Tökéletes Tabán a sógoroknál – Harvest Of Art fesztivál beszámoló

A hétvégén rendezték meg Wiesenben (az osztrák-magyar határtól autóval húsz percre) a Harvest Of Art fesztivált. Talán ez így többeknek nem mond túl sokat, mi is így voltunk ezzel, de amint meghallottuk, hogy fellép az Arctic Monkeys is, nem volt kérdés: ott a helyünk! A hajtás után szubjektív beszámoló következik.

775092_419969204744558_666198873_o

Indulás előtt összegeztük magunkban, mégis mire számítunk ezen a számunkra teljesen új fesztiválon. Ha csak a rendezvény botrányos honlapja alapján ítélkeztünk volna, valószínűleg el sem indulunk Wiesenbe, aztán valahogyan csak túltettük magunkat ezen a problémán. A táskában egy üveg bor (hosszú sorban állásra számítunk a karszalagok kiváltásánál), a lábunkban már a bugi, fejben pedig készülünk az óriási tömegre és több órás egy helyben ácsorgásra a koncertek előtt. Legalábbis a képek alapján ezt vártuk, aztán jött a szembesülés: a karszalagunkat nagyjából másfél perccel azután kézhez kaptuk, hogy beálltunk a sorba, a bejutás nagyjából ötven másodpercet vett igénybe, de az igazi meglepetés csak a belépés után jött: ez a hely úgy néz ki, mintha a PeCsa szabadtérre léptünk volna be.

A nézőtér nagyjából másfélszer akkora, mint a városligeti rendezvényközpontban, de a színpad egy centivel sem nagyobb. El sem akartuk hinni: tényleg itt fognak játszani Alex Turnerék? Ők, akik nemsokára fellépnek a francia Arenes de Vienne hatalmas közönsége előtt és megannyi stadionban csinálnak teltházas bulikat? Egyszerűen nem hittünk a szemünknek.

Amint az ámulaton túlestünk (a sör segített egy kicsit), elkezdtük felfedezni a fesztivált. A színpad előtt helyezkedik el nem túl meglepő módon a tánctér, amögött pedig egy kisebb füves domboldal emelkedett. Az egész helyszín olyan volt, mintha a már említett városliget szórakozóhelyet és a Tabán lejtőjét gyúrtuk volna egybe. A fűben piknikező párok (sosem gondoltuk volna, hogy egyszer kötelező kellék lesz egy fesztiválra a pokróc, itt úgy látszik az), előttük ücsörgő és nevetgélő fiatalok – rendkívül családias hangulata volt az egésznek, ami rettentően szimpatikussá tette ezt az amúgy is kedves kis fesztivált.

A civil falut kár volt keresni, hiszen pár büfén, (tiszta!) mosdókon, bandshopon és egy lemezbolton kívül más nem volt a fesztivál területén. Mondjuk szemét sem volt a földön, ennek egyértelműen az volt az oka, hogy minden (!) pohár visszaváltható volt egy euroért. Itt nem a magyar fesztiválokon megszokott vastagabb műanyagból készült repoharakra kell gondolni, hanem a sima, mezei műanyag poharakra és korsókra. Szemetest is alig lehetett látni, de így nem is volt rá nagy szükség, a tisztaság példaértékű volt. 

Az első két koncertről sajnos lemaradtunk (Giantree, Youth Lagoon), pedig biztosan jók lehettek, hiszen az előbbi bandának még a pólóját is meg lehetett venni a shopban. Utánuk kezdett a The Eclectic Moniker nevű banda, akikről előbb jutott eszünkbe egy színházi bohóctársulat (megjelenésük okán), mint egy zenekar. A kezdeti unalmas számok után aztán kiderült, hogy nem játszanak ők rossz zenét, mintha egy az egyben a Vampire Weekendet tették volna a fel színpadra, természetesen a megjelenést leszámítva. Nem volt egyáltalán rossz, sőt!

Az ismerős nevű Get Well Soon bandát kihagytuk egyéb elfoglaltságaink miatt, ám a Kate Nash koncert kezdetére pont újra elhelyezkedtünk a fűben. Tömören: négy csajszi játszik hangszerekkel jó zenét. Nem csoda, hogy meg is telt szépen a sátor alatti tánctér, mi is közelebb osontunk egy kicsit, hogy jobban szemre vehessük a csajokat. Mellesleg a zene sem volt rossz.

Nem sokkal negyed tíz után lépett színpadra a Bloc Party. Anno még 2009-ben a Szigeten láthatta őket a magyar közönség, emlékeink szerint akkor sem volt rossz a buli, de ideje volt már feleleveníteni az akkori emlékeket egy újabb ugrálással. A Kele Okerere által levezényelt buli (ő az énekes) egyáltalán nem volt rossz, sőt: kiválóan működött a kémia a zenekar és a közönség között, a nép pedig értőn bólogatott, bármilyen szám is ment. Jó kis koncert volt, ami igazolta, hogy ha legközelebb lesz rá lehetőség, kár lenne kihagyni a Bloc Partyt.

Utánuk, este tizenegy után nem sokkal következett az este fő fellépője, az Arctic Monkeys. Mondani sem kell, hatalmas őrület fogadta Alex Turneréket, mondjuk ez nem csoda, hiszen sokan már évek óta vártak tőlük egy koncertet a régióban. Igaz, nekünk még így is utazni kellett érte, de az az élmény, hogy az egész zenekar ott játszott tőlünk három méterre egy akkora színpadon amire egy tíz fős banda már fel sem férne, felejthetetlen. A koncert remek volt, és ezen a fesztiválon igazán emberközeli, mondhatni ezt vártuk, ezért jöttünk. A ráadás is rendben volt, ha valakit érdekel a setlist, erre kattintson.

A koncert után hazafelé baktatva a mosolyt egyszerűen képtelenek voltunk az arcunkról letörölni, hiszen fantasztikus esténk volt, de azért csak felmerült bennünk a kérdés: ilyen fesztivált nálunk miért nem lehet rendezni? Aztán persze el is hessegettük ezt a kínzó kérdést, hiszen ki akarna egy ilyen csodás estén zsörtölődni!

…most pedig jöjjön az idei Harvest Of Art fesztivál értékelés a már megszokott szempontok szerint!

Helyszín (megközelíthetőség, fekvés, körülmények) – 5

A Wiesen melletti domboldalban elhelyezkedő fesztivál számára ennél kiválóbb helyszínt el sem tudnék képzelni. A környék gyönyörű dombokkal tarkított, a háttérben látszódik Wiesen apró városkája, tényleg csodálatos. Az számunkra külön öröm, hogy a határtól egy jó húsz percnyi kocsikázásra fekszik, így hazánk fiainak sem nagy durranás kiugrani a fesztiválra. Hatalmas parkoló van nem messze az autóknak, tizenöt perc sétára pedig a vasútállomás van a bejárattól, így tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető a Harvest Of Art.

Kaja, pia  5

Kaja fronton az újítást az osztrák különlegességek jelentették (bratwurst és társai), pia fronton pedig minden kapható volt, amit egy fesztiválozó csak megkívánhat. Plusz piros pont a nálunk egyre kevesebb helyen kapható Kaktusz jégkrémért!

Árfekvés (belépő, belső árak) – 4

Nos, igen. A belépő nem olcsó, 51 euro (cca tizenötezer forint). De ha azt nézzük, hogy cserébe kapunk kettő simán Sziget nagyszínpados fellépőt és még két közepesen híres zenekar koncertjét (plusz három bemelegítő helyi különlegességet), akkor simán megéri az árát a jegy. Főleg, hogy egy csak Arctic Monkeys stadionkoncertért is bőven elkérnének ennyi pénzt, láttunk már ilyet. Szóval, összességében nem nyavalyoghatunk, ennyibe kerül, és kész. A benti árak már változóbbak, 4,5 euro egy sör, ehhez képest a kaja annyira nem is drága. Persze ha az ember manapság az osztrákok felé vetődik és fizet bármiért jobban jár, ha nem váltja át az összeget, hacsak nem akar szívrohamot kapni.

Környék népe (barátságosság) – 5

Sajnos ez értékelhetetlen, ugyanis a falu népével nem találkoztunk, de megelőlegezzük nekik az ötöst, mert amúgy az osztrákok barátságosak.

Biztonság (személyzet, előírások) – 5

Ezt egyáltalán nem vitték túlzásba. Mármint a kellő biztonsági ellenőrzést kipipálhattuk a beléptetésnél, de nagy örömünkre egyik láthatósági mellényes úr sem lihegte túl a munkáját. Ha kellett, udvariasan beavatkoztak, amúgy pedig nem sok vizet zavartak, így kell ezt.

Hangulat – 5

De csak azért, mert nem lehet 6-ost adni.

Zenei felhozatal – 5

A tavalyi The Kooks és Mumford & Sons után idén is sikerült tartani a szintet a minőségi fellépők ügyében a Bloc Partyval és az Arctic Monkeyszal. A többi fellépő is mind kellemes csalódás volt, mint ahogy fentebb olvasható Kate Nashről és a The Electric Monikerről. Aktuálisak és kurva jók.

Színpadok (száma, sátrak állapota, hangosítás) – 5

Ugyan csak egy színpad volt, de ezt senki sem bánta. Egyrészt, kinek kellett volna még egy, másrészt pedig helyileg hova fért volna el? Sehova. A tisztaságról már fentebb írtunk, azonban a hangosítás valami bitang jó volt. A fesztiválnak nem volt olyan pontja, ahol ne szólt volna kiválóan a cucc, nagy piros pont a hangmestereknek!

Rossz minőségű képeink a Facebookon, erre!