Sziget 20 – ajánló helyett III.rész

Fáni – igen, a kék elefánt -, valamint Szilárd és Faszi a Quimbyből. Kell ennél többet írnom ahhoz, hogy tovább olvass?

Fáni, a kék elefánt

Fesztblog: Mikor voltál először a Szigeten? 

Fáni: 3 éve, tavaly nem voltam.

Fesztblog: Mi volt a legjobb élményed a Szigeten?

Fáni: Szigetre nem a gazdámmal mentem, hanem ismerőseivel, de szokványos fesztivál volt. Leginkább a Szigeten félek attól, hogy el fogok veszni, mert az emberek itt nem nagyon ismernek engem, főleg a külföldiek.

Fesztblog: Idén kimész a Szigetre?

Fáni: Ki szeretnék menni, igen.

Fesztblog: Milyen fellépőnek örülnél idén a Szigeten?

Fáni: Szigetre ha kimegyek, akkor nem nagyon nézek körbe a fellépők között, max egy héttel előtte. Magyar együtteseknek örülök a legjobban, de azok közül pedig általában mindenki ott szokott lenni.

Balanyi Szilárd (Quimby)

Fesztblog: Mikor voltál először a Szigeten?

Szilárd: Első sziget: még a Kim Novak zenekarral ’94, vagy öt? Mikor bekerültem a Quimbybe közvetlenül utána, azon a nyáron. Nem tudom, olyan régen volt. A lényeg az, hogy a Kim Novaknak éppen nem ért rá a Dióssy Ákos. Elmentem velük, és akkor volt az első koncert. Azt hiszem ugyanabban az évben hívták a Quimbyt is később, de az ilyen beugrás volt.

Fesztblog: És nem koncertezni? Privát látogatásként nem voltál előtte?

Szilárd: Előtte? Nem. Azt sem tudtam, hogy létezik. A Kim Novákról sem tudtam. Én Balatonfüredről jöttem fel, nekem az itteni zenei élet nem létezett. De ki is maradt, a mai napig ilyen akkori, állítólag kult zenekarok nevei sem mondtak semmit és a mai napig nem szeretem őket. De ez az én magánügyem, mármint nem akarok senkit ezzel bosszantani.

Fesztblog: Emlékezetes történet a szigetről?

Szilárd: Hát, olyan volt sok, de erről sajnos nem beszélhetek. (nevet)

Fesztblog: Idén mész koncerten kívül? Egyáltalán koncerten kívül bármikor is mentél?

Szilárd: Idén nem tudom, valószínűleg igen. Az utóbbi pár évben ki szoktam menni csak úgy, megnézni pár koncertet. Alanis Morissette-t is megnéztem, most ő jutott eszembe.

Fesztblog: Tavaly Prince?

Szilárd: Prince-t is. Ki szoktam én járni, idén is kinézek, de nem tudom még melyik nap.

Fesztblog: Ha te kívánhatnál fellépőt ki lenne az?

Szilárd: Hű! Hát nem tudom. Mert sok olyan zenekar van akit szeretek, azt hiszem mindet láttam is. Olyat hívnék akit nem láttam, de most nem jut eszembe, de biztos van. Nem tudom

Fesztblog: Kit látnál szívesen újra?

Szilárd: Megnézném Stinget is újra. Őt már nagyon sokszor láttam, de aznap – mikor Budapesten koncertezik (az Arénában – a szerk.) koncertem van. Ja, például őt is szeretem nagyon.

Faszi (Quimby)

Fesztblog: Mikor voltál először a Szigeten?

Faszi: Az első szigeten voltam először, 1993ban.

Fesztblog: És utána mindegyiken?

Faszi: És utána mindegyiken.

Fesztblog: Az idei lesz a 20.?

Faszi: Meglehet…

Fesztblog: Akkor mész erre is, természetesen?

Faszi: Hát az, hogy természetesen, na az nem igaz. Én már az a generáció vagyok, aki kiöregedett a Szigetből való játszásból, a Szigeten való fellépésből és az ezzel való hercehurcából. A Szigetnek, mikor elindult volt egy nagyon-nagyon jó hangulata.
Egyébként a Quimby nem játszott az első Szigeten. A Marlboro Mannel hívtak minket és el is mentük, a Quimby akkor nem jött. Külföldön voltak, vagy nem láttak ebben az egészben fantáziát, nem tudom. Én még akkor nem voltam a zenekar tagja. Akkor a fesztivál nagyon jó volt még, nagyon laza. És utána még egy olyan ’98, ’99-ig működött. Például, mikor mész a Szigeten és veszel egy sört és kicsit odébb leülsz a fűbe egy fa alá, dumálgatsz a haverokkal és ezt meg tudod tenni. De most ott sátor van, büfé van, árus van, szemét van, mit tudom én mi van. Az egészből elveszett a levegő. Ráadásul; ha belegondolok, a Szigeten nagyon sok produkciót hallhat az ember, ezek mind pozitívumok és széles a kínálat, jazztől, színházik, az Afrika falu, minden. Viszont annyira zsúfolt lett az egész, meg annyira nagyüzemi. Valójában zenészként a szigeten játszani nem túl jó, ha belegondolsz. Nehéz megközelíteni, az egész egy macera. A szíved kiugrik, hogy végre odaérj a színpadhoz időben, hogy ne bukd el a bulit, az egész egy macera. Alapvetően halál kényelmetlen az egész. Ha meg tudod csinálni azt, mert mondjuk akkora zenekar vagy , vagy valakivel jóban vagy, hogy egy kocsival be tudsz menni, az azért már nagy szerencse. Marha kényelmetlen a Sziget, mint fellépés. Aztán a sátrak voltak a következő késszúrás a Szigetnek, nagyon köszönjük az illetékes úrnak! Aki ezt bevezettette, elszámolni valóm van vele. Egyszer majdnem infarktust kaptam, délután 5 órakor, egy belülről fekete sátorban, kb 90 %-os páratartalomban és 70 fokban. Kis híjján odavesztem és ezért azt gondolom, hogy ebben az életben még számolnom kell azzal az emberrel.

Fesztblog: ÉS látogatóként, csak úgy kószálni?

Faszi: Azt pedig a lehető legritkább esetben! Csak ha van olyan zenekar, amelyik érdekel és az utóbbi időben már olyan se nagyon volt. Látogatóként egyébként jó, csak hát ugye jegyet, azt én nem veszek a Szigetre. Vagy kapok, vagy nem megyek oda. Na, vannak ilyen alap dolgok. Nehogy már 20 év után meg ennyi koncert után vennem kelljen a jegyet!

Fesztblog: Fura lenne, ha pont te nem kapnál jegyet…

Faszi: Fura lenne, de nem meglepő. Az csak azt jelenti, hogy nem jártam eléggé utána, valószínűleg nem mentem el minden fórumig, ameddig el kellett volna. Mert egyébként simán. Mi próbálkoztunk anno, hadd legyen hetijegyünk, úgyis játszunk baromi sokat, satöbbi, satöbbi, de nem kaptunk. Minden napra kellett napijegy. Egyszer mentünk ki a zenekarral, a Madách téren találkoztunk régebben és onnan indultunk be a Szigetre kisbusszal. Nem fértünk be, mert valaki hozta a csaját, vagy mit tudom én, a lényeg, hogy nem fértünk be a kisbuszba. Egy ember ott mellettünk hallotta mit beszélgetünk és mondta, hogy ő be is tud vinni, van behajtási engedélye is. És látjuk, hogy hetijegye van. Köszönjük szépen, beültünk a kocsiba. Hát ő valami, általam soha nem hallott magazinnak a nem tudom milyen munkatársa, akinek természetesen heti jegye volt a Szigetre. Mert ki a fasznak ne legyen heti jegye, ha nem neki? A zenésznek? Aki fellép? Minek? Minek? És a csávó kiment, majd egy óra múlva hazament. Valami fotós volt, nem is csinált semmit. Úgyhogy jó a Sziget, igen. (nevet)

Fesztblog: Következő kérdés az előző válaszaid után kicsit ironikusnak tűnik: van-e emlékezetes történeted?

Faszi: A Szigetről? Nagyon sok emlékezetes történetem van. Mondom, az első felére emlékszem szívesen, amikor tényleg az volt, hogy játszottál, aztán örültél. Volt egy ilyen hangulata az egésznek. Kiemelkedő jót, vagy kiemelkedő rossz, azt most nem tudok mondani és nem is mennék bele. Persze ilyenkor nem jut eszembe egy se, de nagyon vicces dolgok is történtek. Nagyon jó volt a Szigeten, és ezt mindenkinek a figyelmébe ajánlom, különösen a mai generációnak, akik még nem ismerik ezt az érzést: azt képzeljék el, amikor a Szigeten vannak és nincs még mobiltelefon. Ha ezt tudják képzelni, akkor már fogékonyak a szürreális dolgokra.

Fesztblog: Igen, most a 20.on el kéne venni mindenkitől

Faszi: Szerintem le kéne adni. Mikor belépsz, akkor leadod a mobilod. Na abból most nagy baj lenne itthon, nem is azért, de hogy hol tárolják és ki vigyáz rá?

Fesztblog: Ha kívánhatnál egy fellépőt?

Faszi: Én már kívántam a Szigetre. A Motorheadet, a Jethro Tullt, a Faith No More-t láttam, ki volt még akit akartam látni? A Tito & Tarantulát láttam kétszer is, nagyon sokat láttam ami bejött, David Bowie-t is láttam, az Iggy Popot is láttam a Stoogessal, Robert Plantet is láttam, úgyhogy nagyon sok kívánni valóm nem maradt. Azt találtuk ki, hogy a Shadowst lehet elhívni egyszer, csak már annyira öregek, hogy nem játszanak egyáltalán. 80 év körüliek. Pedig szerintem a nagyszínpadon fő műsoridőben egy Apach megszólal, azért annak lenne hangulata én azt mondom! A többi vágyam teljesült. Led Zeppelint, Pink Floydot meghívni már nem,  csak kívánni lehet. De akkor inkább jó étvágyat kívánok! Irreális kívánságokkal nem érdemes előállni. Vannak gyerekeim, tudom, hogy milyen az.