Nightclubbin’

Régi vesszőparipánk a hazai klubkoncert felhozatal ilyen-olyan, főleg nemzetközi mércékkel való hasonlítgatása, ám ezúttal arról írhatunk, hogy-e téren komoly változásokra van kilátás a friss hírek ismeretében.
Valami történik a programszervező fejekben, fejlődés tapasztalható, a nagy fehér foltok finoman satírozódnak, erről az alábbi klubajánló is árulkodik.

The Cinematics (UK)

Gödör Klub- 2010 március 5

jegyek: 1500 HUF

A glasgow-i new-wave formáció 2009 végén megjelent Love and Terror albumát turnéztatja Európában,a pár éve az Editors-al és a Snow Patrol-al közösködő gárda zenei világán érződik a nagytesók hatása,a gitár-szinti-dob felállás forradalmi hangzásoktól mentes, csiszolt brit-rock-ot ígér. Az est további fellépői a hazai-brit Supersonic ,a berlini-magyar The Kolin, és a Tesco Disco dj formáció.

Wolf Parade (CAN)

 A38-2010 április 6

jegyek: 2500/3000/3500 HUF

A quebec-i illetőségű zenekar a 2005-ös Apologies to the Queen Mary debüt albumának megjelenésével azonnal az indie-rock élvonalba sorolódott. Fergeteges kritikai siker volt az album,zenéjük komplexitása és eredetisége az igen sűrű mezőny fölé emelte a szélső pályán felúszó kanadaiakat. Spencer Krug és Dan Broeckner szerzőpárosát igen magas társaságba sorolják a hozzáértők,és a 2008-as –második- lemez, az At Mount Zoomer az addigi sikereket tovább tetézte, nemzetközi elismertséget és komoly meghívásokat gerjesztve a zenekar háza táján.

Stílusban az Arcade Fire és a Clap your hands say yeah mellé sorolódnak,az A38-as fellépésükre a norvég AE zenekar kíséri el őket,izgalmas estének ígérkezik.

Deerhoof (USA/JPN)

Trafó Kortárs Műveszetek Háza- 2010 április 24.

jegyek:2400 HUF

A kaliforniai-japán trió kísérletezős popzenei katyvaszban utazik, a 90-es években alakultak, a 2000-es években futottak be igazán, azóta erős kultstátuszban ténykednek, folyamatosan meglepve rajongóikat. A kereskedelmi sikereik ellenére cseppet sem engedtek művészi elképzeléseikből, s bár egy ideig a „szakma” semmit nem tudott kezdeni beskatulyázhatatlan stílusukkal, mára mély főhajtással fogadják őket a világ mértékadó klubjaiban is.

The Whitest Boy Alive (NOR/GER)

A38-2010 június 22.

jegyek: 3500

A norvég Kings of Convience fátyolos hangú dalnoka, Erlend Oye,2006-ban létrehozta az indie-pop műfaj egyik legtutibb formációját a The Whitest Boy Alive-ot és 2 lemez után, az immár német színekben futó csapat hozzánk is ellátogat, egy remeknek ígérkező májusi estén.

A zenekar zenei világát leginkább Beck emlegetésével szokták jellemezni, habkönnyű, pajkosan táncikálós estére tessenek készülni. A lúzer sármmal operáló Oye valóságos ikonná nőtte ki magát az elmúlt években, a Royksopp –Melody Am albumának átütő sikereihez nagyban hozzájárult sajátos vokálteljesítményével.

A keserédes Rules címűalbumuk 2009 egyik legjobb lemeze lett, komoly amerikai és európai turné keretében érkeznek Magyarországra júniusban.

Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a fenti klubbok már eddig is élen jártak a nevesebb vendégek leszállításában, sikeres rendezvényeiket látva remélhetőleg egyre több, hasonszőrű szórakozóhely hajt rá, a kalandvágyból környékünkön bóklászó nevesebb bandák becserkészésére.