Cukorfalat a SZIN-en: Sugababes

Ugye milyen rossz cím, vagy a név a rossz, már nem is tudom. A SZIN programjában idén a humor a legfőbb szervezőerő, és épp ezért nem kell komolyan venni sem a címet, sem azt, hogy bármelyik zenekar, amiben három huszonéves csaj van, az alapvetően egyáltalán lehetne rossz.

Olcsó poén lenne azzal kezdeni, hogy a Sugababes a SZIN első napján, aug. 26-án közel sem a legrosszabb dolog a Nagyszínpadon, sőt. Belmondo, Magna cum Laude, mégis hová lehet még menni? Hát a csajok nagyon fel fogják ezt húzni, az biztos. Olcsó poén lenne azzal is előhuzakodni, hogy de hiszen az eredeti Sugababes-ből, amit még 1998-ban alapítottak, már senki nem is az eredeti ebben a felállásban, de ez is tökéletesen mindegy. Még a végén Baudrillard-ról fogunk beszélni meg arról, hogy a Sugababes ezen megjelenése szimulákrum, olyan kép, aminek nincs is eredetije, pontosabban van eredetije, de már az sem eredeti; ezért szerencse, hogy Baudrillard nem írt a zenéről (egyébként lehet, hogy írt, de én örülök, hogy nem olvastam), mert azt biztosan nem tudta volna felfogni, hogy az énekes csajok (és különösen az énekes csaj-zenekarok) esetében egyáltalán nem szempont az eredetiség, semmilyen értelemben.

Úgyhogy Baudrillard helyett kövessük inkább BWG-t, és kezdjük inkább ott, hogy az énekes csajok és énekes csajzenekarok esetében két dolog számít: ki írja nekik a zenét, és hogy néznek ki. Miután a Sugababes legutolsó lemezén annyian írták a zenét, hogy annak már utánanézni sem lehet (de köztük a két Fairbrass, Fred és Richard, akik annak idején a Right Said Fred voltak), az előzőn meg legalább ugyanannyian, köztük Max Martintól Lukasz Gottwaldig mindenki, aki sikeres és elég gyakran jó popzenét szokott írni (Max Martin pl. ugyanúgy felelős a Backstreet Boys valaha volt legjobb dalaiért, mint Kelly Clarkson Breakaway c. lemezéért vagy Pink legutóbbijáért), a Sugababes-szel ebben az oszlopban nincs baj. Azt, hogy hogy néznek ki, megítéli mindenki magának; nekem mindenesetre ránézésre gusztusosnak és nézhetőnek tűnnek, szóval ezt az oszlopot is pipálom. És ha valaki Max Martin-számokat akar nekem mutatni gusztusos és nézhető huszonéves csajokkal, hát én egy pillanatig nem tétovázom azt mondani, hogy az engem érdekel. Sőt, még a végén érdekes is lehet; elvégre a szőke, Heidi Range, benne volt annak idején az Atomic Kittenben is, amit én mondjuk mindig jobban szerettem, de az már nincs. Sugababes viszont van, és én azt javaslom, hogy nézzétek meg, mert legrosszabb esetben is vicces, legjobb esetben viszont kimondottan jó lesz.

Linkek:
SZIN 1. nap program
Sugababes hivatalos (vigyázz, zenél)
Sugababes MySpace