Én és a Dal – 2.rész: Pluto + Mocsok 1 Kölykök

Új sorozatot indítunk a Fesztblogon! De még milyet! Hétről hétre 2-2 zenekar/zenész mesél saját dalairól, azok születéséről, a hozzájuk kapcsolódó vicces sztorikról vagy éppen eddig sohasem hallott műhelytitkokat oszt meg a Kedves Olvasókkal. Minden válaszoló 5 dalt kapott saját eddigi „életművéből”, melyeket diktatórikusan mi beosztottunk kategóriákba, így mindenki repertoárjából ugyanazon szempontok szerint kerül ki az 5 szerencsés kiválasztott szám. Sorozatunk második részében a Mocsok 1 Kölykök zenekart és Nemes Andrást (Pluto) állítottuk eme egyáltalán nem egyszerű feladat elé!

Mindenekelőtt lássuk az 5 kategóriát, melyekbe beosztottuk a Mocsok 1 Kölykök és a Pluto dalait!

A Sláger: a zenekar legismertebb, legnépszerűbb dala.

A Gyors Menet: a leggyorsabban, legspontánabb módon született dal. (Ezt természetesen a zenekar jobban tudja mint az okostojás újságírók, így rájuk hagytuk a választás lehetőségét).

A Rejtett Kincs: egy kevésbé ismert, koncerteken ritkán játszott szám, amit a Szerkesztőség különösen kedvel.

Az Új Fiú: a legfrissebb szerzemény

Vicces Sztori: egy olyan dal, melyhez valamilyen vicces történet, anekdota kapcsolódik. (Itt szintén a választ adó zenekar asztala választani.)

Nemes András (Pluto)

Sorozatunk második része akár különkiadásnak is felfogható, hiszen a Pluto dalai kapcsán a napokban megjelent új EP (A boldogság várótermében) mindhárom dalát tárgyaljuk az Új fiú kategóriában. Sőt, alant meg is hallgathatjátok a 3 új (és véleményünk szerint remek) számot!

A Sláger: Hóember
Elővettem egy tiz évvel ezelőtti otthoni demókazettát, hátha van rajta valami használható, és ennek a dalnak a töredékét találtam rajta. Általában az igazán jó téma befészkeli magát az agyba és hamar megíratja magát. Ez azért vetettem el annak idején, mert zavart, hogy a verze akkordmenete hasonlított egy korabeli Hooligans slágerre (a dallam egyáltalán nem). Felmerült, hogy Biorobot dal lesz belőle, ezért a refrén sorait Bérczesi Robi tette hozzá. A felvétel gyors és célratörő, nincsen túlagyalva, a gitárhangzás koszos, punk-popos, mint mondjuk a Chumbawambánál. Van aki azt mondja, hogy jó dal, de a szövegnek nincs sok értelme. A hóember itt azt jelenti: ember. Az első verzébe saját gyártású találós kérdéseket rejtettem el.
Fentről jön, és kicsi és könnyű, nehéz lehet, hogyha felemelik. Mi az? – a hó
Lebeg és táncol a többiekkel, aztán földet ér, sárral keveredik. Mi az? – a hópehely
Na ki vele, na ki van vele? Falnak dőlve ül a kartonágyon. Ki az? – a hajléktalan
Mi a gond,  mi baj vele? Mindig mosolyra kész a szája. Ki az? – a kisgyerek

Gyors Menet: Bádogember

Nincs igazán gyorsan készült dalunk, minden dalon sokáig rágódom, a szövegeket sokszor átírom. Viszont a 2006-os Klubb Vittula című lemezünk utolsó trackjét, a Bádogembert nagyon gyorsan vettük fel. Gitár, dob, ének semmi más…a többi dalra rájátszások kerültek, variáltuk őket, ezt viszont meghagytuk olyannak, amilyen, benne maradt például egy elrontott kezdés is. Koncerteken gyakran kérik

.



A Rejtett Kincs: Mások könnyei
Korábban soha nem használtam dalszövegben a könny szót, de ehez a kicsit soulos, középtempós balladához illik, ahogy a női énekhang is. Koncerten az első három verzét egyedül játszom, a többiek mozdulatlanul állnak a szinpadon, csak az utolsó refrénbe szállnak be – a finálét meg jól elhúzzuk, torzitós gitáros zúzás lesz belőle. Nemrég készült rá egy elég szövegcentrikus képes videoklip. Régi képregények szövegbuborékjaiba szerkesztettük bele a dalszöveget, mintha a képregényhősök énekelnék, soronként más, mint a Whe are the world-ben. Ekkor vettem észre, hogy a szövegben mennyire megállja a helyét élet, halál, bánat és öröm soronkénti keveredése.

Új Fiú 1: A boldogság vártótermében
Most jelent meg háromszámos EP-nk, szóval most vannak új fiúk, hármas ikrek egyszerre. Ez a címadó dal, és érzésem szerint  mindenkit érintő téma. Egy olyan hely, ahol általában a élő ember tartózkodik. „Miért érzed legtöbbször úgy, hogy itt nem is olyan rossz, de azért ez csak a váróterem?” Egy másik fontos kérdés a dalban: példaképeid, amikor fájt nekik, kértek-e olyat, amitől nem éreznek semmit? Vagy soha nem kérnének olyat? És te kérnél-e? Ez a kérdést megszavaztattam a közösségi oldalunkon. A dalhoz klip is készül: a boldogság váróterme egy üres moziterem lesz, ahol a szereplők a vásznat bámulják, de a dolgok a hátuk mögötti hátsó sorokban történnek. Sokat fejlődött a dal ahoz képest, hogy az elejen, még szöveg nélkül, a próbateremben Töltelék-dal címen futott.

Új Fiú 2: Fénytől a fényig
Igazából ez egy kétakkordos blues. A szövege mozaikszerűen összehordott dumák az élet szenvedélyesebb dolgairól, amik jól pörögnek erre a basszusgitárcentrikus táncritmusra. Sűrű, kántáló nagyvárosi párbeszédet szerettem volna, mint amiket Happy Mondays meg Nick Cave felvételeken halottam. „Úgy volt, hogy ma éjjel lepattanunk, de az álmatlanság rádumált – még egyszer utoljára, hát jól van, oké rendben, valahogy rádumált.”

Új Fiú 2: Kóma
Párkapcsolatok kommunikációs problémáiról szól, inkább viccesen. A felesleges elvárások, amikkel lebénítjuk egymást. Kómának nevezni azt, ha a csajod némán üldögél melletted egy vita után. „Az igazi élet az egy bábszinház – ez itt csak egy zsinóron rángatott tánc!”

Vicces Sztori: Ami csak a zenekartagoknak vicces
A rockbandák sztoriait olvasgatni általában nem vicces. Hogyan rúgtak be, fetrengtek, hogyan rakták ki a feneküket a busz ablakába….ezek bennfentes dolgok. Nálunk is, vicces helyzetek leginkább abból fakadnak, hogy régóta ismerjük egymást, és eltaláljuk, hogy mi fog következni.
Mondjuk megyünk éjjel egy vidéki koncertről hazafelé. Nagy a hangzavar. A kocsi első sorában ülők azt dörmögik egymásnak:
– Figyeld, hátul hogy ordibálnak! Aztán ha két perc múlva megint hátranézünk, már hátraesett fejjel fognak aludni.
Két perc múlva hátranézünk és nevetünk.

Mocsok 1 Kölykök:

A Sláger : Ringó

Ringó, az első lemez első dala, amit igazából bevezetésnek szántunk, jó hosszú intróval, de ennek ellenére a rádió rotációba tette. Nem ezt a dalt gondoltuk a legerősebbnek, aztán nézzenek oda!

A Gyors Menet: Kutyaszorítóban

Tavaly nyáron színpadra vitték a színművészetisek Tarantino Kutyaszorítóban című filmjét. Mi lettünk rá felkérve, hogy rittyentsünk már egy dalt, ami kvázi főcím lenne, meg ezzel lenne reklámozva a darab,stb… Geri kezdett rá a főtémára próbán,amikor az új hangszerét próbálgatta,mi meg rászálltunk. A szöveg már nehezebb kérdés volt,mert ugye kapcsolódnia kellett egy rabláshoz,és ebben a verzióban ráadásul Andy Vajnát rabolják ki,szóval elég konkrét koordináták voltak megadva. Az együtt működésből végül nem lett semmi,de nekünk mindenesetre lett egy jó számunk! Ja, a címe Kutyaszorítóban.

A Rejtett Kincs: Gondolom

Pont a tegnapi próbán beszélgettünk arról, hogy miért nem játsszuk a Gondolomot többször. Pedig van amikor direkt kérik,de hát mi mocsok egy kölykök vagyunk,szóval csak azért sem!Az igazi ok,hogy mivel fesztiválokon rövid a műsor,meg ha előzenekar vagyunk akkor is,ilyenkor be kell áldozni egy két számot. Legközelebbi önálló bulin eljátsszuk, úgyis olyan vicces, és tele van fantasztikus zenei megoldássokkal!

Az Új Fiú: A nyúlon innen

A nyúlon innen! A most készülő lemez dalai közül ez lett kész leghamarabb, szóval gondoltuk megfürdetjük, mert kíváncsiak is voltunk más véleményekre. Nekem ez eddig a legizgalmasabb M1K dal zeneileg. Nem is hiszem, hogy a slágerlisták élére fog törni, de nekünk ez eddig sem volt szempont, amikor zenét csináltunk. Eleve manapság már nem lehet megjósolni miből, mi lesz, amit mostanában popzene alatt értenek,annak a 97,5 százaléka unalmas, szar!

Vicces sztori: ?

Most ilyen hirtelen nem jut eszembe, pedig sok van. Az biztos, hogy vadonatúj módszert találtunk ki a sikerességre. Az új lemezen hallható dalokba olyan szabad füllel alig hallható üzeneteket rejtettünk, amik az emberek tudatalattijára hatnak, ezzel kényszerítve őket arra, hogy azt tegyék, amit parancsolunk nekik. Például vegyenek nekünk farmert, meg ilyenek!