The Alvaret Ensemble és Iketa az Akváriumban

Modern-klasszikus zenei sorozatunk az Akvárium Klubban Nils Frahm & Ólafur Arnalds, Carlos Cipa & Blueneck után folytatódik. Harmónia és káosz varázsa január 15-én, a The Alvaret Ensemble fellépésén. Az ambient sötét-világos oldalának legújabb csodája, a holland-német formáció a berlini Grunewald templomban rögzített dupla CD-jének anyagával repít a mélybe és a magasba mindenkit, akinek van hozzá mersze.

Aki járt az elmúlt időkben Berlinben, annak teljesen egyértelmű lehet, hogy épp kivirágzóban van arrafelé az ambient és a „könnyűzenei” neoklasszicizmus. A szépség, a melankólia, a varázslás, a földön lévő földöntúli, a mélyen spirituális, lelkünkig hatoló zenék egyik legújabb formációját, a holland-német-(brit) kollaborációként létrejött The Alvaret Ensemble-t köszönhetjük majd ezen az estén.

Az ambient sötét-világos oldalának előadói közül nem a The Alvaret Ensemble zenekar az első a sorban, akik meghívást kaptak tőlünk az Akváriumba. 2012 őszén járt már nálunk a fiatal német zongorista, Carlos Cipa, sőt márciusban ugyancsak tiszteletét tette itt Ólafur Arnalds és Nils Frahm. Utóbbi név azért is fontos, mert a brit származású, évek óta Berlinben élő, világhíres zongorista-zeneszerző Greg Hains legújabbnak számító zenei projektjének, a The Alvaret Ensemble albumának munkálataiban is részt vett. Nils Frahm stúdiójában végezték a zenekar első lemezének – ami végül duplára sikeredett – utómunkálatait, sőt Nils zenészként is szerepelt a felvételek során, olyan nevek társaságában, mint például Peter Broderick, vagy épp Hilary Jeffery.

A lemezfelvételről és az albumról érdemes még megemlíteni, hogy az anyag tökéletes hangzását leginkább annak köszönhetjük, hogy az albumot egy berlini templomban, a Grunewaldkirchében vették fel három napon keresztül. Mesésen tiszta és csillogó, mégis hihetetlenül mély és telt az egész lemez. És nem csak a hangzás miatt. A Greg Haines (zongora), Jan Kleefstra (versek, spoken word), Romke Kleefstra (gitár, effektek) és Sytze Pruiksma (ütőhangszerek) felállású The Alvaret Ensemble zenéje mindenkit képes magával ragadni, aki egy kicsit is bátrabb, és aki hajlandó átadni magát a zene ezen mélységeinek. A varázslatos szerzemények, az egytől egyig kivételesen tehetséges zenészek segítségével egy másik világba, vagy épp saját világunk legmélyére repíthetnek bennünket.

Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy lesétáljunk az Akváriumba, és jó nagyra nyissuk a fülünket és a lelkünket. A többi már ajándék.

Az est másik fellépője a magyar Visionary Mind Records színeiben alkotó, a hazai kísérletezős ambient vonal képviselője Subroute Roots & Iketa (Visionary Mind Rec. / HU). A produkció Sárosdi Péter projektje, aki tíz éve foglalkozik elektronikus zenével. 2007-ben Audioboy név jelentette meg első EP-jét a Dusted Wax Kingdom netlabel-en Minimal Blues címmel.

2013.01.15. kedd

Akvárium Klub

The Alvaret Ensemble (Denovali Rec. / D-NL)

Subroute Roots & Iketa (Visionary Mind Rec. / HU)

Kezdés: 20.00

Belépő: 1000 Ft

The Alvaret Ensemble:

denovali.com/thealvaretensemble

facebook.com/AlvaretEnsemble

www.denovali.com/dl/?3U5GNX – a letölthető album linkje

youtube.com/watch?v=OYslFrD297w

youtube.com/watch?v=7C1Ldl2yOz8

Iketa:

facebook.com/iketa12

soundcloud.com/iketa

iketa.bandcamp.com