Red Dons a Trafik Klubban

Április 14-én először látogat Budapestre az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb punk zenekara, a portlandi Red Dons.

A 38 állomásból álló európai turné a budapesti Trafik Klub(volt Szabad az Á) mellett útba ejti még Berlint, Prágát, Brüsszelt, Párizst, Londonban pedig két megállója is lesz.

A banda a legendás Observers folytatásaként alakult Hajji Hussayn énekes, dalszerző vezetésével 2006-ban, később gitárosként Justin Maurer (Clorox Girls) csatlakozott hozzájuk. 2008-ban jelent meg első albumuk, a Death to Idealism, majd 2010-ben jött a második, a Fake Meets Failure.

Az együttes a nevét egy nagyon tisztelt cambridge-i professzorokból álló csoporttól kapta, akik mind magasan képzett brit állampolgárok, kommunista szimpatizánsok és nem mellékesen kémek voltak. Keveset tudni az eredeti Red Dons-ról, akik Cambridge Five néven is ismertek, de annyi biztos, hogy szovjet támogatással dolgoztak és a második világháború alatt dezinformációs anyagokat juttattak el a nácik kezébe.

Visszatérve a zenére: a Red Dons mindkét nagylemeze a punk 2000-es évekbeli klasszikusai közé tartozik, a dalok egyszerre felkavaróak, dühös energiától duzzadóak, de dallamosak és olyan fülbemászóak, hogy bátran használhatjuk akár a popzene kifejezést is: “Egy kiégett világ popzenéje”.
A Wipers komor melankóliája körül hömpölyögnek a korai 80-as évek kaliforniai punkját (Adolescents, TSOL)  idéző szörfös hangulatú gitárok, az elmúlt évek skandináv punkjának (The Vicious, Masshysteri) ellenállhatatlan dallamvilága keveredik a Stiff Little Fingers feszesen süvítő energiájával. Miközben a kísérteties hangulatú ének forradalomra hív.

Az estét a Red Dons tagok akusztikus projektje, a Revisions nyitja és az amerikaiak mellett fellép még a hazai punk új üdvöskéje, a Fuseism, akik a Dead Kennedys, a korai emo (Embrace, Rites Of Spring) és a Fugazi nyomán játsszák a már-már punkon túlra is kikacsintó zenéjüket.

Mindez a Trafik Klubban (volt Szabad az Á), a Mikszáth Kálmán tér 2. alatt, pontosan 20:00-tól. A belépő 1400 Ft.

http://www.reddons.com

http://www.therevisions.net/

http://fuseism.bandcamp.com/