Your browser may not support display of this image. Ágens és a Kodály módszer- koncert –

2009. november 28. 22.00 óra, MERLIN Színház

Ágens a leginkább „opera-punk”-ként közismert énekesnő-rendező 2000-től foglalkozik színházújító kísérletekkel. Alkotótársaival és társulatával közösen a zene, a kortárs tánc valamint a látvány tökéletes egységét keresi. Amíg Ágens gyakorlati színházi tevékenységet nem folytatott azt a zenei viszonyt kereste és gyakorolta, mely végül egy karakteres, kizárólag rá jellemző és általa művelt, egyedi műfajjá formálta magát.

Az Ágens és a Kodály módszer kapcsán egy folytonosan mozgásban lévő zenekart hozott létre. Alapító tagjai: Ágens és Philipp György karmester, énekes, kik vendégművészeket hívnak produkcióik bemutatásához. Első alkalommal a 2008-as Budapesti Őszi Fesztiválon mutatkoztak be Árvai György (Természetes Vészek Kollektíva) közreműködésével, majd később énekegyüttessé alakulva, vagy éppen zenészek bevonásával egy egészen új arcukat mutatják meg…

‘Aztán  Ágens és a Kodály módszer következik, Ágens Árvaival és Philipp Györggyel közösen bűvöli az erőket. Először hallom így hármukat együtt, nem is tudom, játszottak-e együtt valaha, mindenesetre kivételes élmény, egymásra vannak hangolódva rendesen, még akkor is, ha zenészként egészen különbözőek: Ágens zsigerből énekel, levágja a pórázról és szabadon engedi démonait, Philipp Györgyben mindig van egy árnyalatnyi hetyke, játékos, derűs és szeretnivaló arrogancia és irónia, Árvaiban meg (velük ellentétben) semmi exchibicionizmus nincs, a közönségre se néz, csak ráküld az egészre némi másvilági visszhangot. Ágensnél bármi megtörténhet, egyszer halk, monoton recitálásból támad fékevesztett hangorkán, majd egy szerelmi áldás/átok süvít belőle, máskor egy többszörös személyiség különféle énjeit engedi egymásnak esni. Jó este ez, végre jó időben, jó helyen.’

Tóth Ágnes Veronika: Rafinált időcsapdák – AZ IDŐN KÍVÜL, kultura.hu, 2008. október 11.

Repertoárjuk a kortárs zeneművek előadásától a barokk zenéig, a jazzen és világzenén keresztül a kórusművek megszólaltatásáig terjed az adott felállásnak megfelelően.

A koncertek sokszínűségét a meghívott művészek változatosságán  és a gazdag repertoáron túl az improvizációs technikák alkalmazása is adja, aminek köszönhetően valamennyi este önálló premierként, és szinte meg nem ismételhető „itt és most” élménnyé teljesedik ki.

A Kortárs Dráma Fesztivál produkciójaként ismét  új formációban állnak ki a Merlin színpadára és a középkor zenei világába kalauzolják el a hallgató-nézőt.

Közreműködik:

Ágens, Philipp György, Dezső Sára, Szakács Ildikó, Cser Ádám

www.agens.hu

http://odiumart.blog.hu/