Sziget számokban

McDonald’s és szuper luxus wc a Szigeten, ez utóbbi – természetesen – nem nekünk, földi halandóknak szánva. De míg Prince plazma tévét bámulva könnyíthet magán, addig mi nyomhatjuk befelé a Big Macet. A kommersz diadala, vagy egy minden eddiginél nagyobb és jobban felszerelt Sziget? Szerinted mi lesz itt?

Kezdjük a számokkal: terület 76 hektár; építés 15 nap, 6000 emberrel; utakon 12 kamionnyi műanyag burkolat; sátrakban 25000 m2 fa burkolat; 140 db vizes és kazánkonténer, 215 iroda, raktár és egyéb; 25 kamion kordon és kerítés; 5 kamion kábel és kapcsolószekrény; 5 centrum folyóvizes konténer-wc-kből, centrumonként 45-50 kivilágított és az ígéret szerint folyamatosan takarított WC; fellépők 41 országból; 52 programhelyszín; napi 200-250 program; 250 m2 LED-fallal rendelkező 30 m magas Vodafone torony; a toronyban 200 db kiállítás; (szédülsz már?); 400 fős egészségügyi szolgálat; 1500 biztiboy; 81 pub; 15 boros hely; 4 pálinkaház; … ha az előbb még nem szédültél, mostanra biztosan eleged van a számokból, így nem is folytatom. Legyen elég annyi, hogy a 19. Sziget tényleg nagy lesz, nagyobb minden eddiginél.

Persze a körülmények fontosak, de nem ezektől jó egy fesztivál, még ha elrontani nagyon is el tudják. Amitől jó lesz a fesztivál, azok a programok, és mivel a koncertekről és egyéb eseményekről már idáig is ejtettünk nem kevés szót, most nézzük át a helyszíneket!

A Nagyszínpad, idáig sem volt kicsi, de idén még nőtt egy kicsit és Prince tiszteletére még egy 10 méteres kifutóval is megtoldották.

A Világzenei Nagyszínpaddal szemben, a francia kemping mellett egy francia konyha is várja a gasztronómia szerelmeseit. Ettől az évtől nem gond a reggeli a Szigeten, nem kell a kihűlt csülök és a gyanús csilis bab között választani, mert frissen sütött croissant-ok, bagettek várnak egy minőségi kávé és frissen facsart gyümölcslevek kíséretében a RESTRO-ban. És ha van francia kemping és francia konyha, akkor az olasz kemping mellé természetesen olasz konyha dukál!

A metál idén már nem sátorban, hanem a Rock-Metál Nagyszínpadon szólal meg, 23 óra után pedig a Rock-Metál Ketrec várja a dübörgésre vágyókat.

Új helyszín az Európa színpad, amely külföldről érkező, hazájukban jól ismert, de nálunk még – aránylag – ismeretlen zenekarokat vonultat fel.

Egy külön postunk szólt már a Kelet-Európa Vurstliról, így most arra nem térnék ki.

A Sziget Paradise & Lassúzós Sátor pont azt nyújtja, amit a neve ígér. Lehetőséget a boldogság, a szerelem megélésére, átadására. A békés, árnyékos Paradise lugasokban, a pihenésen és ismerkedésen túl sok mindent meg is tudhatunk az emberi kapcsolatokról, a szeretet és a szenvedély testi és lelki vonatkozásairól és azok kultúrtörténeti érdekességeiről.

A KuZó, úgyis mint KUltúrZÓna vár mindenkit, aki érzékeny a társadalmi kérdésekre és szívesen látja ezeket viszont képzőművészeti installációkba ágyazva.

Hello Wood: A MOME line – design műhely az Újirány Építészirodával összefogva tavaly hagyományteremtő céllal, első alkalommal rendezte meg a magyar Wood Fesztivált, ahol a résztvevő csapatok egy-egy kilométer 4×4 cm keresztmetszetű fenyőlécből hoztak létre építészeti és képzőművészeti szempontból egyaránt izgalmas szobrokat és installációkat. Idén ismét kemény fába vágták a fejszéjüket: 50 diák, 12 egyetem, 3 workshop, 10 km fenyőléc, 3 km újságpapír, 3 rövidfilm. Megkötés nincs, gondolatainknak csak a rendelkezésre álló egy hét szab határt. Hogy mit is fogunk látni, azt pillanatnyilag még senki sem tudja, de az biztos, hogy a monumentális installációk minden érdeklődőt izgalmas élménnyel fognak megajándékozni.

A KaleidoAct Underwater mirage című előadása az első, óriás kaleidoszkópban játszódó, tárgy – és mozgásszínházi produkció. Jól hangzik, ugye? A kaleidoszkóp egyedi adottságaira tervezett, mozgással, tánccal, báb-, fény- és árnyjátékkal színezett előadás a nézőt egy látomás szerű, egyedi élménnyel ajándékozza meg. A “víz alatti délibáb” egy a valóság és illúzió határát folyamatosan elmosó játék, melyet mélytengeri élőlények formája, mozgása, fényei, valamint Ernst Haeckel (német tudós, kutató és képzőművész) kaleidoszkópikus élőlényekenyet ábrázoló szecessiós rajzai inspiráltak. Fantázia valamint tér – és valóságérzék próba a köbön.

Természetesen megmaradnak a régi, jól bevált helyszínek is, de azért azt senkinek nem ajánlom, hogy rutinból induljon útnak, mert helyet cserélt az A38 és az új Rock Metál helyszín, valamint a Medúza – Roma – Magic Mirror sátrak.
Aki pedig a térképre tekint, az más meglepetést is láthat: az utak nevet kaptak. Ezentúl majd nem azt kell kiabálni a telefonba, hogy itt állok a zászlós úton a Dreher mellett, hanem egyszerűen csak be kell mondani, hogy a Freddie Mercury sétányon ténfergek, sőt talán még házszámok is lesznek.

Azt sem árt észben tartani, hogy a Szigeten idén már mindenhol csak kártyával lehet fizetni, vagyis a készpénzt felejtsd el! Illetve ne felejtsd el, hanem az 1200 terminál valamelyikén keresztül told fel kártyádra, hogy aztán egy héten keresztül látatlanban szórhasd a pénzt!