Megnyitott a sör ünnepe a Várban

Harmadszor is megtelt sörrel a Budai Vár: megnyitotta kapuit a III. Budavári Sörfesztivál, ahol június 13. és 16. között közel 200 féle sört, a nagy sörgyárak legjobb hazai és import nedűit, valamint kézműves újdonságokat kóstolhatnak végig a folyékony kenyér szerelmesei. A forró nyári estéken magyar, német, belga, holland, cseh, szlovák, angol és dán sörökkel, valamint a legjobb ciderekkel frissíthetik fel magukat a szomjas fesztiválozók. A Balkán Kert pedig szórakoztató programokkal, cigányzenekarral és a Magyarországon egészen idáig nem elérhető Laško és Union sörökkel várja a vendégeket, akik idén először fesztiválozhatnak a lenyűgöző Budai Várban.

420633_516064268450602_725219505_n

III. Budavári Sörfesztivál június 13-tól a hazai sörgyárak klasszikus és legújabb ízei mellett a kézműves nedűk egész arzenálját vonultatja fel az ország egyik legszebb világörökségi helyszínén, a lélegzetelállító Budai Várban. A hazai sörfőzdék közül többen a sörfesztiválra időzítették újdonságaikat. A Gyertyános Sörfőzde 18 féle gyógynövény felhasználásával készülő, Elixír 18 névre keresztelt sörkülönlegessége is a nyárnyitó sörünnepen debütál, ahol a nagyérdemű megismerheti a Köleses Sör igazán nyári, mézes-köleses sörét is.

A további szezonális újdonságok között megtalálhatóak a magyarhertelendi Kapucinus Sörfőzde Meggyes barna és Bodzás világos sörei, valamint a ház vörös sörspecialitása, a Söröstyén is.  A Domján Sörfőzde valódi gyümölccsel együtt érlelt meggyes sörével, míg a dombóvári Kissler Sörfőzde világos sörből készült sörpárlatával érkezik a fesztiválra, valamint bemutatja Kissler Fito elnevezésű, homoktövissel és bazsalikommal készült 5,7%-os erősségű lagerét is. És az újdonságoknak ezzel még nincs vége, hiszen a miskolci Zip’s Brewhouse egy igazi nyári frissítővel készül: első alkalommal főz világos ale-t, úgynevezett arató sört a sörünnepre, amely ízében leginkább a citrusos búzasörök világát idézi.

Közel 200 féle sör között a legjobb német, belga, holland, cseh, szlovák, angol és dán nedűket, valamint a nagy hazai sörgyárak kiváló termékeit is megtalálhatják a látogatók, akik idén először fesztiválozhatnak a Budai Várban.

„A hazai söripar a magyar gazdaság nagyon fontos ágazata. A négy nagy hazai sörgyár a tavalyi évben több mint 65 Mrd Ft adót fizetett be az államkasszába, a teljes hazai sörforgalmazás pedig a válság ellenére is 1,26%-os növekedést ért el. Ilyen eredményekről álmodni sem merhettünk volna, ha a nagy sörgyárak nem jelennek meg új termékeikkel, ízesített nedűikkel a piacon. Nagyon örülünk, hogy a négynapos sörünnepen ilyen szép számban képviseltetik magukat a kézműves sörfőzdék is, hiszen szakértelmük és folyamatosan megújuló termékpalettájuk egyértelműen hozzájárul a gasztronómiai sörfogyasztás elterjedéséhez. Partnerként tekintünk a főzdékre, hiszen céljaink azonosak: szeretnénk erősíteni a hazai sörkultúrát és megismerteti a folyékony kenyér előnyös tulajdonságait. Éppen ezért a III. Budavári Sörfesztiválra is lehető legszínesebb kínálattal érkezünk.” – emelte ki Csíkné Dr. Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetsége elnöke. A Heineken Hungária, a Dreher Sörgyárak és a Borsodi Sörgyár a klasszikus hazai ízek és a világhírű sörmárkák termékei mellett a legújabb nedűit is elhozza a fesztiválra.

A Cider liget frissítő almaborokkal, a Laško Balkán Kert pedig a hazai közönségnek első ízben bemutatkozó, közel 200 éves múlttal rendelkező Laško és Union sörökkel, valamint cigányzenével várja a vendégeket.  A páratlan választékot négy decis, betétdíjas korsókkal tesztelhetik a sörkedvelők, de a kísérletező kedvű vendégek 2 decis kóstoló adagokat is kérhetnek. A könnyebb és gyorsabb kiszolgálás érdekében a szervezők kártyás fizetési rendszert építenek ki, hogy ezzel is tovább emeljék a fesztivál színvonalát.

A vendégek felhőtlen szórakozásáról a közel 200 minőségi nedű, az exkluzív környezet és az utcabáli hangulat mellett számos fellépő is gondoskodik. A fesztivál színpadán koncertet ad többek között Charlie, a Ganxta Zolee és a Kartel, a Mystery Gang, a ZUP, a Balkan Fanatik, a Joe Cocker Coverband és a Doors Emlékzenekar, akik maximálisan ki tudják szolgálni a sörkedvelő közönséget. A humor rajongói a Dumaszínház előadásira koccinthatnak, míg a musicalek és a tehetségkutató műsorok szerelmesei szombaton 16:00 órától a Starfactory című darabból kaphatnak ízelítőt.

További információk: http://budavarisorfesztival.hu