Mit kíván a fesztiválok népe? avagy mi őket dobjuk a kívánsággépekbe

Az elmúlt héten kedvenc hazai fesztiváljaink szokásukhoz híven felhívást intéztek rajongóikhoz: mindenki dobja be „kívánsággépekbe” azon zenekarok neveit, akiket szívesen látnának a fellépők között! Ez tökéletes alkalmat ad a magunkfajta perverzeknek arra, hogy eljátszanak a gondolattal, mi lenne, ha minden úgy lenne, ahogy kifinomult (vagy éppen elcseszett?) ízlésünk kívánja és csak olyan bandák zenélnének a nyári bulik alkalmával, akiket mi szeretnénk. Természetesen igyekeztünk a realitás talaján maradni, így a 4 legnagyobb hazai fesztivál (Sziget, Volt, BS, Hegyalja) lehetőségeihez és zenei beállítottságához képest (értsd: nem lesz Motörhead a Soundon) kívántunk 5-5 hőn áhított fellépőt. Előre szólunk: nem lesz U2, RHCP, de még Prodigy sem…

!!!FIGYELEM!!!

Ezen lista teljesen szubjektív szempontok szerint született, kifejezetten elvárjuk tőletek, hogy kommentekben (itt vagy FB-on) megosszátok velünk saját kívánságlistátokat!

Tekintettel arra, hogy a fesztiválszervezők előszeretettel hívnak vissza már jól bevált előadókat, így mi is szem előtt tartottuk ezt a szempontot, és igyekeztünk minden repertoárba csempészni egy-egy visszatérő vendéget.

Haladjunk időrendben! A nyár igazi talajvesztése valószínűleg idén is a VOLT Fesztivál lesz Sopronban! (Immáron a 21.!)

The Hives

A svéd őrültek a Szigeten már többször bizonyítottak, hogy amellett, hogy már csak miattuk érdemes lenne újranyitni a Lipótmezőt, baromi jó bulit tudnak csinálni. Már látom is, ahogy Pelle kitámolyog a Nagyszínpadra fehér öltönyben és beleüvölti a mikrofonba: Soprooooooon!

Manu Chao

Ő az a bizonyos visszatérő vendég. Szinte elvárás évről-évre, hogy elhívják a Voltra, akár turnézik, akár nem. Valahogy megérinti a magyar lelket Manu zenéje, csak úgy, ahogy a Depeche Mode, ő sem fog kimenni soha a divatból. De nem is kell neki, tényleg zseniális figuráról van szó, annak ellenére, hogy legutóbbi lemeze nem sikerült tökéletesre.

The Vaccines

Ők most elég nagy hype-nak vannak kitéve nyugaton, így nem biztos, hogy megengedheti magának a szervezőség leszerződtetésüket. Tavalyi Szigetes koncertjüket megnéztem Youtube-on, az kifejezetten szar volt. Viszont a srácok mindkét lemeze hibátlan, tele max. 3 perces instant slágerekkel, ha elkapják a fonalat, biztosan felrúgatják velünk a port a Nagyszínpad előtt!

Noisettes

Kissé árnyalni a gitárzenét. Ez lebegett a szemem előtt mikor kiválasztottam a Noisettes-et. Aztán jobban belegondoltam, és rájöttem, hogy rohadtul egy indie bandáról van szó, húzós dalokkal. Senkit se tévesszen meg a Never Forget You! Ennek ellenére érdemes rájuk keresni Youtube-on, ők sem mennek a szomszédba egy kis hangulatért élőben, szóval igenis szeretném látni Shingai Shoniwát a Lővérek lábánál.

Foster the People

A VOLT idén is igyekezett a legtrendibb fesztivál lenni, így elhozta a mai fiatalság ikonját Skrillexet.  A bröööötruzskrrrbröööö (értsd: dubstep) zenén felül a másik nagy divat mostanában az indie-be oltott folk music. Ennek a vonalnak zászlóshajója a Foster the Pepole, szóval valószínűleg nagyot szakítana velük mind a szervezőség, mind a szórakozni vágyó ifjúság.

VOLT Kívánsággép

Majd jöjjön a Balaton Sound, Ozora után a második leghúzósabb buli az országban, avagy egyetlen táplálékunk a szénsavmentes víz!

The Klaxons

Minden szentnek maga felé hajlik a keze, hát még nekünk. Igyekeztünk azért az elektronikus zenén belül is olyan arcokat kiválasztani, akik valamelyest eltávolodnak a Guetta-féle lakossági stílustól. A Klaxons egyszerre tép a húrokat és tekergeti az elektromos kütyüket, sőt, már tették is tiszteletüket Zamárdiban, szóval mindenképp megérdemelnék a bizalmat újfent!

Beardyman

Ez a csávó… Egyszerűen… Nézd meg a videót!

Dub Fx

A világ leghíresebb utcazenésze, aki gyakorlatilag egymagában a DIY szobra. A Fesztblog hasábjain már számtalanszor foglalkoztunk Benjamin Stanford munkásságával, így mielőtt azt gondolnátok, hogy a faszi fizet nekünk a reklámért, leszögeznénk: nem, nem fizet, egyszerűen bírjuk a zenéjét, meg ahogy kitalálta magát a fickó.

Die Antwoord

Ők a nemzetközi zenei élet Soerii & Poolekjei, értelmezésükre már sok kísérletet tettek, de egyelőre nem sok sikerrel. A gyémánt után ők Dél-Afrika első számú exportcikkei, így valószínűleg a déli parton sem jönnének zavarba. Enter the Ninja!

Zorán

Elnézést, de ezt muszáj volt. Megnézném, hogyan reagálna a nagyérdemű, ha a mester egy szál dobozgitárral kiülne a Party Aréna közepére. (Valószínűleg úgy, ahogy mi reagáltunk Everlast papára a tavalyi Hegyalján).

Balaton Sound Kívánsággép

Metálhörgés, siralom? Dehogyis! Ez csak a festői szépségű Tokaj, és a ’Hegy!

Motörhead

Lemmyék már jártak Tokajban, és információink szerint nem érezték rosszul magunkat, annak ellenére, hogy nekik a Furmint helyett inkább a whisky a pálya, persze vizespohárból. Nagyon szívesen vennénk, ha ismét tiszteletüket tennék a Hegyalján, mivel a Motörhead koncertjei még akkor sem csapnak uncsi nosztalgia showba, ha a közönség úgyis az Ace of Spades-ért és a Killed by Death-ért őrül meg igazán, ennyi év után is.

Lou Bega

Mielőtt ránk gyújtjátok a szerkesztőséget, hadd magyarázzuk el. A Hegyalján tavaly felemásan sikerült a nosztalgia szekció, az Alphaville egyszerűen unalmas volt, míg a Stereo Mc’s odatette magát, más kérdés, hogy a közönség kevésbé volt fogékony utolsó este a mókára (életem egyik legkellemetlenebb helyzete, mikor huszadmagammal várjuk a Stereo Mc’s-t 10 perccel a hivatalos kezdés után). A retro sztárok meghívásának nyilvánvalóan financiális okai vannak, éppen ezért akkor már ajánljuk Lou-t, aki megtáncoltatott minket rendesen az idei SZIN-en.

Pennywise

Téglás Zoli most főállásban éppen ezt a zenekart nyomatja, miután az Ignite határozatlan időre felfüggesztette működését. Ők is jártak már a Hegyalján tavaly előtt, és természetesen volt Kossuth Lajos azt üzente hard rock version, de ettől eltekintve is az egyik legjobb koncert volt azon a fesztiválon.

Hammerfall

Aki valaha, akár fél napra is érezte magát rockernek, annak van Hammerfall-os pólója. Így képzeljük csak el, milyen menő lenne, ha mindenki egyszerre felvenné, és úgy zúzni a svéd metál isteneinek zenéjére. A srácok tavaly jöttek ki új lemezzel, de őszintén, kit érdekel? Úgyis mindenki a klasszikusokra kíváncsi, meg Joacim Cans hörgésére.

Prosectura

Nekem régóta fáj, hogy a hegyalján a punk zenei szekció igencsak elhanyagolt. Jó, persze, minden évben van PICSA, esetleg még valami hasonló zsáner becsúszik a Pepsi Színpadra hajnalban, de nagy általánosságban nem mondható, hogy a tarajosoknak állna a világ Tokajban. Ezen változtatandó, meghívnám az ország legkedvesebb alkoholistáit, hogy együtt énekeljük az Iszok című opuszt.

Kit akarsz látni a ‘Hegyen?

Karamellizált cukor a hab tetejére helyezett cseresznyén, avagy úgy érzem magam, mint a kisgyerek aki zsebpénzosztás után beszabadul az édességboltba: SZIGET!

Artcic Monkeys

Tavaly Gerendai Károly azt nyilatkozta, megpróbálták őket elhozni, csak nem jött össze. Mondjuk egy olyan zenekarral nehéz egyezkedni, akik áprilisban kijelentik, hogy „hát, lehet hogy idén nem lesz kedvünk fesztiválkoncertekhez”. Pedig 2 éve az Exiten is felléptek… Személyes véleményem, hogy őket akár egy önálló koncerten is ki lehetne próbálni Budapesten, de lehet, hogy csak az elvakult rajongó szól belőlem. Egy biztos, ha egyszer végre összejön, amire minden évben vágyunk, akkor egy héttel a fesztivál kezdete előtt odaláncoljuk magunkat a még fel sem húzott Nagyszínpadhoz.

The Strokes

Nagyjából ugyanaz a kategória, mint az AM. Nem lehet, hogy anélkül haljunk meg, hogy nem láttuk, hogyan szarik Julian Casablancas élőben a világra.

Arcade Fire

Exites kollégáinknak ők is összejöttek már, de ők amúgy szeretnek egy kicsit előttünk járni. Mi egyáltalán nem sértődnénk meg, ha a kanadai kamara-pop zenekar „kissé használtan” érkezni Budapestre. Csak jöjjenek már!

Vampire Weekend

Tényleg, velük mi van? Eltűntek, mint szürke szamár a ködben. Mint a tavalyi hó. Mint… Szóval már rég hallottuk róluk, pedig két olyan lemezt készítettek eddig, amelyet meghallgatva elfelejtjük, hogy kint szakad az eső, hogy még két hét van fizetésosztásig, hogy jövő héten 6 ZH-t írunk, és azt is, hogy még baromi messze van a következő Sziget. A VW zenéje a tökéletes „summer soundtrack” szóval tessék őket kis hazánk felé irányítani!

Manic Street Preachers

Legyenek ők a visszatérő arcok. Életünk egyik legkomolyabb Szigetes koncertje fűződik a nevükhöz (2009-ben), el tudnánk viselni minden évben. Nem úgy mint a Prodigy-t…

Sziget Kívánsággép

Nos, ezek a mi kívánságaink, kedves Mikulás, Jézuska, Gerendai Károly, stb.! És Ti kiket látnátok szívesen? Írjátok meg kommentben, és persze ne felejtsétek beküldeni őket a kívánsággépekbe!