Egynek jó – EFOTT értékelés

Életünk első EFOTTja volt a nemrég befejeződött zánkai ötnapos egyetemista és főiskolás buli. Élményeinket és elvárásainkat összegezve a hajtás után elmondjuk, milyen volt, bónuszként pedig jól ki is értékeljük! 

logo_1356114734

Kezdjük a 0.nappal az események taglalását. A bemelegítő napon az lehetett a cél a program összeállításánál, ahol a színpadon a nagy öregek (KFT, Animal Cannibals, Kovács Kati, Beatrice, Ganxsta) összemérhetik erejüket és hangzásukat a fiatalabb generáció tagjaival (Ivan & the Parazol, Hősök, Radics Gigi, Majkáék, Kowalsky). Az elképzelés nem volt ötlettelen, de a kivitelezés hagyott némi kívánnivalót maga után. Eléggé ad-hoc módon történtek az események, például a műsor végi közös éneklésre már volt olyan zenész, aki fel sem jött a színpadra, a konferáló Gönczi Gábort pedig a közönség igen nagy része tartotta elviselhetetlen pojácának nagyjából két perc után. Az este valószínűleg legjobb pillanata pedig Ganxsta félrelépése volt (nem kell aggódni, csak rosszul lépett a színpadon, és pörgött a hátán kettőt, mint a nagyon részeg bölcsészek a Kiscsillag koncertre).

Az első “igazi” napon kiemelendő teljesítmény volt a meglepően jó N.O.H.A. koncertje, igazán jó szórakozás volt kora este. Igen jó kezdeményezésként a délutáni idősávba iktatott akusztikus koncertek voltak a legnagyobb sátorban, ezek az Anna & the Barbies és a Kafkaz esetében is igen jól sültek el. Esetleg még azzal lehetett volna még jobbá tenni az egészet, ha nem egy sátorban rendezik meg az egészet, hanem kint a szabad téren, ahol a fűben lehetett volna ücsörögni, de így sem volt ez rossz.

A második napról külön kiemelendő produkció nem nagyon volt, maximum a Quimby teljesítménye, az is csak azért, mert Kiss Tibi valami olyan dolgot tolhatott magába, aminek következtében a színpadi produkcióját még éppen öröm volt nézni. A harmadik napról ByeAlex első fesztiválfellépése maradt meg leginkább, de az sem a színvonala miatt. Hihetetlenül semmilyen az a fickó, sajnos.

Az utolsó, szombati napot nálunk (a másfél órás késés ellenére is) Mr.President koncertje, akarom mondani playback-showja vitte. Igaz, hogy nem túl változatos lakossági tuc-tuc-t játszott, köztük a fenti brand-new-song-gal, de volt kétszer a Coco Jambo. A többi meg kit érdekel, nem? 

Összességében az idei EFOTTtól 80%-ban azt kaptuk, amit vártunk. A maradék 20% pedig az esténként igencsak hideg időjárásból eredeztethető: a Balaton vize úgymond nem volt valami meleg, illetve az utolsó nap kivételével naplemente után igencsak ajánlott volt a hosszú nadrág (vagy a hosszú lépés). Jó kis fesztivál volt ez, igazi agyeldobós egyetemista buli, ha jövőre nem is, de valamikor még tuti elnézünk újra az EFOTTra!

… összegezve az idei EFOTT-ot:

Legjobb magyar koncert: HétköznaPI CSAlódások. Már-már szégyen, de tényleg ez volt a legjobban összerakva.

Leggyengébb magyar koncert: A kutya vacsorája. Livius érthetetlenül közösül egy mikrofonnal a színpadon és ezt négy ember nézi (ebben benne van a dobos, Faszi is). Mi sem bírtuk sokáig!

Legjobb külföldi koncert: Mr. President. Kétszer volt a Coco Jambo, van még kérdés? (mellesleg ha még egyet kellene választani, akkor a N.O.H.A. bulira szavaznék, az is teljesen rendben volt)

Leggyengébb külföldi koncert: Faithless DJ set. Komolyan van ennek értelme? Jó pár éve menő zenekarokat elhívni DJ settel (magyarul egy ember áll egy pult mögött és néha kijön Maxi Jazz is magyarázni a mikrofonba)? Szerintem nincs, és ezt az érzést csak erősítette bennünk ez az EFOTT-záró kifejezetten kínos, és számunkra rövid hakni.

Következzen a már megszokott szempontrendszer szerinti értékelése az idei EFOTTnak!

Helyszín (megközelíthetőség, fekvés, körülmények) – 3

A helyszín jól megközelíthető vonattal, ezzel nincs is probléma. Azzal, hogy a környéken konkrétan semmi nincs, már inkább. Nem egy luxusétteremre gondolunk, egy resti-abc kombó is bőven megtette volna. De nem, mert ezekért is vonatozni kell (ami nem mellesleg legalább 30 percet késik, de azt már-már megszoktuk). Igaz, ez állítólag tavaly, Velencén sem volt másképp (értsd: ott sem volt semmi a környéken). A zánkai tábor egyébként nem rossz egy ilyen rendezvény lebonyolítására, ott van a Balaton is, telepített vizesblokkok, szóval a világvége-környezetet leszámítva teljesen rendben van a hely.

Kaja, pia  3

Semmi különös, a szokásos fesztiválkaják mindenfelé. Az egyetlen kiemelendő dolog a csirkés büfé volt, ahol csirkeragulevest és egyéb nem megszokott fesztiválkajákat is lehetett kapni, korrekt áron.

Árfekvés (belépő, belső árak) – 4

A belépő áráról mindenki döntse el, megéri-e a tizenöt ezer forintot a heti szórakozása. A belső árakra viszont egy szavunk se lehetett, a négyszáz forintos sör és a háromötvenes vodka kellőképpen működött mindenkinél. Egy gyros hétötven, sima lángos háromszázötven. Fesztiválpénztárca- (és diák-) barát árak, na.

Környék népe (barátságosság) – 0

Erről sajnos nem tudunk nyilatkozni, mivel a környéken nincs SEMMI.

Biztonság (személyzet, előírások) – 2

A műsorfüzetben leírtakkal ellentétben nem lehetett bevinni fél literes palackban ásványvízen kívül mást, amivel csak egy baj volt: nem ezt írták a füzetkében. A biztonsági emberekkel amúgy nem volt gond, persze voltak már megszokottan kirívó bunkók, de néhányukban pozitívan is csalódtunk. Mondjuk olyannal eddig még nem találkoztunk, hogy az utolsó reggelen arra kell kelnünk nem sokkal kilenc után, hogy egy szimpatikus biztonsági ember kívülről rázza a sátrunkat, hogy húzzunk már haza. Biztos rettentően zavarta volna a színpad elpakolását a fák között az a pár még szunnyadó fesztiválozó (mint ahogyan más fesztiválokon is hatalmas problémát jelent a tíz helyett délben távozó félrészegek serege).

Hangulat – 5

Ebbe nehéz lenne belekötni.

Zenei felhozatal – 4

Abból a szempontból nézve teljesen rendben volt a felhozatal, hogy az EFOTT valóban az a fesztivál, ahol gyakorlatilag tökmindegy, hogy ki lép fel. Ide nem a fellépők miatt jön a sok egyetemista, hanem vedelni, bámulni a csajokat és kipihenni a vizsgák fáradalmait. Akár minden este mehetne egy Dévényi Tibi bácsi-Korda család kombó, akkor is ugyanilyen nagy party lenne. Ennek fényében érthetetlen, hogy minek elhívni régen híres zenekarok DJ szettjét (leszámítva az abszolút trash Dr.Alban-Mr.President vonalat), amikor ha egy normális mai nagynevű előadót leszerveznének, melléjük pedig kitöltenék az űrt a magyar (trash) fellépőkkel. Gyanítom, hogy ugyanennyi embert érdekelne a buli, és még egy rendes koncert is lenne, nem olyan kínos erőlködés, mint idén a Faithless DJ szettjén.

Színpadok (száma, sátrak állapota, hangosítás) – 5

Ebbe kár belekötni, nem volt velük semmi gond.