Irány a lemezboltba be! – Record Store Day 2012

2007 óta minden évben megrendezik a Record Store Day elnevezésű programsorozatot. Az eleinte csak Amerikában hódító ötlet lassan az Óceán másik oldalán is felütötte a fejét. Éppen a CD temetését szervezik Budapesten, közben pedig közeledik a Lemezboltok Napja. Akkor hogy is van ez, és egyáltalán mi ez a bizonyos Record Store Day? Bizony, egy kattintás és minden világossá válik!

Tegye fel szépen a kezét, aki jár még lemezboltokba! Köszönjük Móriczka, nem a horganyzott lemezre gondoltunk, amit apukád vásárol… Megmondom őszintén, én se jártam már jó pár éve, sőt, ha nagyon mondanom kéne jó lemez boltot (jó alatt azt értsd, hogy nem csak Takács Nikolas és Bangó Margit CD-ket tartanak, mert az van a Tescoban is) maximum a Musicland, a Wave és a körúti „Zene Börze” jutna eszembe. De hát mit is várunk, amikor ma szinte senki nem vesz pénzért zenét, annyira nem, hogy  –múltkor láttam- az Auchanban 1000 forintért vágták hozzá a The Chemical Brothers 5 lemezes (3 CD + 2 DVD) gigapakkját az emberekhez? Pedig rájuk minden évben megvadulnak a lakossági tánczenét kedvelők a hazai fesztiválokon. De megmondom őszintén, meg is tudom érteni valahol a lakosságot, nagyjából 5 éve láttam valahol a méltán híres és bálványozott Sum 41 zenekar (őket 12 évesen nagyon sokat hallghattam) egyik régi lemezét egy lemezboltban 6 (!!!) ezer forintért. No comment.

Manapság ha valaki kedvenc hazai zenekarát szeretné támogatni azzal, hogy megvásárolja a lemezüket, szépen odacsattog koncert előtt/után a merch pulthoz és vesz egy példányt. Ehhez nincs is szükség több lemezboltra. Az viszont elvitathatatlanul jó móka, mikor az ember külföldön (mondjuk Bécsben vagy Londonban) beszabadul egy lemezboltba és válogat kedvére, anélkül, hogy minden második lemez valamelyik tehetségkutató győzteséé lenne. No de a filozofálás helyett nézzük, mi is az a Record Store Day!

Mint már említettem 2007 óta minden évben megrendezik ezt a programot, mely során a lemezboltokban különleges koncertek, programok várják a látogatókat. Ezen kívül nagyon sok előadó erre az alkalomra jelenteti meg aktuális kislemezét, vagy hozza ki fizikai formátumban egy-egy kuriózumnak számító dalát. Az idei évi haza programokról még nem igazán érkezett hír, az, hogy a pennsylvnia-i Bloomsbergben milyen zenekar lép fel a helyi boltban, nem hiszem, hogy sokakat érdekel. Inkább nézzük, kik hoznak ki erre az alkalomra (kis)lemezt!

Személyes kedvencem, az Arctic Monkeys ebből az alkalomból hozza ki R U Mine című dalát bakeliten (bizony, ilyen is van még). De jelentet meg újdonságokat többek között a Metallica, Ozzy Osbourne, a Florence + the Machine, a Gogol Bordello, a Flaming Lips vagy éppen a Public Image Ltd. Sok előadó a „síron túlról” jelentkezik, posztomusz kiadványokra lehet számítani többek között Joey Ramone-tól, a Clashtől, Janis Joplintól illetve a már feloszlott White Stripestól. A teljes lista megtekinthető az alábbi oldalon.

Tehát: Record Store Day április 21-én!

A cikkben szereplő összes dal a RSD alkalmából idén április 21-én jelenik meg.

Budapesti program:

Musicland lemezbolt, VII. kerület, Almássy tér 8.

április 21.:

14:00 Mayberian Sanskullots & Marshmallow

16:00 Sad Kolibries

18:00 Frenk

április 22.:

14:00 Belle belle & Le Hjarta

16:00 Zombie Gilrfriend

18:00 The Carbonfools

Koncertek előtt/után/között DJ-k!

Ezen a napon minden lemez árából 10% kedvezmény! Minden vendégnek ajándék málnaszörp! After Party este a Toldi klubban!