Április 20-án Magna Cum Laudéval nyit a ZP – hivatalos!

A mai napon hivatalossá vált: ellentétben a tavalyi pletykákkal, nem szűnik meg véglegesen Budapest egyik kultikus szórakozóhelye, csak új helyre költözik. Április 20-tól ugyanis a Rákóczi (volt Lágymányosi) híd budai hídfőjénél lesz megtalálható a Zöld Pardon. Hogy a költözés milyen változásokkal jár, és mire számíthatunk az új helyszínen április végétől, az a hajtás után kiderül.

Az Eiffel téren található Szeparé Klubba hívott össze sajtótájékoztatót a ZP Marketing és Kreatív Iroda, hogy konkretizálják a sok-sok félinformációból terjedő pletykákat, amik tavaly ősz óta lábra kéltek. Kővári Zsuzsanna, a ZP ügyvezetője (jobbról második), Szepesi Mátyás, a ZP programigazgatója (balról második), és a Magna Cum Laude zenekar két tagja, Mező Misi (jobbra szélen) és Kara Misa (balra szélen) várták válaszokkal a sajtó képviselőit.

Kővári Zsuzsanna kezdte a múltidézést, mely szerint régi helyén, a Petőfi híd budai hídfőjénél tizenhárom éven keresztül létezhetett a ZP, amit tavaly ősszel, hosszú tárgyalássorozatok és tüntetések után kényszerültek elhagyni. Állítása szerint emelt fővel adhatták vissza az önkormányzatnak a területet (amit azóta parkként hasznosítanak), és mikor új helyszínben kezdtek el gondolkodni, fel sem merült benne lehetőségként a XI. kerület. Később azonban rendeztek egy internetes szavazást, melyen a túlnyomó többség Újbudát jelölte meg a ZP következő lehetséges helyszínéül. A XI. kerületi önkormányzat ajánlotta végül a Rákóczi híd budai hídfőjénél lévő területet, és garanciát adott, hogy amennyiben itt éled újjá a ZP, segíti annak működését.

Hosszú egyeztetések után végül nemrég biztossá vált, hogy az új ZP egy híddal délebbre lesz található. Azt is megtudhattuk, hogy a helyszínt úgy alakítják ki, hogy a színpad a Rákóczi híd felé nézzen, így esély sem lesz arra, hogy a nagy hangerő esetleg zavarja a környező irodák és egyetemek nyugalmát. Tervezik még a nézőtér egy részének befedését is, aminek nem csak esővédelmi okai vannak, hanem a hang terjedését is akadályozza majd. Ezen kívül kisebb újításokkal újraindul a Zöld Kártya program, folytatódik a Zöld Fül zenei tehetségkutató, és természetesen igyekeznek az új helyszínen is környezetbarát megoldásokkal óvni a természetet és kedves biztonsági szolgálattal a szórakozni vágyókat.

Az új helyszínnel kapcsolatban felmerült még a közlekedés kérdése is, melyre a következő választ kaptuk: az éjjel-nappal közlekedő 6-os villamoshoz 8-10 percenként fog közlekedni buszjárat a ZP bejárata elől. Ezt egy alvállalkozó fogja üzemeltetni, de valószínűleg senkinek a zsebét sem fogja megterhelni az alkalmankénti száz forintos viteldíj (amennyiben mégis, akkor pedig egy tíz perces sétával elérhető az új ZP a villamosmegállótól). Aki pedig esetleg autóval érkezne, választhatja a szomszédos Infopark (egyelőre) még ingyenes parkolóját.

A területről még annyit árultak el a szervezők, hogy mindösszesen egy bejárata lesz a helynek, viszont az harminc méter széles, így mindenki kényelmesen juthat majd be a koncertekre. Új helyszínhez teljesen új épületek és arculat is dukál, mondták a szervezők, és ők is hosszabb távra terveznek a Rákóczi híd tövében (bár többször kiemelték, hogy a ZP tökéletes helyszíne a Petőfi híd budai oldala, amivel nehéz vitába szállni).

A tervezett programokról Szepesi Mátyás, a ZP programigazgatója annyit árult el, hogy igyekeznek az eddigi arculatot megtartani e téren, vagyis minden este hétfőtől szombatig számíthatunk a magyar zenei élet legjobb zenekaraira. Kezdésként április 20-án fellép a Magna Cum Laude zenekar, nyáron Kowalskyéktól a Kiscsillagon át a Vad Fruttikig itt lesz mindenki aki számít, záróakkordnak ősszel pedig Péterfy Boriék érkeznek. Minden kedden a rockereké lesz a főszerep, az idősektől az egészen fiatalokig, említette Szepesi. Emellett elektronikus zenei vonalon kívánnak erősíteni, valamint várhatóak alkalmanként külföldi fellépők is, ezek közül Stephen Marley (Bob Marley fia, öt Grammy díj tulajdonosa) május 31-i bulija már biztos. A koncertekre a belépő (egy-két kivételtől eltekintve) a már jól megszokott négyszáz forint lesz, és számíthatunk kedvezményekre is a beléptetésnél.

A Magna Cum Laudés srácok elmondták, nagy megtiszteltetés, hogy rájuk gondoltak, mint nyitózenekar, hiszen ők viszonylag ritkán, csak egy-két alkalommal játszottak itt évente. Mérföldkőként tekintenek első ZP-s koncertjükre 2008-ban, és ígérik, ezentúl gyakrabban lesznek majd meghallgathatók a Zöld Pardonban. Mező Misiék rendkívül örülnek annak, hogy lesz az új helyen is Szeparé Bisztró, viszont sajnálják, hogy hiányzik a sok-sok fa, amitől igazán zöldellett az előző Pardon.

Összességében tehát idén sem maradunk ZP nélkül, igaz, kicsit többet kell utazni, kicsit kevesebb fa lesz, de a miénk lesz. Ti örültök? Ott lesztek 20-án a Magna bulin?