Sziget 20 – ajánló helyett

Felvezethetnénk ajánlókkal is a vasárnap mínuszokkal kezdő Szigetet, de mi inkább valami mással igyekszünk kedvet csinálni neked hozzá. Na nem, mintha, attól félnénk, hogy kedv híján fogsz otthon punnyadni a TV előtt – bár olimpia lévén ez sem megvetendő program -, és azt sem ígérjük, hogy nem követünk majd el egy-két ajánlót is, de egy kis különlegesség sosem árt.

Nekiszegeztünk pár Szigetes kérdést pár zenésznek, a válaszokat pedig most elétek tárjuk. Elsőként következzék Papp Szabi (Supernem), Krsa (PASO) és Szarvas Árpád (EZ Basic).

Papp Szabi (Supernem)

Fesztblog: Mikor voltál először a Szigeten?

Papp Szabi: 1997-ben, akkor még Pepsi Sziget volt a neve. Emlékszem, akkor volt David Bowie koncert is. A haverok szóltak, hogy “nézd már, David Bowie a színpadon!”, én meg azt hittem, hülyéskednek, de rendesen elképedtem, amikor tényleg ott volt.

Fesztblog: Van emlékezetes történeted a Szigetről?

Szabi: Sok sztori van, némelyik elég homályos is… Azt hiszem, valamikor a kétezres években már mentünk egyszer egy kb harminc fős társasággal a fesztiválra. Csak járkáltunk jobbra-balra, iszogattunk, és az egyik srác felült egy másik nyakába. Így mentünk tovább, majd nemsokára megálltunk, mert a felső srác üvöltött, hogy “figyeljetek”. Megálltunk, és azzal a lendülettel előkapott egy óvszert a zsebéből, kihajtogatta, és egy mozdulattal felszívta az orrába! Nem nyomta, felszívta! És ez még semmi! Benyúlt a szájába, ott áthúzta az óvszert, és az orrán-száján húzogatta előre-hátra. Hihetetlen élmény volt.

Fesztblog: Idén kimész a Szigetre?

Szabi: Mindenképp! A tavalyelőtti Sziget után (nem csak nekem), másoknak is volt némi hiányérzetük. Mintha a hangulat nem lett volna az igazi. Valami plusz nagyon hiányzott. Szerencsére tavaly minden a helyén volt, így idén is kötelező program lesz a Sziget!

Fesztblog: Milyen fellépőnek örülnél idén?

Szabi: Amy Winehouse-t meghallgatnám, Isten nyugosztalja, de én azt mondom: Foo Fighters-t a népnek!

Krsa (PASO)

Fesztblog: Mikor jártál először a Szigeten?

 

1995-ben.

Fesztblog: Emlékezetes sztori?

 

A Nagyszínpados fellépésünk a PASO-val. Óriási élmény volt kora délután sok ezer ember előtt játszani. Szerencsére ezt dokumentáltunk, látható a DVD-nken is, és a Youtube-on is.

Fesztblog: Kimész idén a Szigetre?

Fellépni mindenképp, de alapvetően civilként is kimegyek szívesen. 96 óta mindig volt hetijegyem, az elmúlt pár évben azonban külföldi fesztiválok miatt nem tudtam kint lenni olyan sokat.

Fesztblog: Kit kívánnál?

A Pioneer énekegyüttest a Világzenei Színpadra!

 

Szarvas Árpád (EZ Basic)

Fesztblog: Mikor voltál először a Szigeten?

 

1995-ben. Még nagyon fiatal voltam, a Stranglers fellépése volt életem első meghatározó koncertélménye.


Fesztblog: Mondj egy emlékezetes sztorit, ami a Szigeten történt veled!

Pár évvel később, még gimnazistaként valahogy sikerült egy sajtós belépőt szereznem egy napra, és a Cardigans koncert után a színpad mögött találtam magam az énekesnővel, Nina Perssonnal, akivel leültünk egy padra sörözni, beszélgetni (amíg a biztonságiaknak fel nem tűnt, hogy valójában nem is vagyok újságíró). Ez volt az én William Miller (a Majdnem Híres filmből) pillanatom.


Fesztblog: Kinek örülnél idén, mint fellépő?

Örülök az idei Szigetnek, úgy ahogy van. A Stone Rosest, Flying Lotust, Poguest, Horrorst mindenképp megnézem, de sok más zenekar is érdekel.