Dívák estéje az A38-on

Október 10-én a kortárs elektronikus zenék egyik igazán aktuális előadója érkezik az A38 Hajóra, hogy bemutassa új, egészen friss nagylemezét. A szaklapok szerint a 2011-es év egyik legjobb albumát megjelentető  Ninja Tune-üdvöske, Emika dubstepből, triphopból, minimálból és érzékeny, okos popból ötvözött élő produkcióját tavaly már láthatta a közönség az A38 Hajón, ezúttal itt az ideje, hogy második, nemes egyszerűséggel (és cseh gyökereire utalva) DVA címet kapott lemezével is megismerkedjünk.

2011 egyik legnagyobb felfedezettje volt a brit Emika, akinek első albuma majd minden „év lemeze” listán előkelő helyet foglalt el – éépen ezért előzte meg hatalmas várakozás második lemezét, ami idén júniusban jelent meg. A Ninja Tune legifjabb üdvöskéjét mindenütt „a dubstep megújítójaként” ünneplik, és zenéjében eredeti módon ötvöződik a dubstep, a bristoli triphop és jelenlegi lakhelye, Berlin minimálja. Ugyanakkor Emika kitör az undergroundból is, nagyszerű popdalokat ír és ad elő, tele finomsággal, rafinériával és eleganciával.

A cseh származású, ám Angliában felnőtt producer/énekesnő egyedi zenei világára hamar felfigyeltek, és nem véletlen, hogy az önmagát mindig megújító, a mai napig előremutató kiadónál, a Ninja Tune-nál kötött ki, és első lemeze nem egyszerűen óriási siker lett, de már-már „mainstream” kiadói koncepció szerint sorra jelentek meg róla a jobbnál-jobb kislemezek.

Persze nem csak a kiadók, hanem a zenészek-producerek érdeklődése is Emika felé fordult. Készített közös számot a szintén nagyon kurrens (és nem mellékesen az A38 Hajón tavaly áprilisban koncertezett) elektronikus-kortárszenei-nujazz trióval, a Brandt Braur Frickkel (Pretend), illetve a hajón szintén fellépett Jimmy Edgarral. Ez utóbbi az énekesnő albumáról kiadott 3 Hours kislemezén működik közre: popos, már-már rádióbarát remixét önálló dalként (Hit Me) írta újra, sőt még dupla videóklipet is rendezett a két számnak. A klipek különlegessége és magyar vonatkozása, hogy szinte a teljes styling stáb magyar szakemberekből állt – talán ez a magyar kapcsolat is az oka Emika óriási itthoni népszerűségének.

Emikára nagy hatással volt a kortárs elektronikus színtér egyik legfontosabb helyszíne, a berlini Berghain klub, olyannyira, hogy klub lemezsorozata, az Ostgut Ton ötödik darabja Emikának a klubban felvett „zajaiból” készült el. Producerként kíméletlen professzionalizmus jellemzi, nem véletlen, hogy karrierjének felívelése, professzionális énekesnővé válása előtt „polgári” életében a világ vezető hangszoftver-gyártója, a Native Instruments hangmérnökeként dolgozott. Éteri, elszállós, ugyanakkor súlyos ütemek zuhogásával tarkított fellépései egyszerre vokális produkciók és nagyszabású gépészkedések, aminek középpontjában mindig ott van Emika varázslatos személyisége.

Marge 2010 decemberében debütált ingyenesen letölthető And című albumával. Sokoldalú, de azonnal felismerhető zenei világával azóta is hiánypótló szereplője a hazai és nemzetközi zenei életnek. My Way című dalának markáns, művészi képi világú videoklipje az MTV és a 1Music Channel tévéadók egyik leggyakrabban játszott darabja volt, de a címadó szám az MR2 Petőfi Rádió lejátszási listájában is kiemelt helyen szerepelt. Marge művészi sokszínűségét bizonyítja, hogy a londoni Ealing Autumn Festivalon bemutatott Liszt-installációhoz Rapszódia című Liszt-átiratát használták fel. Számos hazai és nemzetközi fesztivál- és klubfellépése után idén ősszel új zenei és vizuális arculattal, illetve ahhoz igazodó színpadi show-val jelenik meg. Az új lemez intimebb, személyesebb, fátyolosabb karaktere új teret hoz létre Marge zenei életében, erre a közreműködő producerek eddigi zenei munkássága önmagában is garancia. A trópusi basszusvonalakkal és glitch-hop elemekkel teletűzdelt zenei alapanyagért két hazai, de külföldön is elismert producer, Tropiic és yvein monq a felelősek.

A nemzetközi trendeket is követő, leginkább a „bassmusic” fogalommal leírható zenei irány ugyan nyomokban megtartja Marge jól ismert soulos, triphopos atmoszféráját, de a frissebb, karakteresebb, kluborientált megszólalásra helyezi a hangsúlyt – Horváth Gáspár (JumoDaddy, Irie Maffia) zenei art direkciója és keverése mellett. A hagyományos zenekari felállás is átalakul: az élő zenészeket DJ live actre és elismert kortárs táncosokra cserélte az énekesnő. A minden esetben élő produkció zenei hátterét a japán családi gyökerekkel bíró DJ Nara (Lépő Julika) jelenti aki Ableton Live és lemezjátszó segítségével kíséri Marge chaos paddal effektezett vokálját. A koreográfiáért és annak előadásáért Forrai Bea tánctanár és koreográfus, Likovics Alexandra díjnyertes táncművész és a mindössze 18 éves tehetség, Kántor Kata felelnek.

A szeptemberben elinduló, és az A38-on is látható új színpadi show mellett Marge még két kislemezzel is jelentkezik az év folyamán, melyet 2014 év elején az új élő produkció alapját jelentő Under the Visible Line LP követ.

 

Emika (UK) – DVA lemezbemutató, Marge – Stronger kislemezbemutató

2013. október 10., csütörtök 21h

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), vagy személyesen az A38 Hajón.