Who Are You? – Ismerkedés a Sziget eddig bejelentett fellépőivel

Ugyan egy nagyágyútól eltekintve csak kevésbé ismert előadók fellépését jelentette be a Sziget, ám nehogy azt gondoljuk, hogy csak a Nagyszínpadon lehet emlékezetes produkciókkal találkozni. Sőt, a kisebb helyszíneken lehet belefutni az igazi jolly jokerekbe, a kellemes meglepetést jelentő zenekarokba, akikről még életünkben nem hallottunk, csak addig tervezzük figyelni koncertjüket, míg sörért állunk sorba vagy elrágcsáljuk lángosunkat a fűben, aztán mégis ott ragadunk velük az utolsó szám végéig. Éppen ezért gondoltuk úgy, hogy ahelyett, hogy egy legyintéssel elintézzük a múlt héten bejelentett fellépőket, inkább röviden igyekszünk bemutatni őket, és kitaláljuk, kiknek érdemes mindenképp csekkolni őket augusztusban.

Mielőtt górcső alá vennénk a friss termést, a miheztartást végett jegyezzük meg: az idei Sziget első bejelentett fellépője a legendás Blur volt. Damon Albarnék 2008-ban tértek vissza a színpadra, egy 5 éves szünet után. A zenekar a 90-es évek britpop korszakának egyik zászlóhajója volt, emlékezhetünk az Oasis-szel vívott végtelen szájkaratéjukra, de azért az arcoskodáson kívül mást is írhatunk a banda számlájára: remek slágerek egész tömegét hozták össze. Két talán legjobban sikerült albumuk a Parklife és a Modern Life Is Rubbish vonultatta fel azokat a dalokat, amik nélkül elképzelhetetlen volt házibuli vagy rockdiszkó 20 évvel ezelőtt (To The End, Girls & Boys, Parklife).  Összesen 7 nagylemezt csinált a Blur 2003-ig, bár az utolsó évek már erősen izzadtságszagúak voltak, ami főleg annak volt betudható, hogy a zenekar egyik kreatív zsenije, Graham Coxon már nem zenélt velük. A 2008-as reunionban azonban ő is részt vett, és a világ igen hamar ismét rákapott a srácok fellépésire. Új lemezt ígérnek már lassan 4 éve folyamatosan, mi azért nem vagyunk abban biztosak, hogy ez valaha is elkészül. Egyelőre csak egy-egy dal feljátszásáig jutottak Albarnék, azok hallatán talán nem is baj, hogy a régi slágerek képezik fellépéseik gerincét. A rosszmájúak akár nosztalgia-hakninak is titulálhatják Szigetes bulijukat, de az elmúlt évek hasonló kaliberű fellépéseit vizsgálva (The Stone Roses, Pulp, Faith No More) inkább van kilátás egy emlékezetes estére, mint valami erőltetett önismétlésre. Azért mégiscsak a Blur-ről van szó!

Egy headliner után nézzük a nemrég bejelentett előadókat!

Triggerfinger (B)

A belgákról már kiderítettük tudományos vizsgálódásaink során, hogy a csokin és a sörön kívül a zenéhez is konyítanak valamit (gondoljunk csak a dEUSra). Tom Barmanékhoz hasonlóan az ő esetükben is egy elegáns, középkorú férfiakból álló zenekarra van dolgunk, akik előszeretettel tépkedik meg a húrokat. A Triggerfinger zenéje nem csak tömény zúzda, érzelmesebb oldala is van az uraknak, például Lykke Li I Follow Rivers című slágerét is feldolgozták egy egészen szívbemarkoló dalban. Visszatérő vendégek ők is a Hajógyárin, legutóbb 2011-ben tették tiszteletüket hazánkban.

Kiknek ajánljuk: Középkorú felsővezetőknek, akik minden péntek este egy belga sörözőben keseregnek azon, hogy kiveszett a romantika a rockzenéből.

The Bots (USA)

Bizonyára mindenki látott már olyan cuki videókat a Youtube-on, amin valószínűtlenül fiatal és valószínűtlenül cuki kölykök játszanak profikat megszégyenítő ügyességgel valamilyen hangszeren. Nos, tőlük csupán annyiban különbözik a The Bots testvérpárja, hogy ők a cukiskodás helyett erőteljes seggberúgással köszöntik a rájuk kíváncsi közönséget. A srácok közül az énekes, Mikaiah Lei 18, míg öccse, a dobos Anaiah Lei csak 14 éves, de már masszív rajongótáborra tettek szert ellentmondásmentes zúzós zenéjük révén. Csupán 15 és 12 évesek voltak, mikor felvették első albumukat, azóta meg gyakorlatilag folyamatosan turnéznak (hogy emellett hogy jut idejük házi feladatot írni, azt nem tudjuk). Kőkemény rockzene ez, ami élőben valószínűleg mindenkiben kihozza majd az elszabadult tinédzsert.

Kinek ajánljuk: Dühös kamaszoknak, akiktől a bejáratnál elvették az anyu által csomagolt tepertőkrémes szendvicset.

Die Ärzte (D)

A jó németek bemutatásával nem töltenénk sok időt, azért sem, mert gyakorlatilag minden második évben eljönnek zúzdázni egyet a Hajógyári Szigetre. Nekik és a Rammsteinnek köszönhetően kiderült, hogy egy olyan gyönyörű nyelven „énekelve”, mint a német, is lehet elérni sikereket világszerte. Azt közel sem állíthatjuk, hogy ők találták fel a punk zenét, vagy akár egy dalukban is olyat hallanánk, amit sehol máshol, valamit mégis tudnak, ugyanis már több mint 30 éve nyomják az ipart. Rájuk már a Nagyszínpad fellépői között tessék számítani, főleg azért, mert pillanatok alatt lebontanák bármelyik fedett sátrat.

Kinek ajánljuk: Az ominózus Index videó óta tudjuk, hogy már rég eltűntek a punkok a Szigetről, szóval inkább a némettanár néniknek, akik 2 deci, a tűző napon elfogyasztott roséfröccstől punk dívává szellemülnek.

Seeed (D)

Nem tudunk arról, hogy az idei Sziget főtámogatója lenne a Goethe Institut, de most mégis még egy német bandába futunk bele. Akik ha lehetnek, még a The Bots suhancainál és a Die Ärzte germánul lázadó kollektívájánál is valószínűtlenebbnek tűnnek: németül nyomnak reggae-t meg dancehallt. Leghíresebb számaik: Augenbling, Aufstehn, Schwinger.  Azért nem egy paródiabandáról van szó, kellemes kis nyári muzsikát játszik a 11 tagú Seeed, akiknek azért akad angol nyelvű dala is. Persze az ő zenéjük esetében nem a szöveg az elsődleges, hanem a dallamos, „bólogatás” ami biztosan jól fog esni azután, hogy 5 napig ömlött ránk a techno meg a metál.

Kinek ajánljuk: A német reggae valószínűleg az eszkimó rappereknek vagy a mexikói metálisteneknek jön be a legjobban.

Azealia Banks (USA)

Azealia énekesnő, rapper, aki már abszolút az e-generáció ikonja. Harlemből indult karrierje, így abszolút megemelendő a kalap előtte látatlanban is, hát ha még meghallgatjuk zenéjét. Dalaiban a jelenlegi trendeknek megfelelően az elektronika dominál, de amikor éppen nem az élet nagy kérdéseiről szövegel a hölgy, hanem kiereszti hangját, akkor tűnik fel igazán, milyen tehetségről is van szó. Közel sem állíthatjuk, hogy a hangszeres zene szerelmesei (mint Szerkesztőségünk tagjai például) imádni fogják, de meghallgatva pár slágerét, azt mindenképp meg kell említeni, hogy sokkal hitelesebbnek tűnik, mint a Viva Tv-ből ránk ömlő Kesha vagy Rihanna és klónjaik. Nagy esély van rá, hogy üde színfolt lesz az idei Sziget felhozatalában.

Kinek ajánljuk: Susogós mackós, Adidas melegítős, szókimondó, Rihanna tetkós fiatal fiúknak,/lányoknak.

Továbbá érkezik hozzánk a Parov Stelar Band, akiknek bemutatásától eltekintenénk, mivel nincs olyan év, hogy legalább kétszer ne jönnének hozzánk, legutóbb a Volt Fesztivál kapcsán emlékeztünk meg róluk. Illetve a Party Arénából is ismert pár lemezlovas neve, így kezdhetik visszaszámolni a napokat Oscar Mulero, Deichkind, Nicky Romero, Boys Noize illetve a Hadouken! zenekar rajongói.