A Petőfi Csarnokban lép fel az Air

 Nicolas Godin és Jean-Benoit Dunckel korszakos francia duója, az Air nem csupán fontos, hanem kifejezetten szórakoztató is. Erről most magunk is meggyőződhetünk, hiszen a Sexy Boy és a Don’t Be Light szerzői új lemezük turnéjának apropóján Budapestre, a Petőfi Csarnokba is ellátogatnak. Afféle előkarácsonyi ajándékként is tekinthetünk a decemberi fellépésre, ami feltehetőleg nem csak az ínyencek fantáziáját mozgatja meg.

Attól még, hogy az ezredforduló környékén gombamód elszaporodó kávéházi downtempo-formációk nyilván milliókat idegesítettek halálra, nem szabad elfelejteni, honnan is indult ez az egész. A kópiák jelentős részének gyenge teljesítményéért ugyanis semmiképpen nem tekinthető felelősnek a szcéna megszületésénél bábáskodó francia Air, 1998-as alapvetésük, a félig-meddig stílusteremtő Moon Safari ugyanis a mai napig tökéletes lemez, ráadásul saját kereteiken túllépve hamar maguk mögött is hagyták a mozgalmat; a 2001-es 10.000 Hz Legend című, gépiesen rideg folytatás azonnal fityiszt mutatott azoknak, akik úgy gondolták, Godin és Dunckel másodszor is ugyanazt a szakállas viccet próbálja majd elsütni.

Az azóta eltelt nyolc évben további három sorlemezük jelent meg, a legutóbbi Love 2 egészen friss, hiszen csak idén ősszel került a polcokra. Az új szerzemények mellett feltehetőleg elhangzanak majd a Moon Safari legemlékezetesebb darabjai , illetve az életmű kulcsdalai is. A Sophia Coppola-filmzenéiről (Öngyilkos szüzek, Az elveszett jelentés) is ismert gall duó először lép magyar közönség elé, koncertjük ebben a tekintetben is kuriózumnak számít. A lényeg persze, hogy az utóbbi bő tíz év egyik legfontosabb francia formációjáról van szó, akik a nemzetközi trendek alakításában is szerepet játszottak. Rajongóknak kötelező, de mindenki másnak is erősen ajánlott.

AIR
Budapest, Petőfi Csarnok 
2009. december 13. (Vasárnap)
Jegyár: 9900 Ft

Linkek:

Air hivatalos

Air MySpace