Fesztiválozzunk nyáron Pesten, az újjászületett Palotanegyedben!

A történelmi Józsefváros eddig méltatlanul elfeledett, műemléki palotákban gazdag kulturális negyede, a Palotanegyed. A városrész egykor a polgáriasodó Pest közkedvelt kulturális és szórakozó-negyede volt, de ma is a főváros kulturális és felsőoktatási intézményekben leggazdagabb, mély történelmi tradíciókkal rendelkező területe. A Józsefvárosi Önkormányzat ezt a kivételes adottságot szeretné – az itt található intézményekkel és egyetemekkel szorosan együttműködve – kiaknázni a most indított Európa Belvárosa Programban.

A program számos rendezvényt ölel fel a nyártól őszig tartó időszakban: Antikvár Könyvpiac, utcabál, koncertek, Világtáncfesztivál, Tudományfesztivál, Muzsikáló udvar, Népmese nap és Erkel kiállítás is frissítik a kerület kulturális pezsgését. A helyszínek: a Szabó Ervin Könyvtár (Wenckheim Palota), a Kossuth Klub (Hadik-palota), a Nemzeti Múzeum, a Magyar Építőművészek Székháza (Almásy-palota), a romantikus Gólyavár a Trefort-kertben, a Casa de la Música, és a Festetics-palota, ma Andrássy Egyetem.

Józsefváros kiemelt rendezvénye a Palotanegyed Fesztivál. Június 4. és 6. között öt köztéri helyszínen (Krúdy Gyula utca, Gutenberg tér, Mikszáth tér, Lőrinc Pap tér), igényes szórakoztató programok várják a kikapcsolódni vágyókat a szervezők. Minden korosztály megtalálja a kedvére valót. Lesznek kézműves foglalkozások, különleges társasjátékok, egészség tanácsadás, irodalmi beszélgetések, gólyalábasok, színházi előadások és koncertek. Fellép többek között Palya Bea, a Ghymes, Halász Judit, Berecz András, Szalóki Ági és a Besh o droM.

A kerületvezetés hosszú távú stratégiai célja a VIII. kerület presztízsének növelése, a Palotanegyed bekapcsolása a belvárosi vérkeringésbe, egyetemi városnegyeddé fejlesztése, idegenforgalmi vonzerejének növelése, épített és kulturális örökségének védelme, és mindezzel egész Józsefváros gazdaságfejlesztése.

A Palotanegyed Fesztivál augusztusban folytatódik. A színházi évad kezdete előtt, rendhagyó módon a Bárka Társulata is ekkor mutatja be új előadását a Nemzeti Múzeum lépcsőin!

Kapcsolódó linkek: