Snow Patrol, Iggy and the Stooges, Katy B a 20. Volt Fesztiválon!

Nyilvánosságra hozták az első komolyabb „csokor” fellépő nevét, akik elfogadták az immáron 20. Volt Fesztivál szervezőinek meghívását. Világválság ide, 450 forintos benzinár oda, egy dolog miatt megéri idén nyáron is hazánkat választani: úgy tűnik, valami parádés fesztivál-szezon elé nézünk! A „tovább” után találkozhattok egy kultikus brit zenekarral, egy élő (?) legendával és néhány további ínyencséggel.

Eddig egyetlen fellépő neve volt ismert az idei Volt Fesztiválról. Még tavaly robbant bombaként a hír, hazánkba érkezik Skrillex! Nos, hogy ő kicsoda, némi Youtube-on való keresgélés után megtudtuk. . Egybehangzó szerkesztőségi véleményünk, hogy nem veszítettünk sokat, hogy nem ismertük eddig a srácot. Bár bennem felmerült, hogy már régebben hallottam néhány dalát, viszont később rájöttem, hogy ez csak a szomszéd Black and Decker gyaluja lehetett, nem pedig az öreg kapott rá az „évtized zenéjére”.

Nos, éppen emiatt vártuk annyira az újabb fellépők bejelentését. Nézzük, hát kikkel találkozhatunk június 27. és 30. között Sopronban! Érkezik hozzánk a Snow Patrol, akik valamikor a 2000-es évek elején nagyon népszerűek voltak világszerte, részesültek a szokásos angliai hype-ból, szinte nincs olyan 20 év feletti, aki ne ismerné a srácok egy-két dalát. Azonban két egészen gyatra lemezzel sikerült egy időre kiírniuk maguknak a köztudatból (különösen a 2008-as A Hundred Million Suns című lemez után akadtak ki a rajongók). Tavaly azonban új lemezzel jelentkeztek, Fallen Empires című albumukról a Called Out In The Dark című dalukat rommá játszották (játsszák) a rádiók. Így ők egyszerre képviselik a nosztalgiát  – amiből lássuk be egészen sok szokott jutni a hazai fesztivál lineup-okról- és az aktualitást. Mit mondjunk? Remek választás(nak tűnik)

És akkor térjünk rá a nagyágyú(k)ra! Ismét tiszteletét teszi hazánkban Iggy Pop és bandája a Stooges! Őket senkinek sem kell bemutatni, inkább csak feleleveníteném legutóbbi magyarországi koncertjüket.  Tudjátok, 2006-ban mikor egy félmeztelen faszi feljött a színpadra, letépte mindenkinek a fejét tőből és adott egy elképesztő koncertet. A nadrágja pedig nagyjából a negyedik számnál elkezdett lecsúszni. Ekkor a nézők egyik fele (és a szervezők minden bizonnyal) azon imádkoztak, hogy álljon meg az említett naci, míg a másik fele őrjöngve követelte, hogy menjen, aminek mennie kell. Végig a nadrág fent maradt, de a buli fergeteges volt.

Az aktualitást még a Snow Patrolnál is jobban képviseli (mondjuk nem nehéz) az angolok egyik új kedvence, Katy B. A hölgyemény fiatal kora ellenére (22 éves) óriási rajongótábort mondhat magáénak, természetesen főleg a Szigetországban. Tavaly megjelent lemezéről a címadó On a Mission c. dalt bizonyára sokan ismerik, főleg akiknek a szívük csücske az RnB, dubstep és electro műfajok. Mivel én sajnos nem tartozok közéjük, inkább egy feldolgozással illusztrálom a hölgy munkásságát, ha már az átdolgozást elkövető zenekar idén sem teszi meg a szívességet, hogy hazánkba látogatnak…

A keményebb műfaj kedvelőinek is kedveskedtek a szervezők, itt lesz ugyanis a Lostprophets és a Children of Bodom.  Ők igazi fesztivál kedvencnek számítanak, talán annyi a dolog szépséghibája, hogy már mindkét zenekar járt nálunk nem egyszer és nem kétszer. De sebaj, ami jó, az sokadszorra is jó, nem igaz?

Végül de nem utolsósorban, ne feledkezzünk el a Hadouken!-ről, akikkel tavaly találkozhattak a Sziget látogatói, és igen pozitív véleményekkel távoztak a koncertsátorból. Ők is inkább az elektronikusabb vonalat erősítik, így elmondhatjuk, hogy igazán sokszínű palettát tálaltak fel így első nekifutásra a szervezők.

(Egymondatos hír, nem szándékoztam neki külön cikket szentelni, de mindenképpen megemlítendő: az idei Exit Fesztivál vendége lesz a New Order, így a zenekar haza rajongói elkezdhetnek reménykedni, hátha sikerül őket „lestoppolni” az idei Szigetre is, volt ennek gyakorlata az elmúlt években, bár az igazán ütős zenekarok (Arcade Fire, Arctic Monkeys például) esetében ez nem mindig jött össze.)

20. Volt Fesztivál Sopronban 2012. 06. 27.-30.