Tokaj – bor, belváros, polgárok

Koncertek helyett most pedig a borokról beszélnék, meg a belvárosról és a környezet tudatosságról. Szép sorjában, mindegyikről.

Mi köze van a szamárnak a borhoz? Borváros-e a belváros? Tényleg szereti Tokaj népe a fesztiválozókat? Elég a repohár a környezettudatossághoz?

Válaszok a kínzó kérdésekre a hajtás után.

Tokaj a bor városa, hirdeti a tábla a város határában. Éppen ezért elkeserítő, hogy a fesztivál területén 3, vagy talán 4 helyen lehetett csak borhoz jutni (VIPpel együtt) és abból az egyik helyen ecet szagú, ihatatlan lőrét mértek. Mindössze két csak borra szakosodott bódé volt, limitált kínálattal.

Csütörtökön a fesztivál területén kívül is próbálkoztunk, fröccsöt kívántunk inni a sült halunkhoz. A körforgalomnál lévő borozóknál próbálkoztunk, mivel az ételt is a környéken vettük és a hőségben nem akaródzott mászkálni. Az első adag fröccsöt egyszerűen visszavittük a pincébe, annyira ihatatlan volt. A pénzt visszakaptuk.
A következő pincében vásárolt fröccsök már rendben voltak, eltekintve attól, hogy a félszárazt bort adták el száraznak, az édeset félédesnek. De emiatt már nem mentünk újra reklamálni.
Tokaji bor ügyében aránylag tapasztalt vagyok, nem csak fesztiválok járok arra, hanem kifejezetten bor túrára is jöttem már a környékre.
De a tapasztalataim elkeserítőek. Tokaj főutcáján bármely találomra kiválasztott talponállóban jó esélyünk van arra, hogy olcsó lőrét kapjunk. (A drága helyekről most nem beszélek.) Iható borhoz el kell hagyni a várost, vagy mélyebben zsebbe kell nyúlni.
De Tokaj nem engedhetné meg magának, hogy bármely, találomra kiválasztott pincéjében ócska bort mérjenek! A bor városa ezt nem engedhetné meg magának! A fesztiválnak pedig nagyobb hangsúlyt kellene helyeznie a borra, terület lenne hozzá, gondolom a jelentkező pincészetekkel sem lenne gond. Van erre – jó – példa máshol is.
És hogy mi köze a szamárnak a borhoz?

A Hegyalja környezettudatos fesztiválnak hirdeti magát és tény, ez a legtisztább fesztivál. A repoharaknak és a szorgos takarítóknak köszönhetően nem szétszórt sörös korsókon taposva kell közlekedni és meg kell hagyni, szemét nélkül kellemesebb a fesztivál élet.
Ámde, ha elhagyjuk a fesztivál területét, akkor ez a kellemes állapot azonnal megváltozik. Amennyire nincs szemét belül, annyira mocskos minden kívül. A városban, az út mentén halmokban áll a szemét. Jövőre erre kellene valamit kitalálni, mert Tokaj túl szép ahhoz, hogy akár csak 4 napra is, de teljesen leszanáljuk.
Egyáltalán nem mellékesen jegyzem meg, hogy itt lenne az ideje, hogy ne csak a Hegyalján, ne csak a Borsodi által sörölt fesztiválokon legyen repohár. Az ötlet nagyszerű, ráadásul az elmés pohártartóval a kiürült korsók tárolása is tökéletesen megoldható. Nekünk annyira bejött, hogy fröccshöz is ezt használtuk.

Többször leírtam már, hogy a tokaji emberek mennyire barátságosak, de be kell vallanom őszintén, azt nem hiszem, hogy tiszta szívből szeretnék a fesztivált. Öt napig nincs pihenés, zeng az egész város, az előbb említett szemét, pedig beborítja a fő utcát. Ők mégsem tüntetnek, hogy ne legyen többet Hegyalja, hanem bölcsen elviselnek minket. Mert az embertömeg bevétel a városnak. Ílyenkor tele vannak a szálláshelyek, az éttermek, a kocsmák, sorok állnak a boltokban, költ mindenki, amennyit tud. Évente öt napot a város pont elvisel, de vasárnap – gondolom – már nagyon várják, hogy mindenki elcuccoljon.
Vasárnap az utolsó reggelihez vásároltunk a penyben, sor hosszú és az előttünk álló srác sikeresen leelőzte az addig előtte álló helybélit, hogy aztán a pénztárnál kiderüljön, hogy pár forint hibádzik nála a számla végösszegéhez. Természetesen az akkor már mögötte álló úrhoz fordult, aki adott neki. Az úr nem méltatlankodott, hogy micsoda huligán, betolakodik elé, majd még pénzt is kér tőle, hanem adott neki. Aztán a pénztáros szavaira csak annyit mondott, hogy fiatalok, anno ők is ilyenek voltak, valahol mindenki ilyen volt. Csak már nem emlékszik rá – tettem én hozzá mögötte, magamban.
Hát, ilyenek (is) a tokaji emberek. Szeretek náluk lenni.