Gulyásleves jégkrémtől a bozdás kecskesajtig

Magyarország legizgalmasabb kulináris „országjáró” körútját járhatja be, aki a hétvégén a Millenárisra látogat. Az OTP Klub Gourmet Fesztiválon idén a gulyás kerül fókuszba, de lesz – sok más mellett – mézes zsendicekrém levendula zselével és libamájjal töltött füstölt csülök is.

Május 30-án, csütörtökön egy szakmai nappal indít a gasztro-hétvége, hisz a Gourmet nemcsak a nagyközönséghez igyekszik közelebb hozni a minőségi gasztronómia szereplőit, hanem ez egy találkozási és igazodási pont a szakmabeliek számára is. Ezért a szakmai napon szó lesz a Magyar Gasztronómiai Egyesület és a Gault & MillauMagyarország étteremkalauz által nemrégiben alapított „Aranyszalag Minőség” élelmiszer- és alapanyag tanúsítványról és a szakma részt vehet kóstolással egybekötött sajtkonferencián a Slow Food Central Budapest szervezésében.

Pénteken pedig már a nagyérdemű számára is kinyílnak a kapuk, naponta déltől 23 óráig, egészen vasárnapig.  

Sehol máshol szerte kis hazánkban nem lehet egyszerre látni Magyarország legjobb éttermeit, kizárólag itt, a Gourmet Fesztiválon, ahol végigehetjük az ötven hazai – budapesti és vidéki – csúcs-étterem szinte mindegyikét, s ehhez most nem kell bejárnunk az országot sem. Kóstolható lesz idén – mindössze 500-1000 forintért per adag – például a kamcsatkai rákkal töltött pelmenyi, ami tulajdonképpen egy főtt tészta specialitás orosz földről. Aztán ehetünk ízelítőt a libamájjal töltött füstölt csülökből vagy megízlelhetjük a kókuszos spárgahabbal, lazaccal és pácolt fürjtojással készült csalánpürét. Az ínyencek ekkor indulnak be igazán és már jöhet is a préselt malacfejhús és egy falat őz pleskavica házi ajvárral. A „hagyományos” ételek kedvelői sem csalódnak a Gourmet-n: töltött paprika nagymama módra, a ropogós kacsacomb vagy sertés szűzpecsenye is kóstolható bátran. Desszertként pedig választhatunk akár mákmousse-t eperhabbal vagy mézes zsendicekrémet, levendula zselével. A Gourmet egy komplex gasztroélményt igyekszik nyújtani, ahol az ételekhez párosított borok mellett kézműves termékek, sajtok, kolbászok, lekvárok és mézek vagy akár kiváló cukrászok ízbombái is megtalálhatóak lesznek.

Az idei év központja azonban a gulyás, szinte mindegyik étterem készül egy saját variációval. A teljesség igénye nélkül lesz majd szarvasgulyás, gulyásleves ázsiai ízekkel, „Táj gulyás” leves, somogyi gulyásleves burgonyaprószával és Wiener Flakergulasch is. A sornak még nincs vége, hisz megízlelhetjük a kecskehúsos koreai gulyáslevest, a balatoni pontygulyást, a debreceni gulyás hot-dogot és a kardhalgulyást. Megtudhatjuk azt is, milyen a gulyás terrine és legfőképpen, hogy mennyire ízletes a gulyásleves-jégkrém. És megismerhetjük, hogy az első hazai Michelin-csillagos étterem portugál séfje hogyan készíti a tradicionális magyar gulyást.

A belépőjegy ára 2900 Ft, mely mellé jár egy prémium minőségű borospohár, a Szent Tamás pincészet Tokaji MÁD Furmint 2012 kóstolója, a METRO áruház felajánlásával naponta az első 1000 látogatónak egy bélszín carpaccio, egy kóstoló Hungária Rosé Extra Dry pezsgőből, valamint egy csésze espresso, amelyet az ország legjobb baristái készítenek majd el. Az OTP Klub Gourmet fesztiválon azok, akik OTP Klub kártyával rendelkeznek, 25%-os kedvezményt kapnak a helyszínen kártyájukkal vásárolt napijegy árából.  Emellett a klubosok kártyájuk felmutatásával az OTP Klub standjánál egy pohár bort kapnak ajándékba.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Bécsig megy a Fridge Fesztivál A régió legnagyobb havas fesztiválját mutatja be november végén a Sziget Szervezőiroda. Az itthon már jól ismert Fridge – idén a Hungexpo kiállításával, a Hó Show-val fuzionálva - a korábbinál is látványosabb sportbemutatókkal és neves világsztárokka...
Duplájára nőtt az érdeklődés a Sound iránt Soha nem látott figyelem kíséri Európa legjobb, közepes méretű fesztiválját, amely hivatalos neve az idei évtől MasterCard® Balaton Sound. Idehaza és külföldön egyaránt közel duplájára nőtt az érdeklődés, amely eredményeként mára mindössze 1000 bérle...
III. Budavári Sörfesztivál: a legjobb hazai és nemzetközi ízekkel in... Sörünneppel indul a fesztiválszezon, a III. Budavári Sörfesztivál június 13-tól közel 200 féle sörkülönlegességgel és számos újdonsággal várja a folyékony kenyér rajongóit. A kézműves sörfőzdék legújabb sörei mellett idén a ciderek is sokkal nagyobb ...