Ahk-toong Bay-bi Covered – meghallgatható a teljes U2-feldolgozáslemez

A fenti, elsőre értelmetlennek tűnő szöveget olvassuk fel hangosan! Bizony itt az idén 20. születésnapját ünneplő, a popkultúrára óriási hatást gyakorló U2 klasszikusról, az Achtung Babyről lesz szó. A tovább után egy nem mindennapi feldolgozáslemezt hallgathattok meg!

A U2 hetedik nagylemeze 1991.november 19-én látott napvilágot. Nem volt egy egyszerű szülés a hanganyag létrehozása, tekintve, hogy az 1988-as Rattle and Hum utáni lemezüket gyakorlatilag ízekre szedték mind a kritikusok, mind a rajongók, és a sikertelenséget Bonoéknak is be kellett ismerni, sőt, még a zenekar feloszlásának híre is felröppent.

Ilyen előzmények után a lemezfelvétel (mely Berlinben és Dublinban zajlott, természetesen Brian Eno produceri felügyelete alatt) sem volt konfliktusmentes, a tagok nehezen tudták eldönteni, hogy merre is kéne továbbhaladnia a U2-nak. Végül egy-egy remek egyéni teljesítmény vagy éppen alkotói ötlet meggyőzte őket, hogy megjelentessék a lemezt, és -ahogy mondani szokás- a többi már történelem.

A legendás, U2 hangzásvilágát és a kilencvenes évek rockzenéhez való hozzáállását is nagyban befolyásoló lemez dalait olyan kiváló előadók dolgozták fel, mint (az elvileg már nem létező) Nine Inch Nails, a Depeche Mode, Jack White vagy éppen a The Killers.

(A dalok kilépés nélkül, léptetéssel hallgathatók meg sorban)

A lemez az (általam legminőségibb zenei magazinnak tartott) angol Q magazin mellékleteként jelenik meg, nagyon szemfülesek akár Budapesten is beszerezhetik (mondjuk a Világsajtó Házában a Városháza utca 3. szám alatt).