Összeállt a párszor már atomjaira hulló Happy Mondays! Egyenes út a Sziget Nagyszínpadára?

Ma érkezett a hír, mely szerint a Stone Roses után újabb legendás angol zenekar, a Happy Mondays is újra közös zenélésbe kezd. A Sziget Fesztivál az elmúlt években erősen elkezdett egy „reunion” zenei találkozóra hajazni, már ami a nagyszínpadi lineup-ot illeti. A hajtás után történelemóra, illetve kis esélylatolgatás az idei fellépőkkel kapcsolatban!

Shaun Ryder és hedonista zenekara a ’80-as években óriási népszerűségre örvendett, az ún. „madchester” zenei irányzat alapítói és éllovasai is voltak. Természetesen olyan dalokat, amelyek az eddigi 5 lemezüket alkották „alapjáraton” nem lehet írni, a srácok soha nem is rejtették véka alá, hogy a fehér porról nem feltétlenül a baba hintópor jut eszükbe. Arról, hogy újra koncertezni fognak eredeti felállásban már régóta szó volt, nyilván leginkább akkor vetődött fel, amikor Ryderéknek elfogyott a pénze a napi „betevőre”. (A frontembert a nagyérdemű angol közönség az elmúlt években láthatta például chips TV reklámban is). Eddig azonban úgy tűnt, nem lesz a dologból semmi, a srácok nem akarnak visszaesni abba a delíriumba, amiből annak idején kiugrottak, és egymás fejét is megunták annyira a turnék és stúdiófelvételek alatt, hogy nem kívánják újrakezdeni a dolgokat. Erre ma robbant a hír, mely szerint a zenekar májusban egy hónapos angol miniturnét bonyolít le, az eredeti felállásban. Nekünk a következő kérdésünk az volt: akkor melyik nap játszanak a Szigeten? Hogy miért, az azonnal kis is fejtem.

Az elmúlt években a legendás angol zenekarok közös vonása lett, hogy újra összeállnak és végigturnézzák először a szigetországot, majd az európai fesztiválokat. Nem is kell messzire mennünk, máris itt van a Stone Roses, akik után még ki sem hűltek a székek a reunion sajtótájékoztatója után, máris fel lettek írva az idei 20. Sziget Fesztivál fellépői közé.
Tavaly szintén ellátogatott hozzánk egy kultikus banda, a Jarvis Cocker vezette Pulp, akiket valószínűleg minden 20 év feletti ismert, ha névről nem is, a Disco 2000 miatt mindenképp. Őket valószínűleg az Exit Festival-al soros kapcsolásban sikerült elhívni és röpke másfél órára a 80-as éveket visszahozták a nosztalgiára vágyóknak.

2010-ben nem érkezett újra összeálló banda hozzánk, ott a sima nosztalgia vonal volt erős (The Specials, Madness), ellenben 2009-ben a megboldogult Wan2 magazin ráhatásának hála egy igazi nagyágyú jött hozzánk: a Faith No More! Hiába mondja bárki, hogy Mike Patton nem is hányta vissza azt a cipőfűzőt, attól még volt ott minden, mint a búcsúban, és valami fergeteges koncertnek lehettünk szemtanúi.

Így adná magát egy idei Happy Mondays koncert a Szigeten, hát ha még figyelembe vesszük, hogy az elmúlt évben illetve az idei eddig bejelentett fellépők szerint a fesztivál új irányvonala a brit zenei kultúra irányába kezd elhajolni. Én a magam részéről benne vagyok!

Hogy mindezt miért is soroltam fel? 3 okból:

  1. 1.Bebizonyítani, hogy az újramelegített pite nem is olyan finom tézist megcáfolandó, rávilágítsak, inkább várjuk a Happy Mondays-t mint a Prodigy-t húszadszorra.
  2. 2.Felhívni a figyelmet egy igazán laza és egyúttal remek zenekar visszatérésére.
  3. 3.Gerendai kollégának megemlíteni, hogy azt beszélik, a Beach Boys is újra tervez koncertezni…