Crossover-istenek Budapesten

Szóval ezt is megértük, hogy a crossover egyik keresztapja is ellátogat hozzánk. Igaz Mike Muir (hisz róla van szó, végül is egymagában képviseli a zenekart immáron 1981 óta, a többiek leginkább cserélődnek mellőle) sem most éli fénykorát: sokan szerettük volna látni őket mondjuk egy bő tíz évvel ezelőtt, amikor a Mike fejéről gyakorlatilag legyógyíthatatlan fejkendő végleg megvetette idehaza is a lábát.

Aki esetleg kevésbé ismeri a zenekart (az ugye miért is menne el, a mainstream-hez is kábé annyi közük van, hogy Trujillo innen ment át a Metallicaba.), annak néhány alapinfo: Ugye ’81-es az alakulás ideje, a meglehetősen sajátos mozgáskultúrával és külsővel megáldott Mike Muir vezetésével,a ki azóta is az egyetlen őstag.

A zenekarról elnevezett első album helyből felmutatott 2-3 olyan dalt, amivel egy életre megágyaztak a zenekarnak (Institutionalized, I saw Your Mommy, stb.). Az első perctől kezdve enyhe fejvakarásra késztettek mindenkit: az ismert skatulyákba nem fértek be, hisz nem igazán volt rájuk jellemző sem a másfél percenkénti csordavokál, sem pedig a kettő perces kvintreszelés, utóbbi miatt pedig a fiatal punk/hardcore muzsikusok leshettek nagyokat, hisz a hangszerkezelés a kezdetektől fogva magasan az átlag felett volt.

A szövegekre mindvégig egy elég kiforrott világlátás és néhol betegbe hajló szarkasztikus humor volt a jellemző. Az első aranykor véget is ért úgy nagyjából ’87 körül, aztán régi gárda el, megjelent a színen Mike Clark (azóta is Muir egyetlen állandó társa), a “How Wil I Laugh Tomorrow…” lemezzel és Clark miatt elindult egy tartós átmenet. Ezt már csak erősítette a funk-őrült Trujillo és a metal vonalat relevánsan erősítő Rocky George megjelenése. Ettől a perctől (valamint a “Controlles By Hatred…” és a “Lights…Camera…Revolution…” lemeztől számítva) már nem igazán volt értelme a címkézésnek, ellenben kevésen múlt, hogy a zenekar ne landoljon a topligában (Muir legendásan simulékony természete is erősen gátló tényező lehetett – a szerző megjegyzése)

A zenekartól teljesen elidegeníthetetlen az Infectious Grooves, mint side-project. Muir és haverjai itt rótták le – a maguk kissé sajátos módján – az old school funk hősök előtt a tiszteletüket, ez utóbbi banda is él még, itt is természetesen Muir az egyetlen biztos pont.

2002 óta búvópatak-jelleggel, de léteznek, élnek és hál’ istennek turnéznak. Idén pedig két új ST lemezt is terveznek (az egyik lesz ebből csak vadiúj, a másik régi cuccok újravétele lesz főleg).

Muir-t és jelenlegi zenészeit a The Inspector Cluzo nevű francia csapat kíséri el.

http://www.suicidaltendencies.com

http://www.myspace.com/theinspectorcluzo

Mi: Suicidal Tendencies
Hol: West Balkán, Budapest
Mikor: 2010.07.06.
Mennyi: 3500HUF