IX. Újbuda Jazz Fesztivál az A38 hajón

Idén kilencedik alkalommal kerül sor Újbuda és túlzás nékül Magyarország egyik legrangosabb zenei eseménysorozatára, az Újbuda Jazzfesztiválra, ami alapítása óta komoly nemzetközi fellépőgárdával vonultatja fel a kortárs szabad improvizációs zene és hagyományos jazz legfontosabb előadóit és irányzatait. Az A38 Hajó és a MU Színház, valamint Újbuda Önkormányzatának együttműködéséből született fesztiválsorozat az idén különlegesen gazdag programot kínál: öt nap alatt, tucatnyi koncerten közel száz fellépő mutatkozik be az A38 és a MU színpadán. Nyugodtan mondhatjuk: sosem volt még ilyen változatos az Újbuda Jazz Fesztivál programja, izgalmas magyar-nemzetközi együttműködésektől dán lánykvartetten keresztül svéd multimédia-művészig ezernyi meglepetést tartogat.

47354120315050634_a38

JazzaJ az A38 Hajón I. nap

A JazzaJ három éve indult szabadzenei koncertsorozata mostanra műfajában Budapest legaktívabb kreatív kísérleti műhelyét hozta létre. A fesztivál első két napján a JazzaJ istállójából kikerült formációk kapnak helyet, amelyek stílushatárokon túllépve a jelenlétet és a rögtönzést állítják fókuszukba, élénk kapcsolatban a közönséggel.

2013. szeptember 3.

19:30 A38 KIÁLLÍTÓTÉR

Jegyár: 1000 Ft, elővételben: 800 Ft.

André Vida & Rubik Ernő Zoltán (USA/H)

Boom Voyage (H/D)

A két előadót az köti össze, hogy nem húznak határt zenei és nem zenei dolgok között: bármi a játék részévé válhat. A koncertszituáció színházi aspektusainak tudatos kezelése éppúgy természetes mindkettőjük számára, mint a test, a fizikalitás használata a zenei kompozíciókban.

Az amerikai születésű, magyar származású André Vida a berlini szcéna sokoldalú alakja. Kompozíciós projekteiben a műfaji határok átlépése, a performansz, a videó, a multimédia, a mozgó grafikus kották, installációk lehetőségei izgatják. A zeneszerző és zongorista Rubik Ernő Zoltánnak jazztanulmányai után a kortárs improvizatív zene vált fő alkotói területévé. A rubik.erno.quintettel tavaly tavasszal jelentette meg Plasms című bemutatkozó lemezét. Színházi és táncszínházi munkái (Krétakör, Koma, Tünet Együttes) hatására a zene mellett a performansz világában érzi otthon magát. A vokális- és kórusimprovizációval is kísérletezik, kedvelt “hangszere” a beatbox. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakának végzős hallgatója. 2011-től a Papp Zoltánnal közösen szervezett JazzaJ koncertsorozat házigazdája.

A négytagú, jazz-zel, komoly- és népzenével, valamint kísérleti elektronikával foglalkozó zenészeket tömörítő Boom Voyage tagjait a hazai experimentális szcéna már majdnem összeérő formációinak izgága mozgása adta ki. Az eredmény: flegma elektropunk és freejazz termékeny találkozása, kortárs kísérlet – komolyzenei tisztánlátással. És bár a formáció debütálásáról van szó, időtlen és mélyen gyökerező egymásra hangoltságra számíthatunk.

 

JazzaJ az A38 Hajón II. nap

2013. szeptember 4.

19:30 A38 KIÁLLÍTÓTÉR

Jegyár: 1000 Ft, elővételben: 800 Ft.

Noise Flowers (H/UK)

Rotten Halbinger of Deathly Bloom (H/D)

A Noise Flowers együttest a hazai kísérleti szcéna derékhada alkotja: a Bizottság ismert festőművész-zenészperformere Wahorn András, a költő-zenész-szerkesztő-zajművész Sőrés Zsolt és a jelenleg Budapesten élő, Eddie Prévosttal is dolgozó brit vibrafonos, Oli Mayne. A trió metazenéjében az akusztikus és elektronikus hangforrások organikus kapcsolatából kibomló improvizációk, zörejstruktúrák, pszichedelikus hangfelhők többszintű zenei egységgé állnak össze. Zenéjükre a sztochasztikus folyékonyság és a hirtelen átmenetek, az instabil akusztikus rendszerek és a hangökonómia jellemző. Mindezt mégis könnyeddé és befogadhatóvá teszi az egészet átszövő szarkazmus és humor.

Az improvizatív kísérleti zene sajátos nevű és sajátos felfogású képviselője Rotten Halbinger of Deathly Bloom nevű kvartett, aminek muzsikája hangzásában sötét tónusú drone ambient és black metál, filozófiájában nyers free jazz, ritmusában az elektronikus zene teljes legutóbbi évtizede. Az új-zélandi születésű multiinstrumentalista, Matthew Mitchell huszonhat éve kísérletezik hangokkal, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere révén több mint harminc ország kreatív művészeivel dolgozott már együtt. Ezúttal kedvenc magyar dobosa, Sárvári Kovács Zsolt és az impulzív Ajtai Péter mellett a fiatal tehetség, Birtalan Áron működik közre.

 

2013. szeptember 5.

19:30 A38 KONCERTTEREM

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

Conny Bauer & Trevor Watts Duó (D/USA)

Hang Em High (PL/A/CH)

Chris Devil Trió (H)

A kortárs európai szabad improvizációs zene két nagy alakja lép fel ezen az estén. Konrad, azaz ahogy mindenki ismeri, Conny Bauer szintén harsonás testvérével, a fesztiválon a MU Színházban fellépő Johannesszel már járt az A38-on az egykori NDK legjobb free jazz formációja, a Doppelmoppel tagjaként. A német jazz egyik legnagyobb tekintélye fantasztikus életművet tudhat maga mögött. A szaxofonos Trevor Watts a hatvanas évektől kezdve komoly szerepet játszott a brit kísérleti jazzben, létrehozta többek között a Spontaneous Music Ensemble-t és az Amalgam együttest. A nyolcvanas évektől egyre inkább az afrikai és afrikai gyökerű zenék kifejezésformái kezdték érdekelni, ezért alapította sok dobossal felálló, bonyolult ritmusképletekkel operáló Moiré Music zenekart, és annak legkülönbözőbb formációit. A duó koncertje túlzás nélkül a fesztivál egyik legkiemelkedőbb eseménye.

A Hang Em High (magyarul kb: Lógassuk fő’) igazi közép-európai kezdeményezés. A lengyel Bond (aki a népszerű elekropop-zenekar, a Miloopa alapítója is) különleges hangszeren, egy kéthúros steel-basszusgitáron játszik, speciális hangzást kölcsönözve ezzel a zenekarnak, ami sajátos módon értelmezi újra a jazzt, illetve a rock legkülönbözőbb műfajait. A kéthúros, elhangolt gitár és a baszsusklarinét egészen meglepő harmóniákban fonódik össze, mindemellett a trió előszeretettel nyúl a blues, a punk és a countryballadák klasszikus formáihoz. Kicsit a Morphine-ra emlékeztető hangzás, egyedülálló hangulatok és atmoszféra.

A Chris Devil Trió 2011-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakos hallgatóiból. Repertoárjuk egyedi felfogásban játszott standardekből, illetve saját szerzeményekből áll. Céljuk kísérletezés, a harmónia hangszer nélküli felállás lehetőségeinek feszegetése, olykor a hagyományos vagy fúziós jazz, olykor a szabad zene eszközeivel. A zenekar az idei Talentométer jazz kategóriájának zsűri által választott győztese.

2013. szeptember 6.

19:00 A38 KONCERTTEREM

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

Dror Feiler (S)

Jü (H)

12z (H)

A svéd polihisztor, Dror Feiler zenész-komponista-képzőművész-aktivista a skandináv művészeti élet egyik legkülönösebb és legeredetibb alakja, akinek életútját egyszerűen lehetetetlen bármilyen hagyományos eszközzel leírni. A Tel-Avivban született, de immár negyven éve Svédországban élő Feiler élete a folyamatos tiltakozás és harc jegyében telik: tiltakozás az igazságtalansággal, az erőszakkal és az elnyomással szemben. Darabjainak témaválasztásai is politikus: a spanyol polgárháborúról éppúgy írt kompozíciót, mint a a gázai konfliktusról. Filmzenéket, színházi és balettkísérőzenéket szerez, installációkat állít ki, szimfóniákat ír, szaxofonon játszik, eközben képviselőjelöltként indult a svéd parlamenti választasokon, egyszóval valóban hiperaktív művészről van szó, akinek a közéleti aktivizmus nem csupán üres szólam.

A kínai szó jelentése „áramlás”, azaz „flow”, de utal arra az emberre is, aki megtalálta a helyes utat az életben. Azt nem tudjuk, hogy a zenekart alapító három sokat próbált fiatal zenészre érvényes-e, de egy éve alapított új formációjukról, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az utóbbi időszak egyik legizgalmasabb budapesti zenei történése. A számos ismert zenekarban (Péterfy Bori & Love Band, Erik Sumo Band, Dresch Quartet, Qualitons, Tariqa, stb.) játszó három muzsikus ebben a formációban végre kiélheti minden vad improvizációs hajlamát. Jazz, pszichedelikus rock, mindenféle népek zenéje, meg ami belefér. Korlátok nélküli Szabad Zene.

A 12z munkanevű elektroakusztikus zenét játszó együttes 2012 nyarán alakult kifejezetten az Ultrahang Fesztivál első tehetségkutatójára azzal a céllal, hogy kipróbálják magukat színpadon egy rögtönzött koncerten bármilyen közös próba vagy gyakorlás nélkül, ahol a megszerkesztett zene helyett a hangok játéka, a szabad kísérletezés, az egymásra való figyelés és reagálás kap főszerepet gyakran változó eszköztárak és stabil támpontok segítségével. A pozitív visszajelzéseknek és szerencsés körülményeknek köszönhetően pár héttel később már a Tilos Rádióban találták magukat egy újabb rögtönzött előadáson, az Ultrahang Fesztivál folyamatos támogatásával pedig eljutottak Berlinbe, Bécsbe és Pozsonyba, ahol a többi fellépővel kibontakozó barátságból hosszútávú együttműködés és még egy önálló kiadvány is létrejött a kísérleti elektronikában utazó Farbwechsel kiadónál.

 

20:00 MU SZÍNHÁZ

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

Clayton Thomas Solo (AUS)

Mezei Szilárd Septet

Clayton Thomas ausztrál származású, jelenleg Berlinben élő nagybőgős. Játéka az eksztatikus free jazz fizikai dinamikái, a kortárs elektronikus zene, illetve a found-sound – egyfajta woodoo felhangokkal árnyalt mozgásszobrászat – közötti feszültség területén tesz felfedező utat. Az elmúlt öt évben különböző zenészcsoportok társaságában fellépett minden jelentős európai improvizatív és kísérleti zenei fesztiválon. Az improvizációba vetett mély hite és komoly tapasztalata még olyan, egymástól nagyon eltérő beállítottságú zenésztársakat is képes volt maga mellé állítani, mint Peter Brötzmann és Andrea Neumann. Clayton Thomas alapítótagként szerepel vagy tevékenykedik több zenekarban és eseményen is. Itt említendő a 24 tagú SPLITTER ORCHESTER (Berlin), a THE SPLINTER ORCHESTRA (Sydney), a spontán zenei NOW now fesztivál és a „Ha szereted az improvizatív zenét, mi is szeretünk téged” koncertsorozat. Jelenleg a következő együttesekben zenél aktívan: THE AMES ROOM (további tagok Jean-Luc Guionnet és Will Guthrie).  THYMOLPTHALEIN (további tagok Jerome Noetinger, Anthony Pateras, Natasha Anderson és Will Guthrie). STRIKE (további tagok Mike Majkowski és John Rose), valamint az ETC (további tagok Peter Evans és Chris Corsano).

A Mezei Szilárd Septet repertoárja a zenekarvezető-névadó kompozícióiból áll, amelyekben nagy szerepe van az improvizációnak. A szeptetben játszó zenészek több mint egy évtizede oszlopos tagjai Mezei különféle zenekarainak. Koncerteztek Európa több városában (Belgrád, Újvidék, Budapest, Krakkó, Graz, Klagenfurt, Ljubljana, Sibiu, Győr, Magyarkanizsa stb).

 

2013. szeptember 7.

18:00 A38 KONCERTTEREM

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

Selvhenter (DK)

Mikrokolekyw (PL)

City Chords feat. Busa Pista (H)

Balogh Tamás Quartet (H)

Önmagában az is meglepő, ha egy zenekar két dob, harsona, szaxofon és hegedű hangszerelésben játszik, de az még szokatlanabb, hogy egy free jazz együttes csupa hölgyből álljon. A hat évvel ezelőtt alakult dán kvintett vad ritmusszekciója az afrikai és dél-amerikia népi ütemek sodrását hozza, amire szabadon szárnyalnak a szólóhangszerek futamai. A Selvhenter, talán éppen azért, mert „női zenekar”, csupa játékosság, humor, könnyedség, ugyanakkor a produkció igen komoly és elmélyült. Magával ragadó változatosság, mindig új és új meglepetések, szokatlan fordulatok, laza szamba után elsöprő punk – nem véletlen, hogy a szabad improvizációs zene legjobbjai dicsérik az egekbe a Selvhentert, Mats Gustafssontól Otomo Josihidéig.

A néhány évvel ezelőtt – akkor a Mu Színházban – az Újbuda Jazzfesztiválon nagy sikerrel vendégszerepelt lengyel duó, a Mikrokolektyw ezúttal az A38 színpadán mutatkozik be. A különleges – fúvós-dob –  felállású zenekar valódi „mikrokollektíva”: az elektronikával, groove-okkal, loopokkal, visszhangokkal megbolondított már-már nagyzenekari hangzásból sosem találnánk ki hogy voltaképp két ember együttmuzsikálását halljuk. Kortárs elektronikus zene, ambient, klasszikus hard bop és modern szabad improvizációs jazz találkozik a Mikrokolektyw gazdag ritmikájú, elképesztően változatos darabjaiban, amikben egészen újszerű, eddig nagyon ritkán hallott módon állnak hozzá a dob-trombita hangszerpáros nem mindennapi viszonyához.

A City Chords egy tavaly útjára indított audiovizuális projekt, melynek tagjai fiatal jazzmuzsikusok. Műfaji jellemzője a hiphop-alapokra építkező jazz, hol népzenei, hol klasszikuszenei elemekkel vegyítve. Az együttes különlegessége a nagyméretű fúvósszekció, ami igazán nem megszokott a hazai zenekaroknál. A City Chords aktuális projektjánek vezérgondolata a különböző terek akusztikai adottságainak kihasználása. A hangot és a képet állandó filmes stábbal dolgozva rögzítik a kiválasztott térben, ezúttal az A38 Hajón. A színpadi produkció nem csak MC-kkel és vendégénekesekkel, de látványos vetítéssel is kiegészül.

A Balogh Tamás Quartet 2012 őszén alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakos növendékeiből. A zenekartól saját számokat és feldolgozásokat egyaránt hallhatunk. Zenéjükben meglepetésszerűen egyik témából fejlődik a másik, mindez sok improvizációval átkötve. Egyéni hangzásukhoz fontosnak tartják összekapcsolni a tradíciókat, a modern jazz harmónia világát és a legfrissebb hip hop ritmusokat, hogy értékes mégis üdítő és lendületes zenét játszanak.

 

2013. szeptember 7.

20:30 A38 TETŐTERASZ

Jegyár: 600 Ft, elővételben kapható.

Tudósok (H)

A Tudósok napjaink legkedvesebb szuper-gruppja: a mikrofonnál kegyetlen írónk és festőnk, a zenekar-alapító drMáriás énekel és fúj, jobbján Tövisházi Ambrus, a Péterfy Bori and Love Band kitűnő vezetője játszik billentyűs hangszereken, balján a Brains kiváló basszusgitárosa, Endrei Dávid nyomja a szédítő futamokat, míg a doboknál Jeli Gergely, a Duna-kanyar legjobb dobosa zúzza a bőröket.

 

2013. szeptember 8.

20:00 MU SZÍNHÁZ

Jegyár: 1500 Ft, elővételben szeptember 5-ig: 1000 Ft.

Clayton Thomas & Bart Maris & Tóth Viktor Trió (AUS/ B/H)

trio:beeper feat. André Vida
Trio Bogue  (FR/NL/D)

Bart Maris belga trombitás. Állandó tagként dolgozik számtalan zenekarban, vendégmuzsikusként koncertezik világszerte, működik közre lemezfelvételeken. Műfaji határok nélkül játszik jazz, rock, folk formációkban, nagyzenekari darabokban, illetve – zeneszerzőként és muzsikusként – rész vesz táncdarabok, színházi projektek létrehozásában, például Luc Perceval, David Hernandez és Wim Vandekeybus társulataival. A avantgard jazz olyan nagyságaival zenél együtt, mint Verian Veston, Evan Parker, Peter Brötzmann, Ken Vandermark, Els Vandeweyer, vagy Andre Goudbeek, állandó együttműködő partnere a Tóth Viktor Tercettnek. Jelenleg a genti School Of Arts vendégprofesszora. A most hallható trió igazi újdonság lesz a MU Színház közönsége számára, hiszen mind Clayton Thomas, mind pedig Bart Maris több alkalommal dolgozott már Viktorral, de a két külföldi muzsikus most játszik először együtt.

Tóth Viktor a fiatal jazz-szaxofonos generáció egyik legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb zenésze. Több felállásban játszott és játszik Európa és az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, zenét szerez, verseket ír, népdalokat gyűjt, táncosokkal duettezik.  Rendszeresen dolgozik az improvizatív jazz külföldi nagyjaival mint Hamid Drake, Henry Franklyn, William Parker.  Climbing with mountains című albuma az év legjobb jazz lemeze lett 2007-ben, a Fidelio országos szavazásán 2010-ben őt választották az év jazz személyiségének. Az Újbuda Jazz Fesztiválokon a korábbi években többször is hallhattuk őt, különféle felállásokban – a lengyel 100NKA-val, Jacek Kochannal és Chris Jennings-sel, tavalyelőtt pedig a nagyszerű Hamid Drake társaságában. Ezúttal két állandó partnerével, az ausztrál bőgőssel és a belga trombitással alkot egy vadonatúj formációt.

A trio:beeper muzsikája 100% improvizáció, stílusbeli gátlások nélkül, amit a pillanat diktál. Az elektronika lehetőségei és a tagok nyitott hozzáállása miatt friss, játékos és változatos – chill-out/free jazz/blues/pop/kortárs zajzene hatás egyaránt felbukkanhat a koncerten, megtalálva a maga helyét egy sajátos zenei nyelvben.

Rubik Ernő Zoltán zongorista, zeneszerző. Zenéjének fő játékterületei a közönség és előadó, improvizáció és kompozíció, élő és felvett anyagok kölcsönhatása. Színházi és táncszínházi munkái (Krétakör, Tünet Együttes, Collective Comipoq), kutatása (Az Ismeretlen Kutatása projekt ösztöndíjasa 2011-ben) hatására a zene mellett a performansz világában érzi otthon magát. A vokális- és kórusimprovizációval is kísérletezik (Halastó, Soharóza), fontos eszköze a beat-box. Improvizatív zenét és free jazzt játszik zenekaraival, a rubik.erno.quintet-tel és a trio:beeper-rel. 2011-től a JAZZAJ nyitott zenei koncertsorozat házigazdája. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakának végzős hallgatója.

Hock Ernő különböző műfaji határokat előszeretettel feszegető zenész. Először hegedülni, aztán gitározni kezdett, majd tanulmányokat folytatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékén, nagybőgő szakon. Tagja volt az Agostones és az Ágoston Kvartett zenekaroknak, társalapítója az etno-folk-világzenét játszó Zubolynak, jelenleg a Fixi4 nevű, élő zenére épülő hip-hop formáció, Grencsó István zenekarai és a Qualitons tagja, de más, jazz irányultságú zenekarokban is játszik, pl. Ávéd Jánossal, G. Szabó Hunorral, Kovács Lindával. Stiláris nyitottsága, játékának energiadús szabadsága, elhivatottsága okán jelenleg Magyarország legfoglalkoztatottabb nagybőgőse.

Bolcsó Bálint Budapesten, Bécsben, Párizsban, Hannoverben és Kölnben tanult zeneszerzést és elektronikus zenét. Rendszeres résztvevője volt a szombathelyi nemzetközi Bartók Szeminárium zeneszerzés-kurzusainak. Darabjai megszólaltak a Bartók Fesztivál mellett a Budapesti Őszi Fesztivál, a Making New Waves és a bécsi Wien Modern keretében. Hangszeres kompozíciókat, a társművészetekhez kapcsolódó zenéket és hanginstallációkat készít, valamint intenzíven foglalkozik a szabad improvizációval. Szívesen dolgozik élő elektronikával a legkülönbözőbb műfajokban és összeállításokban. Ez utóbbi témakörben írja doktori disszertációját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, illetve oktat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán.

André Vida – Berlinben élő, magyar származású amerikai szaxofonos, aki nem ismer szent műfaji határokat. Játszott Anthony Braxtonnal, Cecil Taylorral, Jamie Lidellel, multimédia installációt készített Anri Sala-val. Radikális széleslátókörűség, stiláris autonómia jellemzi. Szaxofonzajok, hangfolyondárok, koncepciók és fizikalitás.

A Trio Bouge vad és extrém kamarazenére épül. Vad a hangzása és a ritmusa, ugyanakkor extrémnek minősül a sikoltások, a dinamikai elemei, a hangfekvése miatt. Zenéjük egymást szétszakító hatáselemekkel, repedésekkel és mélyedésekkel telített, amelyek aztán véget nem érő mozgásmintákkal alkotnak lenyűgöző formákat és struktúrákat. Egyedi zenei alkímia, melyet három táncoló, élő test hoz létre egy furcsa keretben. Különös, élvezetes zenei élményt nyújt az együttes.

Isabelle Duthoit – ének, klarinét. Klasszikus zenei tanulmányait a National Superieur de Musique de Lyon Konzervatóriumban folytatta, majd hamarosan kortárs zenével kezdett foglalkozni. Több zeneszerző is írt számára darabokat. Szabad, improvizatív zenét is játszik, olyan projekteket hozott létre, mint a Triolid, a Trio Canape (fotókkal és hangrezgések grafikus ábrázolásával), valamint a Fogo (rock banda). A kortárs zenét játszó kísérleti zenekar, a Six, Hiatus, és a SOL nevű free jazz rock zenekar tagja. Autodidakta módon tanul énekelni. Különös hangja olyan, mintha egy beszélt nyelv fordítása, vagy szavak nélküli dal lenne. Fellép szólóban, és Phil Minton-nal duettben. 2008-ban a tokiói Villa Kujoyama bentlakó művésze lett. Nô és Bunraku énekesekkel is dolgozik együtt. 1995 és 2005 között a Fruits de Mhere fesztivál – egy kísérleti zenei, tánc- és filmfesztivál – egyik szervezője volt. 1997-től klarinét és improvizációs technika tanárként dolgozott az Evry Music School (Essone, Franciaország) zeneiskolában. Jelenleg Bécsben él.

Johannes Bauer a harsonás Bauer család fiatalabb tagja, 1954-ben született a kelet-németországi Halléban, zenei tanulmányait Kelet-Berlinben végezte. 1979 óta szabadúszó improvizatív zenészként él Berlinben. Több zenei workshop vezetője, alapító tagja a Doppelmoppel, a Slawterhaus, The Tradition Trio, a FOURinONE, és a FUTCH formációknak. Hosszú évek óta együttműködő muzsikus társai Manfred Schulze, Peter Brötzmann, Jon Rose, Fred Van Hove, és Barry Guy. A free jazz színtér talán legnagyobb diszkográfiával és legszélesebb profillal rendelkező muzsikusa. Az avantgard zene kedvelőinek rengeteg lehetősége adódik a bátyjával – Conny Bauerrel – való összehasonlításra, hiszen a testvérek számtalan projektben működnek együtt, mint például a Doppelmoppel zenekarban, vagy Bauer Bauer című közös lemezükön. Ezúttal az Újbuda Jazz Fesztivál két helyszínén hallgathatjuk meg őket: Conrad az A38-on játszik csütörtökön, Johannes pedig vasárnap a MU Színházban.

Luc Ex (Luc Klaasen) gitáros, 1958-ban született Hollandiában. 1983-ban csatlakozott a híres THE EX zenekarhoz, melynek közel húsz évig volt az egyik motorja. Az EX a különböző zenei műfajok ötvözésével, újszerű és szokatlan értelmezésével vívott ki nagy nemzetközi elismerést, pályafutása során olyan eltérő stílusokat képviselő muzsikusokkal működött együtt, mint Han Bennink, Ab Baars, Wolter Wierbosbut, az amerikai avantgárd csellista Tom Cora, de neves popzenekarokkal is dolgoztak, mint a Sonic Youth, Shellac, Chumbawamba, Tortoise, vagy a Fugazi. 1995-ben Luc Ex és Tom Cora megalapította a ROOF nevű formációt, a virtuóz vokalista Phil Minton és a dobos Michael Vatcher társaságában. Cora tragikus halála után, a zongorista Veryan Weston.csatlakozott, és a csoport 4WALLS néven folytatta. 2002-ben, amikor Luc végleg kivált az EX-ből, több új zenei projektbe is kezdett, amelyekben partnerei voltak többek között Franz Hautzinger, Otomo Yoshihide, Christian Fennesz, Mark Sanders, Tristan Honsinger. 2008 óta legfontosabbak ún. SOL6 és SOL12 projektjei, melyekben a megírt darabokat szabad improvizációval ötvözi.

 

20:00 A38 TETŐTERASZ

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

Sebastian Spanache Trio (R)

A temesvári trió alig két éve létezik, a jelenlegi tagok 2012 márciusa óta játszanak együtt, de máris a kortárs román jazz fiatal generációja egik legfontosabb együttesének tartják. Gazdag ritmika, váratlan megoldások, komplex formák jellemzik a klasszikus felállású-hangszerelésű trió darabjait, amikbő az első lemezanyag néhány hónappal ezelőtt jelent meg Humanized címmel. És az album címe találó: valóban nagyon meleg, emberi hangon szólal meg a román és magyar tagokból álló együttes, ami bizonyosan nagy jövő előtt áll.

 

Újbuda Jazz Fesztivál

2013. szeptember 3-8.

A38 Hajó, MU Színház

Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), a MU Színház honlapján (www.mu.hu), vagy személyesen az A38 Hajón. A fesztivál támogatója Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, a Dán Kulturális Intézet, a Lengyel Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum, a Román Kulturális Intézet és a Svéd Királyság Nagykövetsége. Együttműködő partner a JazzaJ.