Lenn a tónál – FOO-értékelés

Ugyan egy nap alapján nem szép dolog egy fesztivált értékelni, mi mégis kísérletet teszünk rá. És hogy miért? Azért, mert idén először jutottunk el a Fishing On Orfű fesztiválra és a hely egyből olyan hatással volt ránk, amit kár lenne magunkban tartani. Talán jobb is, hogy csak egy napot tölthettünk el a fesztiválon, így megmarad az idilli kép és (nem árulok el nagy titkot) biztosra vehető jövő évi visszatérésünk Orfűre!

fishing_on_orfu_2013

A 0.nap történéseit nem részleteznénk (Csingász kolléga már megtette pár napja, kattanjatok erre), csak egy pár gondolat a fesztiválról: talán még sosem találkoztunk ennyire szimpatikus rendezvénnyel. Süssétek ránk, hogy elfogultak vagyunk (ez amúgy igaz), de egyszerűen fantasztikus a FOO! A csodálatos környezet, a szimpatikus biztonságiak, a valóban pénztárcabarát árak… itt tényleg minden arra van kitalálva, hogy az ember jól érezze magát!

Az Off programokon (vagyis a fesztiválon kívüli programokon) sajnos nem sikerült részt vennünk, pedig ezekre jelentkezhettünk volna:

Úgymond egyik jobban hangzik, mint a másik! Ha esetleg valamelyikőtök volt ezek közül bármelyiken, osszátok meg kommentben, tényleg kíváncsiak vagyunk!

Kár azt hiszem túlragozni, egyszerűen tényleg el vagyunk ájulva attól, hogy milyen jó fesztivál van minden évben Orfűn. Egyben persze nagyon sajnáljuk, hogy eddig nem jutottunk még el ide, de ami biztos: jövőre itt leszünk újra, és nem csak egy napra!

—-

Következzen a már megszokott szempontrendszer szerinti értékelése az idei Fishing On Orfű fesztiválnak!

Helyszín (megközelíthetőség, fekvés, körülmények) – 5

 Abszolút ötös. Voltatok már Orfűn? Ha nem, egyszer egy romantikus hétvégét (vagy kevésbé romantikus fesztivált) mindenképp töltsetek el ott! A Pécsi tó gyönyörű, a körben fekvő dombok… egyszerűen fantasztikus, el sem tudná képzelni az ember, hogy ide bizony sokan jönnek nagyon sokat inni (legyen szó osztálykirándulásokról vagy fesztiválról, a vége ugyanaz). A fesztivál a helyi kempingben van, aminek szintkülönbségei még részegen is megszokhatók, kellő óvatossággal. 

Kaja, pia  5

 Hosszú idő után találkoztam itt igazán fesztivállátogató-barát árakkal. Egy rövidet 5-600 forintért, egy sört 450-ért adtak, aki pedig a nagy hidegben egy pohár tonikot kívánt meg, decinként 80-ért juthatott hozzá. Kaja vonalon a szokásos pizza-gyros-hambi mellett volt töltött zokni, amit ki is próbáltunk sok évi szemezés után. Nem csalódtunk, ár-érték arányban talán ez a legjobb választás.

Árfekvés (belépő, belső árak) – 4

 A bérlet 12.000.- volt elővételben, napijegy 5000.-. Baráti árak, bár a bárhol megtekinthető magyar felhozatalért nem feltétlenül adnék ki még ennyit sem. Azonban, ha mögé tesszük az orfűi helyszínt, már abszolút jó árnak mondhatjuk a belépőkért kért pénzt. A belső árakról pedig fentebb szóltunk már.

Környék népe (barátságosság) – 5

Bár nem sok emberrel találkoztunk, Pécs környékében most sem csalódtam. Az emberek itt kedvesek, tudják, hogy a (néha illuminált) vendégekből van a bevételük, és el is viselik őket, kellő türelemmel bánnak velük. Szimpatikus!

Biztonság (személyzet, előírások) – 5

 Szívesen lehúznám ezt a részt, hiszen a biztiboyokon fanyalogni már-már hagyomány, de ezúttal nincs miért: abszolút kedves biztonságiak voltak, simán hozták a Hegyalján megszokott szintet, sőt. 

Hangulat – 4

Leszámítva az ökosátorban zajló játékok után kapott ingyen-jutalompálinkánk utáni letargikus hangulatunkat (borzasztó volt az öko-birs), erre sem lehetett panasz a fesztiválon. Ide senki sem az Arctic Monkeys koncertjéért vagy David Guetta bulijáért jön el, itt valami egészen más feeling van. Aki ide jön, fel van készülve arra, hogy akár naponta megfoghatják olyan magyar zenekarok, akikről eddig még az életben nem hallott, emellett persze a jól ismert hazai mainstreamre is bulizhat este. Van egy különleges, leírhatatlan varázsa a helynek.

Zenei felhozatal – 4

Most mégis: a jelenlegi felhozatalon kívül mit tudnál még elképzelni Orfűn? Egy Slayert? Afrojack? Scooter? Ugyan már! Így van ez jól, kedves kis szerethető fesztivál ez. Kicsi is, nem is világsztárok (még) a fellépők, de orfűi!

Színpadok (száma, sátrak állapota, hangosítás) – 4

 A nagyszínpad kialakítása (tekintve, hogy egy domboldalban van) igen érdekes. Nekem a pesti Tabánt idézte, május elsején szoktunk ilyen domboldalba feküdni a nyári napsütés első söreivel a markunkban. Előnye ennek az elrendezésnek, hogy gyakorlatilag mindenki, még az alacsonyabb termetűek is tökéletesen látják a színpadot, hátránya pedig az, hogy a hosszú távon domboldalban álldogálás nem az illuminált koncertközönség erőssége. Ettől függetlenül nem olyan vészes a helyzet, és még királyabb lenne a dolog, ha sok-sok fűben ülős-fekvős koncertet tartanának itt!

Képeink a 0. napról erre!