMBYmusic

http://instagram.com/a_quimby